Трето тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од chache87, 19 септември 2014.

1. AnnaPe

AnnaPe Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2019
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    217
    Жени,пишав и во другата тема ама немам одговор :(
    Како изгледа тоа постепено течење на водата? 34та недела а беба одговара за 35та. Имам последните неколку дена како безбоен исцедок. Исто болките при клекнување или некои движења долу се почести и поголеми.
    Исто, ви кажа ли доктор дали пораѓајот ќе биде природен или не предвреме? Зависно положбата на бебето дали и колку е спуштено надолу на почеток на деветти. Како се справувате со стравот од самиот пораѓај?
    Поздрав

2. BrideToBe

BrideToBe Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    86
    Spremi si se, najsigurno da e. I papuci! :) Ne se sekavam dali davaa od tamu...

3. BrideToBe

BrideToBe Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    86
    Zdravo! Postepeno tecenje na vodata... mislis otkako ke pukne vodenjakot? Pa poleka tece so saati, jas si mislev deka odednas istekuva i gotovo :) ama ne bese taka, tece celo vreme i zatoa trebaat tie vloskite debelite so mrezicka da se ponesat (vo drzavnite, vo privatnite moze davaat od tamu). Iscedokot najubavo da vidi ginekolog od sto e predizvikan, ama mislam deka ne e strasno. Brisevi sekako ke treba pred da pocnes na CTG vo bolnica da odis.
    Vo vrska so poragjajot ako se e uredno i e OK sekako ostavaat da se ceka prirodno. Carski zakazuvaat ako nesto im kazuva deka prirodno nema da odi kako sto treba. Vo privatnite mislam prifakjaat i na dogovoreno carski, vo drzavnite kliniki mislam deka sekogas se za prirodno do posleden moment ako ne mora carski.
    A vo vrska so stravot... prviot pat povekje se plasev zasto ne znaev sto me ceka, tolku filmovi, tolku prikazni..., megjutoa najiskreno otkako mi pukna vodenjakot osekjav samo ogromna vozbuda i srekja edvaj da go vidam bebeto :). Slusav bukvalno se sto ke mi kazea sestrite i babicata vo predrodilna sala, odev pa gi izdisuvav kontrakciite, gledav da ne vikam, da ne placam za da ne si ja gubam silata i vo rodilna sala bev so 10 prsta otvorena i za 15 min iskoci bebeto :). Ubavo bese mnogu. Sega sum pri kraj so vtorata bremenost, isto taka sum vozbudena kako se ke se odviva, megjutoa planiram uste od sega da bidam srekjna i pozitivna koga ke vlezam vo bolnica, se da slusam, da bidam silna i se ke bide dobro. Maticniot vaka mi zboruvase pred prvoto poragjanje - ragjanjeto e najpriroden proces sto zenite od pamtivek go pominuvale sami. Zivotnite ragjaat sami. Babici nemalo od sekogas, a od pred 100/200 godini zenite se poragjaat so doktori. Taka da nie sega ja imame prednosta da sme i so babici, i so sestri, vo bolnica, so doktori, so sekakvi pomagala sto moze da se koristat i mora se da bide dobro. Taka ke si mislam i sega :). Bolkata kakva i da e pominuva, inaku ne bi se osuduvale lugjeto na vtoro, treto, cetvrto... tesko e da se bide roditel nekomu cel zivot 24 casa na den, toa e pogolemata rabota :). Ama se vredi <3 So lesno!!!

На crazylady, Dikinzi, Anenik и 9 други им се допаѓа ова.
  4. mamaibebe

mamaibebe Активен член

Се зачлени на:
    18 мај 2019
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    66
    Od koja nedela ve pratija na ctg?sum zaboravila kako bese....utre vleguvam 36ta

5. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.390
    Допаѓања:
    18.629
    Јас последен пат кај матичната бев во 34та недела и ми рече од 36та си одиш на цтг таму кај што ќе се пораѓаш.
    Ми дадоа упат за на гак, бев вчера 36+2, само на ехо ме виде докторот ,кога прашав за цтг рече нема потреба,контрола за 3 недели, а во случај на болки на 5мин да се појавам во било кое време..

На mamaibebe и Kaetana им се допаѓа ова.
  6. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    Женска дали ја излечи стрептококата, која недела си? дали случајно се породи? :)
    јас ја имам цело време и неможам никако да ја излечам.. пиев антибиотици ама нема фајде.. нз друго што да правам.. кажи ми те молам дали ја среди..

7. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Се породив во јуни :)
    Водата беше заматена и одма црп на бебе му проверија дали има инфекции ако се напило. Моето мемаше. Ама во родилиште имаше случаи и што имаа инфекција бебињата, одма им дадоа антибиотик и не е ништо страшно. Едино ппред да раѓаш потсети ги докторите да ти стаат антибиотик инекција, мене не ми ставија немаше вррме.

На Dikinzi и Miss.N им се допаѓа ова.
  8. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    честитки да е здрав и жив бебушот :) а порано се породи? викаат дека носи и предвремено породување..
    природно или царски се породи?
    страв ме фаќа пошо никако неможам да се ослободам од неа се отрув од антибиотици.. :( значи немаа галје бебушите да бидам пораат.. кај мене се е ок за сеа со бебушот и водата.. 27 недела сум .. ставам макмирор вагиналети сеа..

9. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    На време се породив, точно на термин. Природно. Со лесно, се ќе биде во ред.

На Miss.N му/ѝ се допаѓа ова.
  10. BrideToBe

BrideToBe Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    86
    Feminki, ajde iskustva kolku dolgo moze 3 cm otvoreni? :) Nokjeska imav strasni bolki 2/3 saati, bev na CTG, nisto ne pojavuva, ama 3 cm otvorena. Se vrativ doma zasto se smirija bolkite i mi rekoa nema garancija kolku dolgo moze vaka. Moze da se vratat bolkite za nekolku saati, moze so denovi. Ne se brzam, sakam da dojde noemvri :).

11. MMA

MMA Активен член

Се зачлени на:
    20 мај 2019
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    159
    Здраво на сите,
    Како се чувствувате?
    Јас сум 30+3 и до сега се е како треба. Споделете искуство :)

На Dikinzi, Ann.loves.you и Филотеа им се допаѓа ова.
  12. PinkGir123

PinkGir123 Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    1.125
    Допаѓања:
    759
    Здраво како сте . Јас сум нова во третото тримесечие . Сум 27 +2
    Не ми се верува колку брзо помина месеците еве 7 ми месец од вчера . Добра сум , ме факат грчеви повремено иако пијам магнезум .

На kavadar4anka, Dikinzi, Ann.loves.you и 2 други им се допаѓа ова.
  13. kavadar4anka

kavadar4anka Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    4.388
    Денес полни 29 недела, почнавме 30та да ја раситнуваме :l: Не ми се верува колку брзо летна времето... И јас како и сите пијам витамини, наутро почнувам се разбира со еутирокс, па МагЦитра... со појадокот пијам Хемовит+Вит С 1000 крвта ми е слаба, па после час време пијам Фемибион 2 :). Истите витамини ги пиев и во првата бременост, само што сега нема одмор. Болки осеќам повремено доле кај коската, навечер се потешко ми е спиењето... тоа ти е ,, друго стање" :D

На Dikinzi, Sexybaby86 и 0ли им се допаѓа ова.
  14. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.025
    Допаѓања:
    48.353
    :hai: Од денес тука

На Sexybaby86, 0ли, BY<3 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Mala30

Mala30 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    254
    Здраво мајки. Јас сум 36та недела. Денес бев на преглед кај матичната и ми рече дека бебето касни со големината цели три недели.
    Ме прати во Чаир и ми рече да ми дадете клексани, ама во Чаир се вика дека бебето е супер за неделите.
    Дали на некоја членка и се случило вакво нешто, немам ум сега што да правам. Понеделник ке одам на трето мислење најверојатно...

16. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.422
    Допаѓања:
    6.873
    Колку е големо ?

17. Mala30

Mala30 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    254
    Според матичната е за 33та недела 2100. А во Чаир ми рекоа 2800 дека е

18. Vikk22

Vikk22 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2019
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    318
    Moeto vo 30+2 bese 1700 i doktorkata mi e prezadovolna so goleminata..
    Taka da i tvojto e super, nema potreba da se zagrizuvas.
    Mnogu stresovi vi pravat doktorite za bez veza (facepalm)

На Mala30 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Vikk22

Vikk22 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2019
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    318
    Screenshot_20191220-230359_Pregnancy+.jpg

20. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.109
    Допаѓања:
    25.950
    Мене ми згрешија и тоа не само кг туку и во раст.. од ординација излегов со плачење 5 дена не знаев каде сум. Според таа мојата беше 31/2 недела 1000г и 2 недели каснење во развој т.е недоразвиено стомаче. Во 32 недела бев на скрининг Ремедика (после 5 дена) таму ми кажаа 1700 и дека со бебчо е се во ред, нема потреба од грижи.