Според некои табели 27-ма недела почнува седми месец и трето тромесечие , јухуу . Многу брзо ми помина времево, не ми се верува .
36 недела сум и денес цел ден ми се лоши и повраќам. Бев кај лекарот вика ако продолжиш ке уклучиме инфузија. Од кај ме фати ова на сета мака што ја имам. Значи крајов е најтежок
Мешки добро утро. Тие од вас што примале утрогестан поради скратен цервикс, до која недела ви кажа др да земате? А ако знаете и до која недела се мери цервикс? Јас од 22ра сум со терапија бидејќи ми беше 20мм и еве до сега (30та недела) ми е цело време толку. Вчера на преглед ми кажа утрогестан до 32ра недела а и цервиксот ќе ми го измери уште само на следниот преглед (исто 32 ќе сум тогаш) и повеќе не, бодејќи наводно од 8ми месец веќе било нормално да се крати кај сите. За магнезиумот ми рече да пијам од 500мг се додека влезам во 9ти.
Mene mi kazaa utrogestan do kraj.Pocnav duri i progesteron da bockam pak.Doktorkata vcera mi kaza deka posle 30 nedela veke e normalno da se skrati pod 2mm.Se dur e kanalot zatvoren nema mesto za panika.Eve jas sum 33 + stavam utrogestan 1×200mg.I ke se bockam 1×7dena
Фала @stevemila . Затворен ми е инаку, ќе го прашам пак на следниот преглед за 2 недели. Сега сум со 2 сабајле и 2 утрогестана навечер од по 200мг, па ако е се ОК за 2 недели дали да прекинам скрос, како што ми спомна вчера, или да намалам дозата.
Мила во третото тромесечие во 28 недела испитував скриен шеќер, од 29-31 недела има трет скрининг или ехо доплер , и 32-33 недела брисеви. Матичната и др.Петановски ми кажаа за овие испитувања што треба да се направат.
Има ли некој искуство со болки во вагиналниот дел? 33+2 сум, но премногу ме боли таа коска долу, како пингвин одам...
Дa aмa не кoнстнтнo, пример зa цел ден се сoбирa еден чaс дa ме бoли. Истo кoлку тебе сум бременa инaку
Јас сум малку помалку од вас ама и мене ме боли. Не 24/7 ама се случува. Др вика нормално е. Туку, на сите ли ви мерат цервикс секој преглед? Јас кога реков на прегледот во Ремедика др рече немало потреба као и абдоминално се гледало за време на ехо. Не сакав да инсистирам, вајда дека немам некои поголеми проблеми сеуште болки и слично. Пу пу
На секој преглед ми мери никогаш не ми кажува мерки него само сервикс во ред,грло затворено итн.... Јас болка немам ама стално долу имам како притисок многу непријатно чувство
Па и мене така ми рече. На втор скрининг ми мереше само и рече во ред е. Дали дека многу читаме по форумиве па се знаеме... Другаркиве мои не знаат што е цервикс...Само нека не чува Господ сите.
Абдоменално ми мери и сигурно е секој преглед ама не нагласува. Во првата никогаш ми немаше мерено вагинално, ниту пак сега во вторава
Знам дека сме исто мене по цел ден ме боли посебно последниве неколку дена, ме фаќа паника заради тоа