Леле читам и неможам да ти објаснам колку ми е мило за тебе, за вас.Те сфаќам за шетањето, еве јас ем од страв не се опуштам, ем се заморувам одма Мило ми е што веќе си купивте алиштиња, се ао здравје да си носи бебето... а за кадички и јас мислев таква, ама кога отидов да ги гледам видов не ми се практични зашто мало е коритцето, па си земав големо корито со постоље...уживајте ,ќе биде се !
I jas mislev da zemam takvo, no na kraj zemav obicno korito so plus dodatok za lezenje podignat, ne vgraden. Inace ne e epten malecko, no dokolku sakas pogolemka kadicka kje ti izgleda malo (ko na mene jas namerno zemav pogolemka za da go slapkam i leto na tarasa, pa i godinka koga kje ima da go sobere), a ova so fioki ima i dupce za vodata da ja isteces, da ne go krevas koritoto
Најпрво @galapce многу ми е мило за тебе како јуначки издржа се, ајде уште малку па следи хепи ендот. Јас да кажам дека бев вчера на преглед во 28 недела. Докторката ме гледаше на ехо и вика дека е задоволна од тоа што го гледа, гледаше развиност на органите секој поединечно. По параметрите бебенцето е малку поголемко, но од самиот почеток така си тера. Ми кажа дека е околу кило, ама ми вика ич тоа не е фактор, туку е битно како оди неговиот развој. Плацента ок, плодова вода има таман. Ја прашав за грлото на матката затоа што никогаш не ми спомнала и она вака ми одговори, кога ги земам брисевите во 12 недела проверувам и тоа и ако има индикации понатаму следам вагинално, ако нема со ехото и не сакам воопшто да те чепкам одоздола. Ме прати да испитам д-димери, и опсежна крван слика и уринарен статус. Денес ми стигнаа резултатите урината е ок (аман од таа бактеријата цело време се плашам да не се врати) и крвта е ок, со маааалку намален хемоглобин 11,3 и мааалку холестерол 7,2. ама тоа е. Следен преглед во 32 недела ми најави.
Добар ви деееннн Ние сме веќе 28 недела и вчера правевме проверка на скрiен шеќер во крвта. Денес сме на преглед кај матичниот па ќе видиме што ќе каже за прегледот. Се надевам дека се е како што треба. Сакам да ве прашам какви се прегледи треба да се направат во 7ми месец, па и во последново тромесечие. Затоа што ова ми е прва бременост а докторов не е нешто мн мн комуникативен. Чисто да знам за ако не ми спомне он да му спомнам јас ( така си функционираме ) . Иначе како што влегов во 7 месец немам некои промени. Единсвено тешко наоѓам позиција за спиење последниве 3-4 дена. Продолжив со пешачење 2 пати по 50 мин ( до работа и дома ). Незнам дали како што изминува времето треба да го намалам тоа, затоа што не ми е тешко, воопшто и не осеќам дека сум бремена освен што малиов удира како на боксерска вреќа по мене
Дали може некој да ми каже дали се задолжителни прегледите за скриен шеќер? Јас сум 29та недела ама освен крвна слика месечно и брисеви на почетокот што ми земаа др незнам ништо што треба да се провери. Мојот доктор е презафатен па многу пати и го потсетувам за нешто што ќе слушнам дека треба да се направи како на пр за скрининг во 22недела...Он имаше заборавено мислел сме направиле...Ве молам пишете што се треба да се провери во трето тромесечије затоа што ова ми е прва бременост и да не има пак нешто за да го потсетам мојот гинеколог
Докторот ке ти каже ако има потреба, обично прават мајки кои носат големи бебиња, или мајки со можни генетски предиспозиции за шеќер. Можеш да си прашаш ама ако требало да правиш веројатно ке ти спомнел гинекологот.
Skrien sekjer se proveruva mislam porano malku, no cim ne ste proverile moze nemalo potreba. Jas mislam deka ako doktorot vidi na krvnata slika deka e dobar sekjerot ne te prakja na dopolnitelni ispituvanja, mene mi bese na granica me prati no nemav skrien sekjer, a ima i trudnici koi si insistiraat sami da si proverat. Iskreno mnogu macno mi bese toa proveruvanje... Stanata od 7 sabajle odis te bockaat na gladno, ti davaat glikoza i posle dva casa niso ne smees da stais vo usta i posle dva casa pak zimaat krv... Barem jas edvaj izdrzav, zatoa sto si imav macnini do kraj i koga i da stanev morav da staam nesto vo usta za da ne mi e loso
Мене гликемијата ми беше секогаш добра. Ме пратија на OGTT - скриен шеќер заради килажата. Мојата, не на бебе. Јас па килажата си ја имав и пред бременост, но ај... Праќаат и ако бебето е понапредно. Се беше ок. Освен таа гликозата за пиење. Грозно нешто! Едвај ја испив, и тоа со мала чаша вода за да исплакнам уста...
Kjutiii odvratno, pa uste na gladno deka e, da ti se stuzi zivotot hahaha Nagoni na povrakjanje mi doagjaa dodeka ja piev, maz mi sedese do mene i me bodrese ajde ajde uste malku hahah
Можам ли да одам на 3д? 27 недела сум ама мојот матичен има праисториско ехо црно бело нема ни слика да ми даде... па сакав да го видам убаво. Не знам ок ли е, да не му пречи нешто на бебчо?
Mojata maticna na sekoj pregled mi go pustase na 4D, 3D e mislam toa obicnoto, ova kade sto moze da se vidi licenceto e 4D Moze sekako da odis, isto eho e toa ne e nesto stetno...
Авицена ти е најдобар избор, имаш на приватно мислам во Аеродром и обично нема чекање и гужви. Цените ги има на нивниот веб сајт, провери зошто мене комплет крвна слика, со проверка за скриен шеќер и проверка на мокрача ме фати околу 1.3оо денари.. Резултатите ги имаш уште истиот ден.
Девојки 30 гн сум...Ми кажаа дека имам повеќе плодова вода од нормалното...Што значи тоа? Лошо ли е? Правев тест за скриен шекер, супер ми излезе.Иначе тестот го правев во АдриаЛаб (таму ми даде упат докторката) Гликозата одвратна! Резултатот одличен...Шекерот ми падна после 2 саати...на 3,12..дури ми се слоши..Ама вчера на преглед кога ми кажаа повеќе плодова вода, ко со ладен туш да ме потпија...Некоја со слична мака?
И јас имав демек повеќе плодова вода. И мене OGTT ми беше уредно. Прашав што значи тоа, ми кажаа ништо посебно. Ако гинекологот не вика поинаку, нема простор за паника.
Adria lab, ne se zakazuva... Si zimas upat i odis odma koga sakas... Baska ne plakjas privatno i rezultati prakjaat istiot den posle 12h na e-mail
Девојки, знаете ли дали во Чаир има часови за трудници или само во државна болница. 29 недела сум, па мислам дека ми е време да закажам а?
Да време ти е можеш сега да си закажеш, за во Чаир немам слушнато дали имаат часови, но ти можеш да си одиш во државна на часови, па после пак си се пораѓај во Чаир. Само тоа што во ГАК тие вежби се од почетокот на месец почнуваат и траат 4 недели, по два часа еден ден во неделата, значи за овој месец веќе треба да се почнати, ама најсигурно јави се и прашај си. Позз