Normalno e, se siris i ke osekas slabi bolki, bebeto e golemo veke. Za mojata bolka od snosti i 100 doktori da me ubeduvaat, pak ke mislam deka ne bese normalna. Tolku bese silna sto strav mi e da si legnam
Кoј имa искуствo сo цервиксoт..пoследниoт преглед ми кaжaa декa се спуштил бебушoт и крaтoк е мнoгу цервиксoт 18см и декa мoрa мирувaње....тoa oбичнo се скрaтувa пред пoрaгaј или?
Јас како.што знам од 24 мм е веќе зона за одмарање. Сигурно ти рекле милиметри а не цм. Како и да е, ако е 18 мм мораш да одмараш. Која недела си?
Последниве недели имаѓ.јаки болки посебно кога ќе се залежам подолго време или ноќе кога спијам, па кога ќе се обидам да станам стомакот ми се згрчува и кичмата ме боли, неописливо. Нема шанса да станам без помош. Ваљда е нормално, тежи бебето телото се згрчило и одеднаш нова состојба за станување.
Епа издржи и мирувај (строго мирување) барем до полна 36 недела, после и да излезе бебо таман си е. Лежи си и само за вц станување (искористи малку да те тинтраат )
Што во принцип носи мајката за излегување од болница? Нешто лежерно, опуштено, покласично? Искуства...?
Јас имав и обични фармерки кои ги носев пред бременост и трудничките фармерки кои ги носев во првата половина од бременост.Ги облеков првите бидејќи немав стомак...претпоставувам индивидуално е, тешко да се предвиди. И сега исто ќе направам па ќе си пробам во кои ќе влезам. Фустанче, хеланки се истотака сигурна опција...
Хеланки или фустанче ти е најдобра опција. Јас фустан носев сега, дека топло беше. А првиот пат тренерки, оти хеланки не носам. Фармерки не знам колку се добра идеја, било како да си породена, стегаат.
За излегување од болница најдобро е нешто полесно, што не стега, хеланко, тренерки, фустан. Секакп ќе има рана дали природно или царски. Фармерките сеспоред мене лош избор. За болките кои ги споменувате, тоа се контракции, знаат да бидат баш болни. Јас практикував обавезно вода повеќе, магнезиум и легнивав на лева страна додека помине. Знаеше често да ми се појави ако пиев помалку течност, поради дехидрација. Затоа секогаш со себеси нпсев вода
Ок, слушнав различни размислувања и варијанта за нешто покомотно беше по-спомнувана. Ќе размислам уште некој ден. Туку жени,се трудам и спијам на лева страна, меѓутоа ноќе толку ме боли па се префрлам на грб а тогаш дишењето ми е потешко. Од спиењето на страна приметувам на левиот колк во таа регија на задникот ми испукале капилари сега последниов месец дена. Немам стрии немам ништо такво, меѓутоа од тежината испукале капилари. Се мачкам со Павловиќева се масирам, ама џабе, изгледа Нема чаре за тоа.
Што правите за болките труднички? Јас сим 27 и имам болки за кои матичната после преглед и вагинален и обичен ми кажа дека не се опасни да мирувам се е во ред Јас ептен се напнав од болкиве Паничам по цели денови дека ке се породам само црни мисли ми доагаат а болките се намалуваат ама се тука Помош
Јас сум скоро цело време со болки, кога се појаки пијам магнезиум и легнувам...гледам да има мин 8 часа помеѓу дозите Mg и се трудам да пијам повеќе течности... Провери си да не имаш некој уринарен проблем,знае да јави болки во долнипт дел од стомакот...
@kikin Мене мајка ми ме изненади пред некое време со плесирана сукња и ролка како подарок за излегување од болница, здравје Боже - наскоро. Ете еден предлог, сукња која се закопчува на струк - затоа што обемот на струкот и не се менува многу после породување и ролка која се растегнува. @rajna-vojvoda и јас имам болки последниов месец... особено последниве 2 недели. Малце на нозе и готово - болки како за добивање. Прво се почна од кичма. После од кичма болката почна да се шири кон јајници и само одмор ми помага ништо друго. Магнезиум не пијам, др. тука ми ги прекина заради тоа што сега сум веќе 9ти па нормално е да имам контракции, макар и лажни за почеток. Секој др. различно, така да најдобро е консултација со твојот матичен и раководи се според тоа.
Имам едно прашање до вас ако знаете. Бебушко ми беше цело време свртен со главчето надоле, рбетчето лево а ноџиња и рачиња десно, а сега сменил положба, пак си е доле со главчето ама ноџињата и рачињата му се лево а грбчето десно. Докторката на ова ми искоментира дека ќе треба на десно да се вртам при пораѓај ако остане во оваа положба. Имате некое инфо или сл искуство?
Го имав поставено истото прашање бидејќи имаше различни кратенки во мајчината книшка при прегледите. Ми го обајсни ова што га напиша ти, еднаш на лево еднаш на десно, но мене ми рече дека е сеедно за пораѓајот се додека главчето си е доле. Не ни знам која беше финалната позиција за време на пораѓајот, лево или десно. Нив им немаше значење.
Одлично, се засекирав малку и се запрашав зашто да треба да се вртам на десно при пораѓај ако остане у оваа положба. Ама чим не е битно, битно главчето му е доле се др е небитно . Многу ти благодарам.
Баш денес бев на ехо,исто ми е поставено бебето,со главата надолу,грбче на десна страна,а раце и нозе на лева,по што докторката искоментира дека ок е поставено... На моето прашање дали е ова добро за пороѓај и слично-одговорот беше за конечната положба ќе знаеме на денот на породување
Немaј гaјле, имaш уште време дoдекa се намести кaкo штo требa. Инaку прaвилнa пoлoжбa е кoгa бебетo е сo глaвaтa нaдoлу, при штo грбoт ќе му биде свртен премa стoмaкoт нa мaјкaтa. Амa реaлнo, нaјбитнo е дa биде сo глaвчетo нaдoлу, бидејќи кoгa глaвaтa и рaмениците ќе излезaт, пoсле е леснo.