Тие се прават во 35 недела или евентуално 36 зошто ако има нешто може да се пренесе при спонтано породување на бебето што не е баш добро.... @Божур абе ние сме тукааа Кај ќе се пораѓаш?
znaci najdorbo da si gi napravam da ne mu se mislam posle ... Mene me isplasija deka od tie brisevi kaj nekoi komplikacii imalo pa bebeto go izgubile vaka taka ( SKRAJA DA E !!!) i zatoa sakav da se konsultiram i tuka na forumov. GAK. sakam samo apartman da zemam ako ima slobodno se nadevam Ti?
Eve me I mene, isto 30 polni za brisevite mislam deka se zadolzitelni, pogotovo za priroden poragjaj. Jas so prvata bremenost imav ureaplazma na tie brisevi vo 35ta nedela, I morav da ja iscistam pred da se rodi bebe. Lesno se iscisti so antibiotik, taka da nemaj gale, so pricina se pravat, za da ne se prenese nesto na bebe pri priroden poragjaj I nema nisto opasno pri zemanjeto, isto ko tie sto se pravat 12ta nedela. Jas sum utre na kontrola, I po se izgleda bebevo moe uste ne e namesteno po klocanjeto, dole osekjam udari
ja kje idam vamu deka imam doktor inace da nemav kje odev vo remedika. Ne mi se ide na gak bez dr... sepak drugo e koga imas Kako i da e samo so lesno da ni bide i se da bide dobro zivi zdravi da se rodat i jas imam dole udari kaj leviot jajnik pa vo petokot koga bev on e so glavata dole kaj desniot jajnik ne e bash namesetn, i dvizenjata so gi osekjam mu se od teloto ramenata... taka da moze i tvoeto da e taka pa so racete da te udira
Јас туркам 33...брисеви ќе си правам стандард во 35..така и за првото правев.. За пораѓај се молам да го стасат одделениеето во болницата, не сакам да одам бт или Скопје.. Да беше прво може ќе се кандисав, ама сакам да си бидам овде, да ми го донесат и големиот да си го видам... Мене тоа ми е болката.. инаку некни бев на блиц контрола, завртено беше, ама осеќам цело време се превртува.. Си велам ќе си се намести.. Психички спремна за пораѓај, погодени испеглани алишта и ќе си чекам... Последните недели мора малку повеќе да се лежи, така да мислам дека нема да одиме до крајот на терминот
Sve e mozno Posleden pat na kontrola bese nekako na koso, nit vertikalno nit horizontalno Bash ke vidime utre kako e sega. Inaku osekjam mnogu golem pritisok na besika postojano I samo idam u wc Lele bravo sto si se stokmila ti sve, jas samo vikam ima vreme ke bide I nisto od toa uste. Yes da imam skoro sve od prvoto, ama sepak treba da priberam, proveram I isperam toprva, 5 god pominale od togas Ima vreme haha
Ме уплаши состојбава... Ниско поставен плод, грлото го држам нон стоп со утрогестан.. Си викам дај да средам оти не знаеш што бидува 3години поминаа од првово и кога пеглав алишта си викам леле нее е можно олку мсло да било мм ми вика ќе се придетиш за брзо
Само да кажам дека брисот во 35та недела воопшто не е опасен за бебето, поопасно е ако не се направи бидејќи ако е присутна бактеријата стрептокока Б може да се пренесе. Не е како првите брисеви во 12та недела, сега во 35та од надвор се зема брис и не е воопшто страшно или непријатно. Јас го правев пред неколку дена.
Brisot za streptokoka se preporacuva da se napravi od 35-37ma nedela, eve jas vo 37ma ke go pravam. Ostanatite brisevi cela bremenost ne gi napraviv, nitu sega ke mi gi pravat, zadolzitelni ne se nikako. Stomaceto mi klapna mene, bebus se ponisko i ponisko go osekam pa taka mislam deka uste dve nedeli max, ke si izdrzime da ja zavrsime 38 ma si vikam barem pa posle neka izleguva Bitno se ni e spremno, komplet oprema, oblekite se tuka, a od utre pocnuvam se da peram, peglam, diplam i redam. Torbite za vo bolnica uste ostanaa da gi spremam i let's go Pozdrav zenski!
Napravi si gi ne se isti k Ako tie vo 12 nedela. Nekoi velat povrsinski kaj mene ne bese taka st Andardno kako si zema brisevi mi gi zema I ovie. Inaku nema sto da se grizis od toa komplikacii nemoze da imas cim prirodno planiras najubavo da si gi napravis
Eve me da se prijavam posle kontrola Bebe e dobro, raste, ima okolu 1400gr sea u 30ta nedela, yes da kaj maticnava stalno pomalku pokazuva za razlika kaj sto idam privatno. Gi sporeduvav merkite so tie na sin mi u ista nedela, tuka negde se, a sin mi se rodi 3480 gr. Bebuska se svrtila pak nadole, dobro e sega za sega I maticnata nesto mi spomna za nekakvi testovi za hiv I hepatit, se pravele vo voena bolnica. Dali znaete sto e so tie sega? Taman pomisliv gotovo uste brisevite vo 35 ta, se pojavi uste edna novina
Прв пат слушам за такво нешто. Јас после 30та само брисот во 35та го правев ама што се ново нема да слушнеме хехе Ако има некоја што правела нека одговори.
Konkretno vo Remedika pred poragjaj, negde koa ke počneš so CTG ( okolku 36/37 nedela) ti vadat krv za proverka na infektivni zaboluvanja t.e. hepatit i hiv. I pred 6 godini mi pravea i sega pak. Za drugi bolnici ne znam.
Pa I remedika mi e u plan, znaci nemora da gi pravam dopolnitelno. Ovie ispituvanja se rutinski I spagjaat vo paketite za poroduvanje?
Дa се вклучaм и јaс вo фaмилијaвa 28+1 сум oд денес. Нaреднa неделa имaм зaкaжaнo зa скриен шеќер. Пa ќе се јaвaм пaк убaв ден труднички
Еве ме и менее. Веќе сум 29+2. Бевме некна на контрола и дечкото е тежок 1370гр. Почнавме полека да се спремаме и да купуваме . Купивме алиштенца и количка и веќе како си мине времето почнува да ме фаќа паника за пораѓајот. Планирам да се пораѓам во Чаир. Некој искуство?
Само добри работи имам слушнато и прочитано за Чаир. Јас сум 37ма и таму ќе се пораѓам кога ќе реши бебе да излезе.