Zatoa sto e najdobro da se rodat od 38ma pa nataka. Mada vo amerika full term se racuna od 37 iako so 36 se vlaga vo 9ti
Здраво, сакам да прашам од кога се започнуват прегледите со ЦТГ? Јас сум веќе влезена во 9ти месец, овие деови планирам да одам на преглед, но ме интересира од кога започнуват да те следат на ЦТГ, и на колку време одиш да те следат? Се извинувам ако го има веќе поставено оваа прашање но несум го видела.
Индивидуално е каде ќе.одиш. Мене почнаа од 35 недела и цтг правам еднаш неделно. Некои од 36 почнуваат...не знам. Еве јас за мене ти кажувам еднаш неделно правам од 35 натаму
Епа тоа ми беше муабетот Дека со 37+0 се рачуна полн термин Логички од тогаш почнува девети Како и да е ....
Ако немаш никакви болки и слично, две недели пред терминот можеш да почнеш со ЦТГ и после тамо ќе ти кажуваат кога пак да дојдеш. Обично на три дена е контролата ама брзо здосадува да дремеш по ходници па одиш после само ако нешто ти е сумљиво или почнат почести болки
Da, da bas taka mi kaza i doktorot bev tocno vo 37ma nedela i vika zasega nema potreba da doagas tolku cesto, dojdi za 2 nedeli koga ke vlezes vo 39ta nedela,osven neli ako ne pocuvstvuvam silni bolki pred toa
во 32 недела матичната ми рече треба да правам микробиолошки испитувања, гледам има и некој трет скрининг за фетален развој на плодот, кој таа не ми го ни спомна
Испитување за скриен шеќер се прави од 24 до 28 недела, јас го правев во 27 недела т.е. пред две недели
да... оваа недела ти е последниот воз за скриен шеќер http://acibademsistinababy.mk/index...emenost/8-zadolzitelni-pregledi-vo-bremenosta
Samo sto se javiv vo bolnicata ,fala mnogu sto mi kazae sega mi rekoja posle 21h nisto jadenje a voda mozi?i koja cena e zaboraviv da si prasam
Ако одиш на државно бесплатно е за трудници, јас бев во Здраствен дом кај нас и не платив ништо и треба да носиш упат од матичен
Мила фетален развој следат континуирано, на секој преглед го мерат бебушот како напредува (сето тоа се скрининзи). Откако ќе влезеш во 8ми на 2 недели ќе имаш прегледи.
кај мене матичната ми закажува на 4-5недели до сега... последен пат бев во 27 недела, па треба сега во 32, па после 36 ми рече... не ми се јасно... Трет триместар - Со ултразвучен преглед во третиот триместар (30-34 недела) се проверува пропорционалниот и правилниот раст на бебето. Се детектира дали има застој во растот на бебето како последица на нарушувања во функционирањето на плацентата.
Мене после 32ра недела ми закажува на секои 2 недели. Ми прави акушерски преглед (притисок, тежина, отоци) и ултразвучен преглед, зема мерки, од главче, меше, бутна коска, пресметува тежина, слуша срценце и ја гледа плацентата. Според тоа како напредува ми рече дека нема потреба од испитувања на димери и сл.
jas sum na kontrola na 9 dekemvri i togas maticniot mi rece ke mi dade uput za skrien seker da ispitam a toj den sum tocno 29 nedela +0.da ne mi e kasno deka citam do 28 nedela se ispituva,ke treba li porano da odam kaj maticniot ili moze i togas da ispitam