Трето тромесечие од бременост

Discussion in 'Бременост' started by chache87, Sep 19, 2014.

1. Mama25

Mama25 Популарен член

@V.odolija јас одкако знам за себе сум анемична. Што се немам пробано, сега во бременост ми се кажи железото со Прегназон. Има најголема концентрација од витаминиве за трудници. Скапичок е ама во него имаш се плус омега. Значи не треба дополнително да купуваш железо плус омега.
    Флорадикс мене ми остана така не допиен, и од него имав ужасна столица. На природна база е ама ич не ми пријаше. Пробај со семе од коприва во него мед и лимон.
    Со лесно до крајот :)
    0001489_pregnazon-complete-60s-capsules-768x768.jpeg

Kay Scarpetta and V.odolija like this.
  2. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Мене докторот ми ги препиша хеферол капсулите ,ги пијам веќе два месеци и задоволна сум имаат добар ефект, ми го качија и железето и хемоглобинот и не ми прават никакви маки .

3. orhideea

orhideea Форумски идол

Здраво мешиња јас од денес ја почнувам 27 недела и трето тромесечие, многу се радувам се ближи времето кога ќе си го видам синко :inlove:
    И јас имам страв од пораѓањето ама не од болки туку дали ќе биде се во ред со бебето и со мене ете такви мисли понекогаш ми се вртат во глава.
    До сега имав лесна бременост, на почетокот немав гадења и мачнини исто како да не бев бремена, мешето од 5 месец некаде почна да ми се познава повеќе, ама и сега не ми е многу големо, до сега имам 6-7 кг плус, некогаш имам болки во колкови и бутови ама издржливо е.
    Притисок стално мерам, некогаш ми е повисок. Си имам и киселини особено навечер, некогаш ми помага ладно млеко без шеќер ама сношти не ми помогна не можев до 4 да си легнам, ќе видам денес како ќе биде.

Гушки до сите вас :hug:

4. V.odolija

V.odolija Форумски идол

Фала ти @Mama25 , баш утре ќе ја прашам матичната за прегназон.А инаку од семето немам некое покачување ама важно не се ни спушта хемоглобинот, барем го одржува.Но сега во поголемите месеци веројатно си треба поголем внес заради тоа што бебушка повеќе и си зема.

Mama25 likes this.
  5. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Дали некоја од вас имала болки при мокрење. Не болки како да те пече да ти лути додека мокриш, туку како некој притисок кај бешиката како тапа болка. Пр. Како да стегаш подолго време да држиш да не одиш во вц па потоа кога ќе одиш од стегање кога ќе се пуштат мускули нели се осеќа како болка. Се надевам добро објаснив :)

6. barby

barby Популарен член

Ми се случува и мене некогаш, напиј се чај од брусница или пролом вода, ако нема некоја инфекција ова ќе ти помогне

kiki_riki likes this.
  7. Kay Scarpetta

Kay Scarpetta Истакнат член

Морам и јас да се надоврзам за Прегназонот. Ги пијам од 4ти месец (првите 3 само фолна киселина пиев) и не сум имала воопшто проблем ниту со железо ниту со хемоглобин. Малку ми се симна хемоглобинот кога примав Клексан, ама тоа е нормална нус појава.
    Јас ги земам од Виола 880 ден, а со оглед на тоа дека се пијат едно на ден ми траат 2 месеци (60 таблети се). Пак се каде-каде поевтини од останатите витамини за трудници кои гледам дека доста ги форсираат, а мојот организам супер ги поднесува еве цела бременост. Планирам и понатаму да ги пијам, додека дојам.

Mama25 likes this.
  8. Saraa

Saraa Популарен член

Gledam za zelezo se zboruva, dodeka bev bremena jadev med, taan, orevi I seme od kopriva se toa zaedno izmesano I nemav potreba od nikakov hemiski preparat za zelezo.

Natasa. P likes this.
  9. Masnickaaa

Masnickaaa Популарен член

Денеска го купив сирупот Феро Ц, го најдов во Биоорганика, па ќе видам како ќе биде. Инаку јадам и мед со семе од коприва со мелени лешници и бадеми, јадам леќа, спанаќ, какао итн, ама хемоглобинот ми е под граница подолго време. Инаку пијам и Премама.

10. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Јас искрено еве 30недела сум никакви витамини не сум земала и матичната и докторот од систина ми рекоа да не зимам дополнително витамини ако си јадам се ,така да освен фолната првите 12 недели и сега хеферолот земам магнезиум 400мг на алкалоид што е и да не се подречам немам проблеми до сега :)

11. GFlower

GFlower Истакнат член

Мене дополнително докторот ми препорача капсули Брусницин, на природна база. Ги најдов одвај во еурофарм, не се сеќавам на цена ама не беа ефтини нешто ама имаше многу капсули внатре. Тие и мнооогу вода ми помогнаа за блага уринарна инфекција

kiki_riki likes this.
  12. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Vo ponedelnik sum na kontrola. Si rekov do togas da slusnam vase iskustvo.

13. victoria

victoria Форумски идол

Мешиња, денес 39+3,цтг мирно... Прв вагинален преглед.. И за чудо не беше многу непријатно.. Дсли беше и понежна докторката, не знам :D рече само наод уреден.. Велам, грлото омекнато е, има некои знаци... Само ми се насмевна и ми рече се е супер за два дена нс контрола.. Чувствувам малку дека е спуштено бебево.. Ама други симптоми немам.. :whew:
    Едвај чекам да се гушнеме со бебчо:inlove:

ada21, Butterfly87, mariz and 12 others like this.
  14. Kay Scarpetta

Kay Scarpetta Истакнат член

Јас денес 37+2, исто прв вагинален преглед, ама не можам да кажам дека докторката беше нежна, мислам дека сите ѕвезди ги избројав колку и да се трудев да бидам опуштена. ЦТГ беше уредно, за недела дена на контрола. Стомакот ми се спушти последните два дена. Симптоми си осеќам, скоро сѐ ми кажува дека бебево се спрема да искача па се надевам нема да тера до крај :)

15. victoria

victoria Форумски идол

Со лесно на сите па и на нас :) и со убави породилни приказни.. :hug:
    Уште малку остана.. Штом толку издржавме, сега се гледа гледа крајот.. Ќе се гушкаме здравје боже со бебушите:l::l:

karibian and Kay Scarpetta like this.
  16. Butterfly87

Butterfly87 Истакнат член

Многу помина малку остана ;)
    И јас денес на ЦТГ ама не ми правеа вагинален преглед рано ми е ваљда 36+6 по мене по последна менструација 37+6

17. victoria

victoria Форумски идол

Рано е.. Поарно да не чепкаат толку рано... Нека поседи малку бебушка во мешето.. Има време.. :) :hug:

18. Butterfly87

Си се залепил за мене не се спушта

19. victoria

victoria Форумски идол

Ако, гали си го и зборувај.. Кога ќе треба ќе се спушти, ќе излезе.. Право чудо е на што е спремно нашето тело..ќе видите со мм какво совршенство сте створиле :inlove:

Kay Scarpetta and Butterfly87 like this.
  20. Butterfly87

Дааааа
    Природа...

victoria likes this.