Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Трансфер со замрзнати ембриони

Дискусија во 'Бременост' започната од kukla21, 1 април 2017.

1. MAJA BITOLA

MAJA BITOLA Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    178
    Здраво девојки! Дали е потребно да се направат микробиолошки брисеви за трансвер со замрзнати ембриони? Постапката ке ја правам приватно не сум преку фонд

2. _Vera_

_Vera_ Популарен член

Се зачлени на:
    2 април 2020
    Пораки:
    2.604
    Допаѓања:
    33.799
    Не сум сигурна дали е задолжително; при пункција обработуваат материјал па затоа треба. Можеби не е лошо да направиш чисто ради тебе, да си провериш дали е се ок.

На MAJA BITOLA му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    1.663
    Mikrobioloski brisevi se za tvoja sigurnost nedaj boze da Imas neko ga bakterija pa toa so kateter pri transfer da se vovlece vo matka, zatoa podobro napravi si ako ti se cisti brisevi pravi ako ne odlozi do sleden ciklus.

На Knizhevnik11, Lady Leona и MAJA BITOLA им се допаѓа ова.
  4. Kailani

Kailani Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2021
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    1.142
    Би ти препорачала да си направиш пред трансфер, чисто за твоја сигурност.

5. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    Јас целата процедура на приватно и за трансфер со замрзнати и во Систина и во Плодност ми бараа чисти милробиолошки брисеви

6. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.213
    Допаѓања:
    169.690
    Мене не ми бараа у Систина за последниов трансфер. Т.е не ме ни прашаа имам ли.
    Ама јас посекако си имав направено.
    @MAJA BITOLA и да не ти бараат пожелно е да си имаш скорашни чисти брисеви, за тебе си е тоа

На MAJA BITOLA и Inamya им се допаѓа ова.
  7. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    Најверојатно секој доктор различно.Јас во јуни 2020 имав трансфер во Систина и Лазаревски ми бараше ама како и да е се соглсувам со тебе и да не и побараат дека би било добро за неа да си ги направи

На MAJA BITOLA и Bubce38 им се допаѓа ова.
  8. Мишел*

Мишел* Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2020
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    533
    А добро е да направиш и ако е успешен, ќе куртулиш од брисеви вадење после, накај 12-16 недела :)

Со среќа :)

9. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.078
    Допаѓања:
    3.800
    Јас ги направив и пред и после.

На MAJA BITOLA и Meckicja им се допаѓа ова.
  10. Мишел*

Мишел* Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2020
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    533
    Добро, јас немаше да правам да имав понови, така и ми рече докторката (мислам дека за 3 месеца не се менува многу).

11. Natali.Vud

Natali.Vud Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    174
    Здраво девојки,

Имам замрзнат ембрион,доктрката ми рече дека ќе одиме на природен циклус.Да се јавам за прегед од 8 до 10 ден. само витамини фембион да пијам.Ме интересира Вие што имате искуство за трансфер на замрзнат ембрион на природен циклус која терапија се дава,дали повторно има боцкање како за стимулации?
    Исто сега крај на август почеток на септември прележав Ковид,па колку време би требала да чекам за да направам обид за трансфер?Ако некоја од Вас има искуство нека пише.На сите ви посакувам што поскоро две цртки.

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Kailani

Kailani Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2021
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    1.142
    Кога трансферот се прави на природен циклус нема боцкање стимулации.

Првото ехото е на 8-10 ден, кога треба да се види водечки фоликул, а потоа се следи неговото растење, додека не прсне, односно природно се чека да настане овулацијата. Откако ќе настапи овулацијата се почнува со прогестеронска поддршка и се брои денот за трансфер зависно од тоа колку дневен е ембрионот.

Зависи и како ќе процени докторот, може и стоп инекција да воведе за да ја поттикне овулацијата (модифициран природен циклус).

Ние сега треба да правиме трансфер со замрзнат ембрион, на скроз природен циклус идеме, чекаме да настапи овулација, па да почнеме со одбројување. Засега само витамини пијам и аспирин. По овулација ќе почнам со 2х пролутекс од прогестеронската поддршка и клексан по препорака на трансфузиолог.

Едит: Што ќе примаш од прогестеронска поддршка исто зависи од проценката на докторот. Кај мене природно е малце понизок, па мора повеќе да примам.

Последна измена: 20 септември 2021
    На Aleks33, Natali.Vud и Blondie715 им се допаѓа ова.
  13. Natali.Vud

Natali.Vud Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    174
    Благодарам многу за детален одговор. Јас бидејќи имам малку замрзнати ембриони само за два обида па винмателно се информирам кои опции ги имам дали на природен циклус или со терапија.Докторката ми кажа на природен циклус,но незнам што е подобро.

Последна измена: 21 септември 2021
    На Kailani му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Kailani

Kailani Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2021
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    1.142
    Статистички и нема некоја разлика во успех кога трансферот е на природен циклус или на контролиран.

Контролиран, вештачки циклус е полесен за мониторинг и полесно се темпира кога да биде трансферот само според зрелоста на ендометриумот, која што се постигнува со употребата на естрадиолот. Докторот ја има контролата врз процесот.

Трансфер на природен циклус е "понапорен", во смисла има повеќе пати одење на ехо, затоа што мора да се следи овулацијата и точно да се одреди кога ќе бидр, за да може да се темпира трансферот и притоа да бидат задоволени и условите за зрелост на ендометриумот. Докторот само следи, нема контрола на процесот (освен ако вклучи стоп инекција), телото само си диктира, па е понепредвидливо.
    Од друга страна, па на природен циклус е подобро затоа што значително се намалува употребата на естрадиолот.
    Кај пациентки со редовен циклус и добри хормони сосема во ред е да се проба на природен.

Јас предходно имав два трансфери со замрзнати, едниот на контролиран циклус, другиот на природен.
    (И двата беа "успешни", но за жал со непосакуван исход, што не е поврзано со типот на протокол).

Мојот избор за овој трансфер сега е пак на природен.

Последна измена: 21 септември 2021
    На Meckicja, Srcka28, Natali.Vud и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.667
    Допаѓања:
    2.735
    Zdravo devojki,
    Dali moze iskustva od transfer so zamrznati?

Jas bev na 2 den, p4 bese 0.3 i E2 25.
    Den 9 eho 17 mm folikul, 7.5 endometrium.
    Den 10, lh 7 i E2 100 i p4 0.30
    Terame priroden ciklus, utre sum na eho.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    На Ell * му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Aleks33

Aleks33 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    178
    Здраво девојки, јас месецов ќе правам трансфер на замрзнати, по предлог на докторот ќе одиме по природен циклус, понеделник ќе е 10 ден. Јас секако имам висок лх, на 3ти ден ми беше над граница- 13,78 :( дали има некој слично искуство?
    Последните два трасфера 0 бета, докторот се сомнев на спремност на ендометриумот. (Не знам баш што значи тоа)
    Инаку сега сум само на клексани и метил б12 и метил фолна ради мутации.
    @Kailani одлично објаснување, научив многу :)

На Kailani и Kris80 им се допаѓа ова.
  18. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    1.663
    Spremnost na endometrium e deka ne e dovolno zdebelen za da bide receptiven odnosno da go primi embrionot mislam pod 9 mm netreba da bide

На Aleks33 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Spiritus

Spiritus Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2017
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    433
    Девојки за замрзнат трансфер (не на природен циклус) ако се иде со decapeptyl, со него се почнува од прв или 21 ден од циклус? Некои почнуваат со decapeptyl од прв ден на циклус претпоставувам за да нема овулација (дали во овој случај се прима стоп инекција) а зошто некои почнуваат со suprefact на 21 ден од циклус, за да не се појави циста??

20. Brankapska

Brankapska Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2019
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    30
    Zdravo feminki dali nekoja posle embrio transver ima zapek? Meni se ima sluceno na vtoro Invitro pre da pravam bhcg nemaf nikakvi problemi napravif bhcg bese pozitivno i doktorka rece nastavi so terapija i posle sedam dena jos jedna bhcg. Utoku tih sedam dana jas dobiem zapek i koga pravef opet bhcg bese negativen. Sta mislite sto moze da bide uzrok za zapek? Imali neka posebna ishrana posle transvera? Terapija mi bese inekciji prolutex.,estrofem 3x2,folna kiselina, aspirin.