Мукозниот чеп служи за матката да биде запечатена и бебето да биде заштитено од инфекции. Пред породувањето, како што почнува да се отвора грлото на матката, така почнува да се разлабавува и мукозниот чеп. Мукозниот чеп може да биде прозирен, розеникав или пак да има и малку крв. Неговото паѓање може да се случи неколку часа пред породувањето, но понекогаш и 1-2 недели порано. Мукозниот чеп понекогаш паѓа наеднаш како грутка, а понекогаш може полека да истече како исцедок.
Тие што сте поискусни да кажите.. Добив менст болка баш како да ми дојди трпев ама појдов кај мтичниот цтг мирно рече оди дома одмарај нема ниш.. Сега еве пак така ме заболи. Дури и на грбот ниско како да ме клука . Тие што веќе поминале вака ли почнува процесот или.. Иначе 35 недела сум од утре 36 почнувам..пред 3 недели некаде добив контракции при што добив инексии за зреење плус малку омекнато грло и да сум спремна за порано ако е веќе решено и така пишано..
Ако ти се јаки болките и на точни интервали оди пак на контрола за секој случај. Ако минат, мислам дека не е страшно. Јас такви, минливи имав една недела пред пораѓај.
Па сабајле накај 10 ме болеше како во секој момент да ќе ми дојди и после дури 2 и 30 некаде и грбот исто и толку прекина сега ниш немам
Јас сум 38+2 исто ми е ,вчера ме скина половина денес ништо.После тоа боли стомак па пушти и така во круг се А на доктор немам појдено незнам ни кога е право време да појдам
I mene ova mi se slucuva dvevtri nedeli so red, koga bev posle. Pat na kontrola rece ok e. No stvarno zamaraaat bolkite i kontrakciite. Ne e covek sepak raat. Ibaku i so terminot sme tuka negde.
Не задолжително. Јас бев отворена 2цм долги 6 недели, чепот падна 24 часа пред да се породам. Нормални брекстон хикс, кои повеќе се зачестуваат во 9ти месец. Ако не се на правилен интервал тогаш се лажни. Со второто дете цел девети месец ме болеше како пред добивање.
Аха , значи може почнал да ми паѓа по малку, прееска имав на гаќите како исцедок млечен жолт густ , ама немаше воопшто крв , ќе видам утре како ќе биде.До сега не сум имала такво нешто. Од 8 саат на пола саат одам во веце само да видам на бришење да не има нешто или на гаќите ама нема хаха Фала ти на одговорот