А сте размислувале во што да го облечете бебето кога ќе си одите од болница?Јас мислев во панталончиња и џемперче, ама мајка ми ме предомисли и сега му купив плишани шпилхозни со капче и чорапчиња и некако попрактично ми се виде, да не го мачам.
@chache87 ако не се пораѓаш приватно, никој нема тебе да те праша дали ти ќе се нафатиш да го раѓаш природно или царски иако бебето е карлично, тие пробуваат секогаш прво природно, некогаш насила тие ќе го свртат, зависи од ситуација до ситуација, ама баш ништо тебе нема да те прашаат. На една моја колешка докторите и го свртеа и помина природно, а и други знам исто така додека се пораѓав јас имаше и карлични бебиња и некои од нив успеваа да се породат природно. Со среќа на сите што сте блиску до средбата со вашите сонциња
јас сметам декс сега се многу затегнати работите не се како порано мислам дека и докторите де плашат и не им е сеедно ...и голем е ризикот и на државно доктор да се нафати даа пораѓа така знаеејќи дека утре ќе мора да одговара ако нешто тргне наопаку...
јас планирам боди шпилхозни може и тие како долни со ногавичка зависи коллу ке е ладно чорапчина ракавички и капче и во кебенце замотано јес да сеа времево не е нешто многу ладно.....а капчиња ич не најдов убави само една имам како џуџе е и мм убава плетена од баба некако немаше ич избор коа пазарев се ми се обични некоои
И јас исто така знам дека карлично избегнуваат природно т.е.спонтано да породуваат. Мене гинекологот ми кажа така... Потешко било и за мајката и за бебето... Верувам дека може, и може да помине во најдобар ред... Ама се избегнува во последните 3-4 години, превентивно...
Mamicki jas ne vi pisav ovie denovi bev nastinata od krevet nemozev da stanam. Imam sreka sto bese obicna nastinka nemav temperatura...bev malku domce ne odev na rabota. Denes se custvuvam odlicno se vrakam vo forma. Inaku utre vleguvam vo 34 nedela i edvaj cekam cekam da vlezam vo 9 ti mesec. Kolickata i transposterceto ni pristignuvaat vo petok. Gledavme i kadicki i planirame denovive da si kupime, a krevetceto ocekuvame od babite i dedovcite da pristigne kaj i da e. Inaku za oblekuvanje nesto kupivme a nesto ke dokupime do krajot na mesecov. Ne se brzam samo neka bide kako sto treba i kako sto gospod saka. Pozz do site mesinja
Ќерка ми беше карлично, и не ризикуваа со природен, отидов на закажан царски директно. По мерките се гледаше и дека е малце поголемо бебе, па ги прескокнаа сите процедури. Сега сум 35та недела, викаат дека ако е ок наместен син ми, ќе одиме на природен прво, па со среќа нека ми е
Луси јас исто сакав нешто друго, ама по се изгледа во плишено комплетче ќе го дотерам синко, бидејќи ќе биде ладно бендисав едно подебелко, подебел плиш од обичниот па ќе го земам деновиве ако не најдам нешто друго. Капче обавезно, одозгоре кебенце и имам корпа од тие како платнени не транспортер. Со лесно нека е ајде
I jas si kupiv plisani spikozlicki za kerka mi so plisano kapce. Mi falat uste rakavcinja. Mislam deka toa e nesto najtoplo. Inaku odozdola bodi i pelencinja ke i stavam i cica mica gotova e prica. Mi ostana da kupam sivricki nekolku para i bodina nekolku za odozdola za menuvanje. Inaku za odozgore e najzgodno spikozlicki em se posiroki em nema da se maci maloto dusice.....Sepak e bitno da im posakame sto poprijatno dobredojde na nasite mali bebcinja!!!
Можело, само мин 3 год да се поминати од царскиот...кај мене ќе е скоро 4, па ќе видиме како ќе е наместен синко и како ќе се одвива целиот процес
дај боже моира во чаир женичките со беа со прво царски и второ али беа и договорени мислам....и ако пукне водењакот на почеток знам им даваа антибиотик за спречување инфекција да ви напоменам у цела фрка да си побарате..ако случајно забоорават(ако споро иде отварањето) пр една ја примија нокта у 10 беше за царски со пукнат водењак ама завораија да и даат антибиотик до саббаајлето веќе кога ја однесоа па мислам дека ине и дадоа
Мешиња најубави еве ние ја тераме 38 недела,супер се чуствуваме...За синко се е спремно одвај го чекаме да дојде да ни го доисполни животот.Страв немам,само така малку паника ме фаќа,кога ќе биде и дали ќе издржам,ама сите поминале низ тоа ќе поминам и јас со господ напред.А иначе за синко за од болница му имам земено плишани шпикозничиња.Не сакав џемперчиња,панталони и такви работи има време кога ќе се дотеруваме така,сега сакам да биде како бебенце облечено.позз засега од нас па се читкаме пак.
Сите изгледа со плишани мечиња ќе си одиме, јас едни крем плишани број 54 земав, е сега убаво за капче ќе шетам, незнам плишанко кај има? Инаку ќебенце, транспортер, се е купено. Тетра и шведските треба да ги исперам, нели и тие се носат во болница. Вчера од што незнаев кој прашок да земам, па 3 вида зедов, фрош, тој на дм и персил со еден сега ќе перам а другите натака...
јаничка драга, опасно да, можеби и беше, ама бре мајчино срце се ќе трпи. стрес страв и несоница. ама битно се мина у најдобар ред. детето не се сврте уопште од 5ти 6ти месец така си беше во седечка положба. јбг... ама тоа е... здравје нека е само за второ ако некогаш даде Бог и ја да се кандисам (земајќи ги условите со работа у државата, и сл.) тогаш ја знам. стрес никаков! Се одбегнува природно, да, доколку жената пример има 40 50 кг. висок притисок и сл. и бебенцето е машала поголемко. И не дај Боже некои проблеми несакани да има. А инаку ако мајката у мојот случај, крупна, висока жена со 90 и кусур килограми и бебето 3300 со срценце јако, добро за 9 месеци тогаш се оди и на природно. Ако не се отвора грлото тогаш царски. А јас дома сум се отворила 10цм и веќе у кола по пат за болница можело да го родам, така рече докторот, ако ми пукнел водењакот. Оти прво дете ја врска немам дека контракции се бебето константно да се движи а и на 18год шо би знаела, дома седев, кога почнаа појаките болки веќе беше полноќ, а и подоцна, така да јас полека полека од тоа шо читав искуства на интернет, на јака болка, моментална контракција, шетај, движи се, оди лево десно, дижи длабоко и слично, само не пиј вода или не јади, оти и така се иде у бв на 10мин. се исфрла се од себе пред бебица да пристигне, макар шо у тој момент ни на вода ти текнува, само да се движите у тие болки, знам дека делувам како не у ред, како би се движел човек со болки, ама верувајте така е поарно за отворање на грлото на матката мускулите на нозе раце ги загревате со движење и не е толку болката приметна долу, кичма боли бубрези ама движете се, макар да сте без ич сила. Еве вака ако ви е полесно, сетете се на мојов совет, кога ќе ви дојдат тоа болките и ако сакате да ви пишам број у приватна порака па ако у тој момент сакате слободно ѕвонете. Ако ништо друго како жена на жена, некој совет за да ве смирам да ви дадам! Од се срце ќе го сторам тоа. Само движете се колку и да боли, еднаш искоментирав погоре дека болката ќе трае ама ќе мине. Се надевам ќе ми бидете благодарни и ќе видите полесен пораѓај со ова советиве. Сепак како старата поговорка, слушај паталец, не гаталец. Ве сакам многу! И се најдобро посакувам на сите! Ако сакате ќе ви пишам број у приватна порака. Море кога нема друго чаре, а и докторот не се нафаќа да те прави царски, макар што у мојот случај и немаше потреба, ради низок притисок, ок крвна слика, се тоа, малото беше у ред, кога ќе видиш ти не бираш туку времето и тоа бебе у тебе ќе кандисаш и дома да се породиш. Јас се породив во кавадарци, др. Бранко Попоски, а бе јас сум презадоволна од него. Се' најпозитивно, немам коментар некој негативен. Ја пример и во Америка да живеам и на пораѓај ми донесат некој врвен лекар ептен фален секаде ја пак ќе го изберам овој. Значи таква смиреност и професионалност немам видено, ни на школо, ни на болница, никаде. Неговата колешка ја имаше честа да ме сошие а бе жена паничар. Не дека ќе ја кудам, ама паничар бре невиден. Ау, па како бре овие не те исчистиле салам од постелката, ајде сега ревизија ќе ти прајме. Ја вака на бокс значи 20мин по пораѓај лежиш чекаш да те сошијат, цела истоштена цело деноноќије со болки, очекуваш некој да те окуражи шо се вика а не да ти дига паника. Плус од тебе дете извадија, крв сеуште си капи у садот под тебе, поима немаш шо е и иде развикана докторка како така ова она ау у бре де бре. А бе ми се идеше да станам и да избегам... прва мисла шо ме удри у глава беше ау нешто се издешава со мене. и некоја друга само што породена, тоа би си го помислила. и викам ок докторке, а шо е тоа ревизија, ами ништо страшно, пак ќе ја стаам раката у твојата утроба да исчистам неш ако останало, рутинска проверка. па викам ок бре не паничи, и мене од памет ме извади. оваа се смее, не бе душо извини таква сум по карактер малце вревам. ау ама малце. па додека ме шиеше си офкав по малце, ама и бурни времиња ги коментиравме! ете ја мојата приказна породилна и овде и во породилни приказни.
ивинете што ке се вмешам само да додадам пофалн зборови за др бранко од кавадаречката болница а за др камк аможе е фер стручна и се тоа ама поголемо шлапатало од неа нема што имада разлагаш бре која си ја чистела па раката те заболила се се со име презим екаод кај па кајмажена ццц етика бре етика
Ќе може да ми кажеш Од каде ти е плетената корпа? Мн сакам таква ама никако да најдам, транспортерите неудобно ми изгледаат, корпите се пипрактични. Инаку мојата принцеза ке ја изнесам по бело дебелко фустанче, убавка бела машничка, дебели хулахопчинја и бели чизмички како топлинки се, од 0-6 месеци се. Имам и дебелко ќебенце и нема да и биде ладо.
@Whitecloud95 среќа си имала и Господ бил со тебе....мојот коментар за опасноста се однесуваше на детето не на тоа што се може мајка да истрпи тоа знам здравје само јас верувам во Господ а во докториве наши.....итака и така....! јас веќе не размислувам за болките туку за бебето да е добро и да излезе што полесно да неам компликации.....ке направам се за да си го олеснам пораѓајот..и пак ке кажам само Господ да е со сите нас!
Лелеее сум заборавила да читам како што треба. Јас сфатив плетена. Кога спомнав за плетена мислев на ваква корпа.