@K.Mari4ka. Избегнувам да јадам пред да легнам да спијам и пак исто по цели вечери само вода пијам..А за тоа на повисоко да сум баш ке пробам..Ти благодарам на советот..
@blessed.an Ниту јас не сум имала проблем со киселините ама имам слушнато да голтнеш семка од маслинка или две три зрна ориз. Ако пробаш пиши дали ти помогнало
Добро утро женски ем цела ноќ се вртев ем рано се разбудив денес денов како ли ќе го изгурам се чудам... Инаку вчера имав напорен ден на работа и почнав да осеќам во долниот дел на стомакот нелагодност,притисок,тежење па и на моменти блага болка и како да ми се тегне кожата. А исто така повеќе од недела дена ме боли од лева страна под стомакот,кај препонот,толку го осеќам ко истегнато или ко да ми се преметнало нешто што имам проблем при движење ме боли. Така и вчера ептен ме фати ко воспаление на мускул да имам неможев да се свртам во кревет Сабота е денес а јас си паничам па ако има некоја од вас да ме утеши дека не ми се дешава само мене тоа и дека е нормално заради тежината на бебуш иначе сум 30+1 нека пише ќе ми биде од помош...
Ме интерсира дали болките за рагање со провокација и без провокација се исти..Со првото се породив со провокации и имав болки страшни..Е сега не сакам со провокации имам уште 7 дена до термин но чувствувам болка во половината и стомакот ниско долу ..Бебушко сака да излегува веке ми стои а мене некако страв ме факаа..Ве молам ако некој знае нека пише.
Лично искуство немам, ама од што сум слушнала/читала и.т.н со провокации било поболно отколку природно. Со лесно да си поминеш овојпат природно
Не се секирај се што си опишала е нормално, освен за тоа со препонот стварно незнам што да ти кажам - неам такво искуство, јас осеќам коските доле буквално ме болат и гинекологот ми кажа нормално е нели бидејќи се шири карлицата, најдобро консултирај се со матичниот ќе ти каже, а за се друго што си опишала немај гајле
Чувствувам многу силен притисок долу и како да ме стега цело време долу стомакот..Само едната страна на половината ме фака како грч одвреме навреме..Но неможам баш добро да се движам од силното стегање долу..Дали е тоа нормално ке помине или е знак дека може болки да ме фатат да си чекам.
Здраво мамички, незнам во која тема да прашам ама тука ми дојде најсоодветно... со оглед на тоа дека тука сите сме во при крајот ме интересира како вие го спремате телото за денот кога ќе дојде порагајот... Мислам на физички како се подготвувате... освен пешачење,дали ги правите Кегеловите вежби, дали ја практикувате Перинеалната масажа и сл. Ме интересира кога е најдобро да се почне и какви се вашите искуства, колку е се тоа корисно и го олеснува порагајот?
Welcome Jas ne se razbiram bas dali od 26 ili 27ma se vlaga vo sedmi ali den dva nemenja spored mene ne se toa nekoi jaki granici. Samo se pomalce ima aktivni vo temava ili se nema vreme ili sme epten razretceni
Изгледа нема што да пишеме Јас еве сум при крај, утре имам закажано прво цтг па ќе видиме што ќе каже докторот. Скоро се ни е спремно дома уште да дојде новиот член. Проблем ми е навечер спиењето, не можам да спијам долго на една страна, се здрвувам и се разбудувам кога се вртам на другата. Ама стасав до тука сега за малце ќе издржам
До сега добро идеше ама наскоро со тоа цтг и припреми ме фаќа паника што ме чака,не сум запознаена со тоа баш
Сакав да прашам, овај преглед за срце после втор скрининг јас го закажав дента кога влагам во 26 недела а читам се праел во 28. Рано да не ми е? Вие кога праевте? Сестрата кај матичната ми рече немало проблем една недела, не било рано....
Koja nedela si ? Jas sreda vleguvam vo 37 pa imam zakazano pregled kaj maticnata i najverojatno ke me pusti vo bolnica ( se nadevam) nemozam da docekam vekje
Мамички јас се вратив од преглед, на цтг отчукувањата на бебето беа 120 а Докторот ми рече дече дека требало 140 да бидат, деновиве ќе одам кај матичната на цтг па ќе видиме, ова беше кај приватен. Кај вас колку покажува? Друго, тромбоцитите колку ви се? Мене ми се намалени 116 и тоа ќе треба да преиспитам. И ми рече да направам инфективен скрининг, прв пат слушнав, сте правеле вие? И сакав да ве прашам кои брисеви ги правевте сега последни. Малце сум загрижена, ќе одам утре кај матичната па ќе видиме.
И кај мене беа ниски отчукувањата, бебето спиеше па ме дрмаа го будеа и после рекоа ок е, ама и кај мене така пониски беа линиите. Инфективен скрининг е испитување преку крв за хепатитис б, ц и хив. Мене ми земаа дентаа на прво цтг. Последни брисеви се прават да, ама мене за стрептокока и за листерија само ми зема матичниот, на некои и оние четирите им ги зимаат при крај.