Трето тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од chache87, 19 септември 2014.

1. Kika(1)

Kika(1) Активен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    132
    Од вчера стомакот го осеќам како потврд 35+3 сум нез дали е нормално а утре сум на контрола
    Бебушот го осеќам да мрда другото се е нормално

2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.320
    Допаѓања:
    37.273
    И мојот беше така тврд а не знам зошто и пиев магнезиум веднаш се опушташе. Ако е на 30 секунди тврд и се опушта тогаш се контракции нели, но мојов цело време беше тврд и матичната ми рече до почеток на 37ма недела да пијам магнезиум. Сега сум 37ма, престанав со магнезиум и пак ми е тврд понекогаш. Консултирај се за секој случај со матичниот утре штом си на контрола дали да пиеш магнезиум. Сепак не е ништо страшно немај гајле може и само нанапред да се оптегнало бебето и да го зацврстува стомакот.

На Божур и Kika(1) им се допаѓа ова.
  3. Kika(1)

Kika(1) Активен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    132
    Пијам магнезиум од 250 едно на ден и мене ми е постојано тврд посебно кога ќе станам
    Денес сум на контрола и ќе прашам
    Фала на одговорот
    Уште малку ни остана, последниве месеци мн побрзо ми поминаа отколку на почеток, се ми е испрано и испеглано уште душек и козметика да купиме и може да излегува :)

На Божур и gjoker4e им се допаѓа ова.
  4. Kay Scarpetta

Kay Scarpetta Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2015
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    222
    Јас сум 31+3, исто осеќам потврд стомак, контракции (Бракстон хикс) засега чести, не се болни, но се доста непријатни. Ова ми се случува кога ќе си дојдам од работа, од кај 18-19ч додека си легнам, не знам зашто.
    Имам болки долу ниско, некогаш се како бодежи дури... Матичната тврди дека сѐ е ОК, минимално скратен цервикс, а главчето на бебето притиска и од тоа демек.
    Магнезиум од 250гр. пијам одамна, сега два пати на ден по упатство на матичната, некогаш делува, некогаш не. До кога смеам да пијам магнезиум, до 37ма?
    Во 34та сум на контрола, може тогаш ќе ми каже матичната кога точно да прекинам.

На Божур и gjoker4e им се допаѓа ова.
  5. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Eve neshto korisno za magneziumot. Samo imash plus od nego bez razlika dali si bremena ili ne. Jas teram 37ma nedela seushte go pijam. Se pie do kraj. Normalno pak ke si se konsultirash so ginekologot koj ti ja vodi bremenosta. Vo sekoj sluchaj i recimo Femibion2 koj se pie posle 3ti mesec i se preporachuva da se pie i vo doenje si ima magnezium. Eve chitni
    https://www.mamaibeba.rs/trudnoca-i-porodjaj/magnezijum-u-trudnoci.html

На Kay Scarpetta му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Божур

Божур Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2015
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    107

I ja sum ista 32 sum i jas go osekjam taka stomakot kako da mi se zgrcuva i dole imam bolki bash vo visina na besikata-jajnicite.... ne se mng strasni ali taka neprijatno mi e... Kontrakciite gi osekjam.najcesto koga sedam ili lezam nekoi demovi se cesti nekoi 2 3 pati vo denot. Se nadevam deka se e normalno, kje pocekam do naredna nedela togas sum na kontrola. I jaa pijam magnezium 2 pati na den od mintaiot mesec deka mng grcevi imav vo nozete.
    Ajde uste malku sitno broime kje se izdrzi

На Kay Scarpetta му/ѝ се допаѓа ова.
  7. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.134
    Допаѓања:
    221.442
    Јас не куртулив од грчеви трето тромесечие ужасно е. Па отпосле згора на се и ми остануваа болките во мускулот па не можев ни да се движам.
    Масирај ги нозете чат пат пред спиење и строго магнезиум. Јас кога пиев многу помалку скоро воопшто немав грчеви. Но кога заборавав да пијам имав секогаш во спиење.

Стомакот се стврднува и пушта нормално е тоа се пробни контракции на матката и телото се спрема за раѓање. Ништо страшно ќе легнеш ќе одмориш и поминува.
    Во трето тримесечие не се форзирајте премногу секој слободен момент го одмарајте пожелно е.

На Kay Scarpetta и 2ndLuck им се допаѓа ова.
  8. Kay Scarpetta

Се зачлени на:
    14 септември 2015
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    222
    Јас откако покачив на два пати дневно магнезиум, грчеви во нозе немам, фала Богу.
    Овие пробни контракции знаат понекогаш да ме извадат од памет, ама бебево почесто ме вади од памет кога ќе е преактивно и кога ќе почнат бодежи долу, како што кажа @Божур во пределот на јајниците и бешиката.
    Имам болка и во карлица и колкови, некогаш едвај се движам, а немам качено многу килажа, засега 8кг, барем јас мислам дека ОК за 8 месец... Или пак само се ширам и се спрема самото тело за раѓање.
    Како и да е, веќе почна да ми иде преку глава, ниту можам да спијам, ни да си завршам работа нешто низ дома од што не можам да се наведнувам :( ама ајде ќе помине, уште малку остана, битно вреди, ќе се издржи сѐ за ова мало човече :l:

На SteLuna, gjoker4e и vitamina им се допаѓа ова.
  9. 2ndLuck

2ndLuck Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2017
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    74
    Леле и јас сум значи исто, 32 ра недела, бебе е многу ниско и кога се движам осеќам притисок и тежина доле. Ме ставија на мирување некоја недела, ама пак неможам да лежам цело време :( цервиксот ми е малку омекнат и имам полип што дополнително прави непријатност од време на време. Како и да е мора да се издржи уште малку, бар во 9ти да влезам викам ке се опуштам малку :) Само позитивно и со лесно на сите!

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  10. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.134
    Допаѓања:
    221.442
    Не знам која недела си но јас имав исти маки пред да се породам тие неколку недели. И како за крај згора на се последниот ден имав страшни мрдања долу на малиот не можев ни да лежам. Премногу ме болеше. Но тоа било прв предвесник дека бебето доаѓа и затоа се спушта надолу пополека и мрда, прета и турка со главата. Од тоа се тие болки долу.

11. Kay Scarpetta

Се зачлени на:
    14 септември 2015
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    222
    @vitamina 32 недела сум, матичната ми рече дека бебето притиска со главчето, а пошто ми е малку скратен цервиксот повеќе го чувствувам.
    Имам некое претчувство дека порано ќе излезе, ама да дотуркам бар до 9ти, после не е страшно ништо :)

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  12. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.134
    Допаѓања:
    221.442
    Само со лежење ќе биде се во ред. Гледај да не стануваш од кревет многу многу бар еден месец. Тешко а ама мораш.

На Божур и Kay Scarpetta им се допаѓа ова.
  13. Божур

Божур Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2015
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    107
    Zdravo zenski, imam eden problem. Sabajlevo imav bolki vo dolniot del od stonakot i kaj sramnata koska i koga otidov vo wc na gakite imav krv i koga se brisev. Mu se javiv na dr mi rece vo 11 da odam da me pregleda pa dodeka cekam da prasam nekoj da ne ima kako mene da mu se slucilo? Sega sum 32+4 osekjam pritisok kako za kakanje i bolkive sto gi imam... otkako se srediv nemam pak krv samo koga kje se izbrisam ko rozevko mi e.... Se nadevam ne e nisto strasno...

14. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.523
    Допаѓања:
    288.803
    При контракциите јас имав таков притисок...што не мора да значи и кај тебе. Добро што одма си закажала термин.

15. Божур

Божур Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2015
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    107
    Imam jas nedelava taka mi se zgrcuva stonakot cel i tvrd stanuva ( mi kazas drugarkive so imaat bebinja deka toa se kontrakcii) i mi se opusta prvite denovi taka mi bese, a poslednive 2 deka i bolki imav dole koga kje me fatea ali maticnata mi rece deka e normalno i da pijam po 2 magneziuma zavcera koga bev na kontrola.
    A denes kje odam kaj dr sto kje me poragja nego mu se javiv. Kje mu kazam i nego kako mi bilo pa kje vidime i negovo mislenje....

На kukla21 и danichap им се допаѓа ова.
  16. Божур

Божур Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2015
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    107
    Omeknal cerviksot.... ne sum otvorena ama e omeknat zatoa imam krvarenje i bolki. Mi rece da odmaram doma i magneziumi da pijam sabajle i vecer.

17. 2ndLuck

2ndLuck Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2017
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    74
    Isto mi se sluci pred 10 dena, omeknat cerviks, samo kaj mene bese kafen iscedok I imam plus polip na cerviksot. Isto 32 nedela sum I me stavija na odmaranje, utrogestan I magnezium sabajle navecer. Vcera bev na kontrola mi rece ista situacija, nisto ne se smenilo za dve nedeli pak kontrola. Taka da sega noze u vis I bez napreganje :)

18. Божур

Божур Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2015
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    107
    Mene ne mi dade utrogestan samo magneziumov kje vidime kako kje bide. Mora da izdrzime dodeka da vlezeme vo 9ti posle moze

На 2ndLuck му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ellyy

Ellyy Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    377
    Eve i jas da se priklucam vo tretotromesecie 27+3 sum... iako ni kazuvaa deka ke imame devojce ispadna momcence i ne ni e krivo ic sto taka ispadna ne tezneevme kon zensko ili masko... e sega me interesira dali nekoja pravela svadba 7-8 mesec i kako se spravuvavte so zamorot i sto nosevte ispod vencanicata? Od tolku obvrski vekje ne znam na sto da mislam poprvo i se povekje sum vo bunilo i zaboravam.

На 2ndLuck му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Божур

Божур Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2015
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    107
    Ja vo pon treba da odam brisevi da napraam i urinokultura da ne e od nekoja bakterija predizvikano. Tebe ne te pratija da proveris ?