Охх, во право си, не ми текна дека ти е рано. Јас тогаш кога добив контракции отидов на дежурно на цтг и имаше слаби контракции но за џабе ме испоуплашија млади и недоучени доктори, како прворотка врска немав дека тоа е нормално, а овие одма ми шибнаа една Диазепам инекција Не би било лошо да ги пријавиш тие болки кај докторот, па тој ќе те упати што понатаму.
jas пак имам проблем со течна столица, во последно време што и да јадам имам течна столица, дали од сокови што пијам ( правам на соковник,па незнам да го комбинирам овошјето),дали од што јадам кисело млеко,незнам веке што да јадам a бебушите претат цел ден, не ме оставаат да одмарам,од утре влегувам во 28 недела, па закажавме во петок на 4 д, да се види дли е се во ред, и по малку поткашлувам, сува кашлица, ама ме нервира и мене, сигурно и нив, штом постојано се бунат
Женички 30+5 сум осекам кога ми мрда бебуш болка доле како да ми мава во бешика и како секој момент ко да ке ми излезе некоја рака нога ,некој со слично вакво искуство ?????или јас паничам ..............
Normalno e.Mava i toa kako. Samata nagla promena te plasi,normalno e deka ke si i isplasena.Kaj i da e i na zeludnik ke pritiska. Jas ja rasitniv 32ra..koga mrdame ko da igrame brkanica(koga ke go pomiluvam prestanuva,trgni rakata pak pocnuva),koga go nema so saati.. Imam malku poveke iscedok ama kako sto citam normalno bilo ili gresam? Povtorno pretezno nagore spijam i lezam i mislam deka i na sinko taka najmnogu mu godi.Ic nemozam stranicno,a sakam malku da go odmoram grbot ama ne biva.. Ic nemozam da podnesam parfemi ili mirisi od sredstva..Site ovde po pizami i trenerka jas po kratki.. Meseto koga po tvrdo koga po meko. Bitno denes vlegovme vo osmi.. ..Daj Boze se da e vo red do kraj..ova stranicnive problemcinja ke se izdrzat.
Не си сама мила. И јас сум 30та и го имам истото чувство. Верувала или не дури сонував како ми излегува бебето од што бев истрауматизирана. Но, не грижи се. Се распрашав кај доктор, а бев и на ЦТГ заради грчењата и ми рече нема место за паника. Се е тоа нормално. Зависи каква положба ќе заземе бепчето. Само да не го чувствуваш како притисок долу подолго време. Тогаш треба на доктор. Сега само одмарај и не се вознемирувај!
@Ale83 , истото чувство го имав јас тој период,и баш пишав тука , а и прашав гинеколог.Јас осеќав како долу ниско вагинално мртка ,и ми беше страв до тоалет да станам да не ми ,,испадне,,...ама тоа било така зашто мртка со рачињата и затоа така осеќаш, не се секирај мн.пишавме на оваа тема, не е страшно. @galapce машала , влезе во 8 месец,ајде со лесно и храбро до крај Јас цело време сум по кратки, само ми е топло, се потам, а за исцедокот нормално е да има повеќе, бебуш притиска и затоа има повеќе,јас некој период сум со повеќе ваг.исцесок, некој ден воопшто, зависи...
Jas zenski 37ma nedela ja teram i bev preeska kaj druga doktorka za brisevi, zatoa sto onaa mojana kaj mi zakazuva vo 2, odam tamu tocno na vreme, pred mene 5 cekaat... i uste taa na salter mi vika kje cekas... Nervozna i vikam daj mi ti upat i zakazi mi na moj termin za ctg, jas ns drugo mesto brisevi kje si pravam Mi napravi brisevi privatnava, mi go zirna bebus na eho i mi kaza deka e 2700g, a maticnata pred 4 dena mi rece 2400... Vrska nema ova so merenjevo, koa kje iskoci kje znaeme kolkav e a inace kicma i kukovi ne da me bolaaat, preeska nemozev da lezam na krevetot za eho, doktorkava mi vika aaa gotova si ti
Ajde ke bide nabrzo ) so lesno Mariz i da ni raskazuvas kako se guskash so bebce inaku sto se od brisevi ti napravija? uste pojma nemam, mene maticnava vo petokot samo za streptokoka mi naprav...ama sega veke ke idam samo kaj privatnata da me sledi do kraj na ctg i sl. pa sega neznam da i recam i drugi brisevi da mi napravi urinokulturata konecno nemase nisto, ali ipak mi e strav, pa pak ke ja povtoram naredna nedela..
@Ivanushkaa, и мене ми закажа докторов само за стрептокока.Не се плаши толку, и јас исто за две недели пак ќе си направам уринокултура, иако оваа беше во ред, а брисеви не ни барам
lele zenski a za bolki da ne zboram sekoj den se poveke me boli i kicma i stomakot dolu i preponi me kinat, osekam nekoj pritisok nadolu vaginalno izgleda se spusta vise bebce sekoja nok samo mozgam dali sum za odenje vo bolnica ili ne ahah valjda ke me zdoboli poveke koga ke treba, za da znam deka e toa toa a voden iscedok pojacan sekoj den imam i si se mislam dali mi podtecuva plodova...heh aj pak sum ovoj petok na kontrola pa da vidime do kaj sme... edvaj si go cekam sinceto da go gushnam....leleeeej kuznae kakvo e toa cuvstvo
Ahhh epa dobro mozda i taka treba, celava sum u nekoj prasalnici kako se blizi krajot za da napravam se sto e najdobro....aj sega koga ke odam ke ve obavestam kako sum prosla i bas ke vidam za ctg vo remedika kako praktikuvaat Inaku @espana se plasev bidejki voopsto gi nemam povtoreno onie brisevi od 12 nedela so gi pravev, a se opraav so bakterii vo urinokultura, pa zatoa se mislev da ne se prefrlila nekoja vaginalno...ama pa i maticnava mozda e vo pravo mi vika stom bile tie cisti togas brisevi netreba pak, i plus posle dve dozi pancef....ne treba da ima...
Мене од вчера ми почна исцедок повеќе од вообичаено,и одам и се ѕиркам ко луда да видам што тече па после сама се тешам дека ако дошло време, да треба да биде, тоа е офффф,слатки маки.
Pa jas si pobarav komplet brisevi, znaci se. Mi zema brisevi i od nadvor, od kaj so mockam, od vnatre nekolku brisevi... Jas napomenav za ureaplazmata, a imalo nekolku ureaplazmi a privatnava ne znae koja sum ja imala, jas isto vrska nemam. Vo petok kje imam rezultati, pa daj boze nisto da nemam...
Vo remedika odev naporedno cela bremenost, a za poznacajnite odev obavezno..sega planiram tamu da se poradjam i se dogovoriv so doktorkata sto me vodi za kontrola, pa ke vidam i za ctg, nesto slusnav deka sekoja nedela pravat...
CTG во ремедика се оди многу често, зависи која недела си. Јас почнав од 34-35 недела, прво на два три дена, а последните недели секој ден (дури и два пати на ден). Бесплатно е ако се пораѓаш таму. Плаќаш 6000 подготовка за породување во која ти земаат и крв за инфективен скрининг, а сумата после се одбива од вкупната за породување.
И јас немам брисеви повторено од почеток и др.исто така рече дека со толку дози на антибиотици и да имало ќе ги нема а најверојатно и во Ремедика е како во Систина, ваму штом влезеш во деветти еднаш неделно правиш цтг, така ми кажа, е сега дали сите така прават или јас што се водам како ,,ризична,, незнам
@espana isto i ja ko tebe si se filmam sekoj den hahah vikam ako e pocnato, neka e no dan si spijam na toa use deka e iscedok a toa da si podtekuva, pa nedaj boze infekcija nekoja da se zakaci of elleee samo nekoi glupi misli imam.... a so bolkive isto si vikam abe ima zenicki sto se otvoreni a ne gi boli mnogu, a jas taka si trpam se neso haha pa valjda ke zaboli poveke da poznam ) ama ete bas zatoa se ctg pregledi za da se vidi da ne e nesto pocnato a trudnicata da ne oseka, bidejki ima takvi polno slucaevi
Fala za informacija a kakov e toj infektiven skrining, ne mi spomna za ova doktorkata, bas ke prasam.... inaku ja polnam 36 pa valjda ke pocneme ..treba da se dogovoram za se so doktorkata...pozz