Додека трепнеш ќе дојдеш 9 месец Уживај секој момент Исто, како се ближи крајот така побавно минува времето
Абдоменлно не покажува точни мерки, затоа се гледа вагинално. А не би требало многу внатре да ви ја ставаат вагиналната сонда.
@Libra88 знам дека не е толку прецизно , но пак може да се измери со 2,3 мм може да се погреши . Ако се издржи до 34 недела мислам и дека веќе нема потреба од мерење .
Мене не сакаше да ми го измери. 32ра недела,веќе вика нема мерење. Ми рече да прекинам утрогестан. Јас на своја рака уште недела, две ќе ставам.
Може и така треба. Не сум прашала доктор, ниту знам од кога не се мери. Во Ремедика ли така ти кажаа? Во која недела ти беше последното мерење?
Гледам појќе сега чекаме И мојава нема абер од утре 39 та недела, пред некој ден бев на цтг се е во ред немам болки а и немам никакви симптоми за породување. А веќе не ми се чека, ептен сум нестрплива а и на штрек Од една страна се плашам како ќе биде породувањето, со првото поминав хорор така да сега ме тешат со второ било полесно.... Ај хоуп соо..
Ели ако не го мерат после 32 недела, веќе нема толкаво влијание за предвремено породување..? Имаш повеќе инфо како се одвива тоа? Дека мене денес во 31 недела - 25 мм паднало.. Не знам што да правам
Не знам, така ми рече докторот- нема веќе мерење, до тука стигнавме сега е полесно. И утрогестан ми прекина, рече доволно е. Не сакаше да ми го измери . Најверојатно е така. А тебе не ти е лошо за 31ва нед. па толку те иплашиле. Кој ти го мереше? Обично ако е над 2,5 викаат дека е ок ти башка во 8ми месец. А утрогестан до кога ти рекоа? Знаеш дека колку повеќе ставаш толку се зајакнува грлото, ако планираш природно. Сепак штом ти рекле одмарање не се форсирај. А отворено или затворено е?
Да се надоврзам на Ели, стварно нема потреба да си толку исплашена , 25 мм на некои им е во 20тите недели па издржуваат до крај. Исто и се отвараат уште од 8ми месец па на крај и поминуваат термин . Мирувај ги тие 3 ,4 недели за секој случај , а после 35 што и да се случи веќе е се во ред со бебето
Ме интересира дали после секој вагинален преглед вие што сте при крај имате како розево како крв на бришењето. После првиот вагинален преглед мислев дека е чепот и го прашав докторот ми рече дека е нормално после преглед. Од тогаш сум била уште два пати и ме проверуваше вагинално па после секој преглед цел ден имам како розево при бришење.
Значи тој вагинален преглед ми е хорор... Во првата бременост имав појќе такви прегледи а и немав таков исцедок како што ти објаснуваш... ете може и тоа е нормално како што ти вика докторот, секоја жена е различна. А сега во оваа бременост досега а еве при крај сум, сум немала вагинален преглед
Ели не знам зошто толку ме исплашија, во 25та недела ми беше 27мм, па не се дигна волку паника. Затворено е иначе цело време грлото. Ќе пробам денес да одам до Систина да видам што ќе ни кажат. А утрогестан ми рекоа до 36-та.. Така е, се надевам само ќе го оддржаваме на таа големина. Фала на поддршка @ada21 @eli25
Kaj mene nema nisto takvo jas sum 36 nedela sekoj pat koga ke odam na kontrola me pregleduva vaginalno i se e vo red nemam nikakvo rozevo. mozebi kaj sekoja zena e razlicno nezz.
Jas sega popladnevo bev na kontrola, pak me pregleduvase vaginalno, ne mi kazuva dolzina, ama razmeknato mi e grloto na matkata pak mi kaza. Mnogu da odmaram. Jas ne krvavam poslem pregled. Vo dosegasna bremenost samo ednas prokrvavev koga maticnata mi zemase bris. Togas Lazarevski uste me vodese mu pisav mail odma, I mi kaza da ne se grizam, matkata e mnogu prokrvarena pa zatoa se slucuva. Togas bev pocetok na bremenost. Inaku mene uste ni rece da si pijam dobraston uste nekoja nedela.. deka I toa dosta ja stiti bremenosta.
Ели за ова со утрогестанот и мене во Систина ми кажаа дека Утрогестанот може да се прекинува.. Ама мене ми е страв, продолжувам да го примам.
Мами како изгледа слузниот чеп? Еве два дена по ред ми тече не во големи количини како лигав, проѕирен секрет и е густ. Во првата бременост не ни осетив да ми падна чепот, така да се ова ми е ново. Можно ли е да е чепот ?