Трето тромесечие од бременост

Discussion in 'Бременост' started by chache87, Sep 19, 2014.

1. Bebac

Bebac Популарен член

Денес 38+5 г.н. Бев на трето ЦТГ. ЦТГ мирно, а бебе тежи 3355 грама. Душиче од мама. :hug: :inlove:

eta, Maja92@, Butterfly1107 and 8 others like this.
  2. Thallia

Thallia Популарен член

Мене матичниот гинеколог ми рече дека ќе ми даде упат за наредна недела за прво цтг а после веројатно ќе си се договарам со докторот што ќе ме следи на болница, во зависност од ситуацијата и бебето и контракциите.

Maja92@ likes this.
  3. Mika20

Mika20 Активен член

Кога бев за поскедниот брис, матичната ништо не ми спомна, ниту упат некаков дека треба ништо...

4. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Треба упат за првиот пат, барем така беше пред корона, сега којзнае. Сепак прашај си

Maja92@ likes this.
  5. Mika20

Mika20 Активен член

До сега идев во Чаир без никаков упат кај Кировски, и тој ми има кажано да поминам кога ќе влезам во 9ти да ме видел пак и сега не знам дали да се обраќам до матичната за упат или така да отидам пак

6. Thallia

Thallia Популарен член

Побарај приоритетен ако може да ти даде, тој важи 7 дена и појди си кај докторот во Чаир и со него договарај се за следен преглед и цтг. Мислам дека вака е најлесно, но ако мислиш поинаку консултирај се со матичната

Maja92@ and Mika20 like this.
  7. Lisandra

Lisandra Популарен член

Не знам ете мене ми рече док ако крева килажа а ќе крева да одам на царски, ни да се мачам ни ништо еден рез рече и толку , вака пак ќе те пробат природно и шанси за на царски секако дека ќе одиш, плус и со природно ќе те шијат ама ти како сакаш ми вика

Maja92@ and Fallen.Angel like this.
  8. Lisandra

Lisandra Популарен член

Да тоа се киселините имав пред една недела ама само некој ден траеше , навечер ме изгоре и болка голема . Исповратив се , мн лошо чуство. После пак огладнев да знајш млеко млако помага со некоја бисквита. И плус и од водата се прат киселини

Butterfly1107 likes this.
  9. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Млеко не смеам да пијам, строго ми е забрането заради дијабетот :( Ама еве сега пијам збрегов протеин помешан со кокосово млеко па ваљда добро ќе биде. Него од многу стоење имам отоци на нозете. Што треба да правам освен да одмарам? Кога да знам дека е алармантно?

Филотеа likes this.
  10. Lisandra

Lisandra Популарен член

Да исклучиш сол под итно за отокот, облози со ациди борици од фрижидер ладни, туширање со ладна вода и кревање на нозете нагоре, не мн на нозе, земи си комотни влечки за циркулација што се. Најбитна е храната гледај без сол оти ја задржува водата и така отокот настанува . Следи и маснотии да не ти се високи

Филотеа and Maja92@ like this.
  11. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Маснотиите ми се високи уште од почеток на бременоста, а сега и поради дијабетот повеќе сум на масти и протеини :/ Ај утре ќе одмарам и ќе видам дали ќе ми отечат пак и сол нема да јадам....

Lisandra and Maja92@ like this.
  12. Lisandra

Lisandra Популарен член

Сол јас сега ептен избегнувам, сите јадења ми се блуткави абе катастрофа последниве месеци ни благо ни мрсно ни солено, само салати манџички и то, ќе ти помини , одмарај се и напрај си некој баланс со храната

Butterfly1107 likes this.
  13. Ivona S

Ivona S Истакнат член

А упатот за цтг е со термин датум и саат или не?

14. Maja92@

Maja92@ Истакнат член

Не , мојот немаше ни датум ни саат , ни доктор , само гласеше за гинекологија Чаир , приоритетен упат .

Ivona S likes this.
  15. Kitten

Kitten Форумски идол

Ами шо доктор е тој што вика дека шиењето долу и горе е исто? :^)

WonderGuurl likes this.
  16. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Кој е тој доктор што кажал дека царски е еден рез? Царски де бајаги повеќе резови, кожа, мускули, матка... Операција е.
    Јас не сум слушнала некоја да е шиена и доле и горе. Ако појде доле и ако распукаш ке го родиш природно. Како ке се врати горе?
    Болки трпиш да ама две шиења тешко.

WonderGuurl and kukla21 like this.
  17. Lisandra

Lisandra Популарен член

Не за шиењето туку за болките. А што ако заглави долу па треба со вакум. Оти знам многу што почнале со природно па царски пак
    Не знам глупости. Ќе сум распукала не знам ти шо

18. Kitten

Kitten Форумски идол

Навистина не му личи како за доктор да тврди дека е исто кога опоравувањето е различно, последиците се различни... Не смее ниту еден така да зборува туку треба убаво на секоја родилка да ѝ се објаснат предности и последици од двата начина на породување.

Lisandra and Maja92@ like this.
  19. Филотеа

Филотеа Популарен член

До пред некој ден и јас имав големи отоци. Кога седиш кревај ги нозете на нешто поткачено, миј ги со ладна вода, помалку сол...И се друго што велат членките погоре.
    Доколку потрае, убаво е да провериш протеини во крв и во урина, за да бидеш мирна. И доколку се јават отоци на дланките и особено на лицето треба да известиш лекар.

Lisandra, eta and Butterfly1107 like this.
  20. mariz

mariz Форумски идол

@Fallen.Angel свекрва ми е 160 и била 56кг 9ти месец трудна со маж ми, роден е 4200, за малку во кола ке го родела и поминала прелесно. Јас синко 4400 го родив (тежок пораѓај да, детали да не кажувам), па да ме вратат назад, да се знае дека е толкав, ке молев за царски или ке отидев приватно и таму сигурно ке бев царски. Зашто и кога се роди во Чаир рекоа ова бебе беше за царски, беше многу намачен он, а и јас. Но утнаа, го мереа помал. Малата царски родена е (итно завршив), па споредено полесно поминав со неа. Како ти вика доктор мила, така, мисли дека освен ти што ке се намачиш, ке се намачи многу и бебето. Како ти викаат дека е ПОДОБРО, така, не ти да одлучиш. Не се нервирај само сега овие најубави денови :*

И уште нешто... Секоја жена е башка различна, другарка со бебе под 3кг, испука како 5кг бебе да родила. Најбитно е што е подобро за бебето.

Maja92@, Lisandra, kukla21 and 4 others like this.