Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Трансфер со замрзнати ембриони

Дискусија во 'Бременост' започната од kukla21, 1 април 2017.

1. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Od progesteronot ti e, potecna iahrana, suvi slivi vari, poveke ovosje i zelencuk

2. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    За мојот следен трансфер со одмрзнати ембриони е план да одиме со долг протокол, со декапептил 0,1 од 20ти ден на циклус (јас немам најредовни циклуси, ама во просек се 27 дена долги). Декапептил се дава за супресија, да ги држи јајниците (и мојата ендометриоза) под контрола. Претпоставувам дека кога ќе настапи менструација се прекинува со него и од прв ден се продолжува со естрофем обично во дози 3х2, зашто и тој супресира овулација. И кога ендометриумот ќе постигне задоволителна дебелина се воведува и прогестерон (три или пет дена пред трансфер, зависно каков ембрион се трансферира). За трансфер со декапептил од прв ден на циклус не сум слушнала, обично на природен циклус се остава овулацијата спонтано да настане и на тој начин се темпира трансферот, а при контролиран циклус терапијата е естрофем како подготовка на ендометриумот.

На Nade-sunrise, Srcka28 и Kris80 им се допаѓа ова.
  3. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Dolgiot protokol i pri cryotransfer e so pogolem uspeh, ali za tie sto imaat rizik od carcinom na dojki i jajnici ne e proporacliv. Zatoa pozelno e posle stimulacii da se pravi zadolzitelno proverka na dojki, poradi estrogenite.
    Jas na primer poradi cisti na dojki, ne smeam da primam estrogeni i moram da se macam so priroden ciklus. Posebno mi se zgolemija cistite posle stimulaciite i veke za mene zavrseno e so estrogeni. Sepak za tie sto nemaat vakvi i slicni problemi dobro e da se odi so dolg protokol

4. Spiritus

Spiritus Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2017
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    433
    Kolku ti se zgolemija cistite, kolku mm se?

5. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Jas cisti na dojki imam od mnogu odamna i pred da pocnam so ivf. Ali posle stimulaciite, do sega imam samo edno ivf, od dve cisti, sega imam 15. Site so razlicna golemina, dve se taka pogolemki, okolu 18mm. Sega za sega ne se strasni, iako bolat mnogu na promena na vreme ili pred ciklus i ovulacija. Jas se nadevam ke zavrsam uspesno od zamrznat transfer ili naredno ivf bi bilo na priroden ciklus isto, bez stimulacii.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.201
    Mene sega skoro mi se pojavija cisti na dojkite i treba i mamografíja da pravam ama rasipan e mamografot vo drzavnata bolnica vo strumica i cekam da go napravat

7. ladystardust

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    Природен протокол на криотрансфер не може кај секој, едноставно има жени што не овулираат или пак овулацијата не им е редовна и е непредвидлива (како кај мене на пример). Сум поминала три различни протоколи за сите три трансфери (природен крио, контролиран крио, свеж трансфер), при природниот се створи циста, фоликулот не пукна и затоа за следниот се промени планот. Затоа не може да се генерализира кој е подобар, а кој не, туку се зема предвид индивидуалната состојба на пациентот. Природен циклус е најдобар од аспект што не се примаат естрогени и што прозорецот на имплантација може попрецизно да се одреди, ама пак ќе кажам, не може да се примени кај секоја една.

Ризикот од гинеколошки карциноми е повисок кај сите што сме поминале барем еден стимулиран циклус ИВФ во однос на генералната популација, без разлика дали и како потоа сме правеле трансфер со одмрзнати ембриони и секако е пожелно да се направи ехо и мамографија и да се следи, со тоа се слагам.

На Meckicja и Nade-sunrise им се допаѓа ова.
  8. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.213
    Допаѓања:
    169.690
    Јас почнав со декапептил од 17ти ден на циклус, но не го прекинав кога добив М. Продолжив и за време на циклусот да боцкам, некаде до 8-9 ти ден. Напоредно од 2 ден ми убација и повисока доза естрофем ( 8 мг дневно) и вака пиев едно две недели за да после ми зголемат на 10 или 12 мг дневно.
    Трансферот ми беше дури на 25ти ден од циклус.

Како некој кој лани помина малиген карцином уплав имав од тој естрофем. Истиот го пиев све до 17 г.н.
    Се надевам све ќе биде ок.
    Уште беља со гради ми фали:(

На Rtulka, Spiritus и ladystardust им се допаѓа ова.
  9. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Se slagam skroz, se zavisi do sostojba i dijagnozata na pacientot, ali nekogas i drugi sostojbi, kako kaj mene, cistite ne dozvoluvaat estrogeni, i toa mi vlijae da se macam so priroden ciklus. Do sega 2 cryo transferi neuspesni na priroden ciklus, da se smeni na kontroliran ne moze, za zal i ke cekame povolen period za priroden ciklus i cryotransfer.

10. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Mila jas i pred ivf imav dijagnosticirano cisti na dojki, taka da ne mora da znaci, samo kako rizik go ima. Doktorov Mitko kaj mene se plasi zosto i pred toa gi imav i se zgolemija posle stimulacii. Kaj mene e so istorija na bolest.
    Ti sega uzivaj vo bremenosta, ne mu ja misli toa, cistite jas samata si gi osetiv, mnogu me bolat pred ciklus, za ovulacija, na promena na vreme. :hug:

На Bubce38 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Spiritus

Spiritus Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2017
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    433
    Можеш да пробаш со биоенергија кај Ласте, познаничка така ги среди цистите на гради.

На Blondie715 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Spiritus

Spiritus Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2017
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    433
    Циклус си доби редовно како што добиваш без разлика на декапептилот од 17 ден? Стоп инекција не прими (чисто заradi hcg во телото)?

13. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.213
    Допаѓања:
    169.690
    Редовно добив.
    На 26ти ден ( како и секогаш).
    Стоп Не примив зошто немаше потреба од овулација . Нели триптофем боцкав и од кога ми дојде циклус.
    Од кога се здебели ендометриумот, пет дена пред трансфер ми дадоа поголема доза прогестерон

На Spiritus му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Spiritus

Spiritus Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2017
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    433
    Зошто трансфер на 25 ден од циклус, споро растеше ендометриумот и покрај високите дози естрофем? Се секаваш колку беше дебел ендометриумот на мерењата пр. на 10 ден и понатаму до трансфер?

Последна измена: 9 октомври 2021
  15. Spiritus

Spiritus Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2017
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    433
    Протоколот е декапептил 0,1 од прв ден на циклус (не од 21 ден на циклус) и паралелно естрофем, па ме интересираше во кои случаи се иде со ваков протокол и зошто се одлучува да се почне од 21 ден а не од 1 ден и обратно. За ендометриоза нели е подобро цел претходен месец да се иде со контрацептиви или и 7 дена се доволни, чисто мое размислување?:?:

16. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Jas imav transfer na 24 den od ciklus. Ne se fiksiraj za denovi, doktorot toa si ja znae rabotatata. Kaj mene na primer mi ide ciklus na 36 dena i normalno ovulacija da mi bide okolu 18 do 20 den i zatoa i tramsferot mi e na 24, 25 den. Sekoj si e poseben slucaj. Gledaj ti estradiol, lh i progesteron da ti merat i endometrium e dobro nad 8mm da bide, ubavo e 10mm, ama ako si so estrofem sigurno ke nemas problem so endometrium. Zavisi na kakov protokol ke te stavi.
    Progesteron ti uklucuvaat 3 do 5 dena pred transfer, zavisno kolkudneven embrion imas i kaj mene podobro deluva utrogestan od crinon gel. Isto prolutexot iako mnogu pofalen, mene ne mi dade dobri rezultati, podobro mi bese na 4 dena progesteron depo. Ali toa sekoj si e razlicno. Daj boze odma da se pogodi terapija, ali retko toa. Ti posakuvam srekja :hug:

На Spiritus му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.213
    Допаѓања:
    169.690
    Никогаш не ми кажа колкав ми е ендометриумот. Вика - ќе читаш и ќе се нервираш. Престани да изиграваш докторка- стално ми велеше.
    На ден на трансфер му се испушти пред ембриологот дека ендометриумот ми е 8,5.
    Е само тоа го знам.
    И жива се изедов што го научив тоа, само се нервирав до тест мислејќи дека е тенок.

Заборавив да кажам дека два месеца пред да почнам со декапептилот пиев микрогинон. Првиот месец испив цела доза, вториот ги пиев до 17ти ден само и кога ги прекинав го убацивме декапептилот.
    Ваљда јасно напишав

На Rtulka и Spiritus им се допаѓа ова.
  18. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.213
    Допаѓања:
    169.690
    А по што заклучивте дека подобро ти било депото , а пролутексот не ти дал резз?!

19. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Od prolutexot imav problem so stolica mn golem i se cuvstvuvav kako balon, a samo eden na den primav vo kombinacija so crinon. Rezultatot od ovaa kombinacija bese 0 beta i ciklusot dva meseci ne mozev da go sredam, baska mi gi digna d-dimerite po mesec dena. Tramsfuziolog mi kaza deka od golema doza na hormoni se digaat d-dimeri.
    Pri skroz ista sostojba, dobri hormoni, idealen endometrium, so 3 x1 utrogestan i depo na 4 dena imav implantacija, koja na vtoro merenje betata padna, ali drugi problemi nemav.
    Ocigledno kaj mene ne e progesteromot problem i ne mi trebaat golemi dozi, ke da e embrionot, vajda, toa ne se znae. Zatoa sega sobiram sili za tret cryo, ali ke odam so utrogestan i depo, ako na merenje progesteronot mi e nad 10.

20. ladystardust

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    Не знам колку криотрансфери имаш поминато и со каков протокол си била, но не си во право за протоколот. Двата стандардни протоколи на криотрансфер се трансфер на природен циклус, кога се чека природна овулација и потоа се воведува прогестеронска поддршка, и HRT циклус (hormone replacement therapy cycle). Во ХРТ, односно вештачкиот циклус, супресијата на фоликуларниот раст, профилирацијата на ендометриумот и секреторната трансформација на ендометриумот се постигнува со орална администрација на естрадиол (естрофем) од прв ден на циклус. На денот кога ендометриумот ќе ја постигне посакуваната дебелина се воведува прогестерон и тој ден се смета како ден на овулација, односно пункција за да се темперира денот на трансфер. Ако пролисташ низ темава ќе видиш дека најчестите искуства на девојките се со ваквиот тип на протокол. Декапептил, триптофем и слични агонисти се обично дел од долг протокол на FET, односно друга верзија на стандардниот ХРТ која се нарекува Hormone replacement therapy protocol with GnRHa pretreatment - HRT + GnRHa. Декапептилот се воведува од околу 20-ти ден на циклус, на истиот начин како што се воведува при долг ИВФ протокол и се боцка додека не дојде менструација, и кога ќе дојде менструација се продолжува паралелно и со естрофем (естрадиол). Кога разговарав со докторот за ова ми рече дека има две опции - едната е декапептил 0,1 секој ден од 20-ти ден или една инекција depot на 20-ти дел од циклус и потоа од прв ден на следен циклус и естрофем.

Мене ми беше препорачан ваквиот протокол поради ендометриоза бидејќи е докажано дека GnRH агонистите (како декапептил) ги намалуваат про-инфламаторските маркери во ендометриумот кои се зголемени кај ваквите состојби, а кои од друга страна го намалуваат потенцијалот за имплантација на ембрионот. Многу истражував на темава, и во Америка и некои Европски земји на пример е стандард пракса пациентки со ендо и аденомиоза да примаат до 3 месечни дози од lupron или zoladex depot пред криотрансфер.

ЕДИТ: Бубче ете пишала дека она почнала со декапептил од 17ти ден на претходниот циклус. Значи е до проценка на докторот, ама обично се почнува на истиот ден на кој би се почнало и класично ин витро на долг протокол.

На Rtulka, Aleks33 и Idedemja им се допаѓа ова.