Да знам дека нема веза ☺️ Штом доктор не знае да ми каже, сигурно сестрата од око ќе погоди Инаку мене во систина ме мереа редовно. Иако немаше никакви индикации на почеток, сепак во 30та недела почна да се крати. Така да од мое лично искуство колку сака нека е специјалист докторот, проверка си е проверка. Денес едно, утре друго. Не е видовит. Подобро претпазливост отколку подоцна беља
Точно е дека со абдоменално ехо го гледаат и мерат цњрвиксот, помалку прецизно отколку со вагинално. Ако со абд. Го измери 30 мм или повеќе нема потреба да става вагинално. Ако види помал ќе измери попрецизно. Правилно постапил твојот доктор бидејќи сигурно немало место за паника кај тебе не се филмај
Jas paralelno primam i utrogrstan 2x200mg.Se nadevam toa plus ne mu steti.Denes 3 den od inekcija i pomalku se plasas sto skoro ic go nema gi poslusas site tvoi soveti.Fala ti Samo kazi mi utrogestanot ne e povrzan so inekcijata ako si go primam?
ја сум 30 недела и јад примам утрогестан од 24 недела сервикс ми е скратен 30 мм вчера др ми рече дека бебето е две недели понапредно со килажа а скриениот шекер ми беше ок дали е нормално има ли некој во ваква ситуација?
Нормална должина на грлото на матката изнесува 40-50 мм, но во текот на бременоста нормално е да се намалува 16-20 недела, вообичаено должината изнесува 40-45 мм 24-28 недела, вообичаено изнесува 35-40мм 32-36 недела, вообичаено изнесува 30-35мм
И кај мене плодот е две недели напред, и шеќерот ми е ок. Така сме од самиот почеток, па на крај др ми вика тоа се гени и јас и сопругот сме 1.80/ 1.90
Мамички, ви се придружувам 26+6 сум според менст. А според бебе 28+3 така да ја одвај чекав 7ми месец ама и бебка изгледа се брза Некако чекам овие 3 месеца најбрзо да поминат
Ми трне деснава рака...стфав ме фзќа...шо ќе да тоа? И дали е касно да се прими инекција за зреење во 33 или 34 та недела?
за раката напиј се магнезиум а за инекциите за зреење не е касно во33 да се примат јас примав во 33 ради тоа шо бев отворена 2см ама срека па до 42 гн изтерав така отворена
Пијам магнезиум и до 600-800 мг на ден. Јас имам препорака од трансфузиолог за зреење, а гин. вика не треба. Ќе одам на уште едно мислење... Но сепак ми е мисла... А аспирин до кога најкасно, која недела може да се пие?
Јас до 1200 пијам магнезиум некогаш. Незнам што има поврзаност трансфузиологот со зреењето кога гинекологот гледа дали протоците се во ред и до кога треба да заврши бременоста. Мене аспиринот веќе ми го прекинаа,до 32 го пиев.
Јас аспиринот го пиев до 30 та, се мислам дали пак да се напијам. Агрегацијата ми е зголемена, можда заради тоа...
Преку крв на трансфузиологија Ама ја си го имав од порано, но сега е повеќе, а терапија не смее да ми даде освен клексан
Ај да се пријавам 36+2 денеска Вчера бев на контрола и прво ЦТГ кај матичната, ми рече дека се е ок, бебо е свртено со главчето надолу, дури и ниско сместено. Во понеделник да идам на ЦТГ во болницата тука и да се запознаам со докторите. Еднаш неделно да одам и кај матичната за да ја следи плодовата вода. Бебо е околу 2800гр, се загрижив дека е многу ситно.. Уште од почеток докторката ми викаше дека нема да е крупно бебе, околу 3200гр би се родило. Јас сум поправена 8кг до сега. Притисок 90/60 Крвна слика следна недела и така.
Jas denes imam bolki pre pred eden sat ona 3 minutno steganje na stomakov dolu posle sega pak edvaj se izbanjav nemozam da se ispravam me sece dolu 36 +4 sum nz dali se bolki vistinski se plasam da ne ne prepoznam rano e