Трето тромесечие од бременост

Discussion in 'Бременост' started by chache87, Sep 19, 2014.

1. Tinushka

Tinushka Популарен член

Транспортер за во кола (пошто сега е задолжително ):@
    Ножички за ноктиња
    Шишенца
    Тетра пелени
    Кебенца
    Постелнина
    Пумпица за носе
    Цуцла лажливка
    Коритце
    Лигарничиња (имај си повеќе)
    Шпихозни
    Бодиња
    Топломер
    Др не ми текнува :)

okcenzi and mamita83 like this.
  2. Tinushka

Tinushka Популарен член

Затоа реков, можеби треба повеќе пати во текот на бременоста . Мене еве веќе 3 пати ми земаат крв , а сум почеток на 7ми|-)

3. Tinushka

Tinushka Популарен член

(Јас се извинувам ако прашањето е за во друга тема тема , но нз во која )
    Сакам да прашам дали доколку се породите во 7ми месец значи дека нема да го доите бебенцето :(
    И дали до 9 месец мора да е во инкубатор . Ве молам одговорете ми паники ме фаќаат веќе :whew:

4. Kitten

Kitten Форумски идол

Не значи, ни едното ни другото. Ако се роди порано, мајката може да се одмолзува и да му го даваат млекото на бебето а со тоа да се оддржи и лактацијата кај мајката. А чувањето во инкубатор е индивидуално, знам бебиња кои ги пуштиле од болница за помалку од еден месец.

А незнам зошто ти е нервозно човечето кај транспортерот во постот погоре. Транспортер треба да користиме сите пред се ради безбедност на бебето, а потоа ради законот.

fairy88, Tinushka and mamita83 like this.
  5. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се согласувам за тоа дека треба ,НО не секој може уште на почетокот да си дозволи и транспортер и покрај сите работи кои ни се потребни за бебето.

6. danichap

danichap Moderator Staff Member

И да не беше задолжително, безбедноста не е местото од каде треба да се крати, макар и краткорочно.
    Баш поради вакви размислувања е воведено она задолжително.

Miss.Sweet and slobodka like this.
  7. slobodka

slobodka Популарен член

Транспортерот е основно средство за пренос на новородено, замена на количка и плус за во автомобил. Јас на него гледам како на многу корисна опрема, воопштп не е вишок. Вишок може да е корпа или плико, кое за мене се тотално непотребни. Поготово плико, еднаш ќе го употребиш и толку.

8. Tinushka

Tinushka Популарен член

Никој не рече дека е вишок , далеку од тоа. Разбирам дека е потребно , но покрај толку мнпгу работи кои ти се потребни НЕ НИ БЕШЕ ПОТРЕБЕН ЗАКОН ЗА ЗАДОЛЖИТЕЛЕН ТРАНСПОРТЕР. Секој го сака најдоброто за своето дете и секако дека ќе го заштити на секој можен начин и ќе оддели од себе . Но сите ја немаме таа "среќа" да мама и тато ни помагаат у све и да немаме гајле што и да притреба !
    Сакам да кажам дека секој е свесен дека е потребно и дека би го купил у прва прилика , али вакви притисоци ...

9. slobodka

slobodka Популарен член

Па тоа е и поента, да има притисок!! Исто важи и за возрасните- задолжителен појас при вожња, а за бебе да се врзе мора преку транспортер. Мора да биде задолжително. Неможеш инаку да го заштитиш ако го држи во раце баба или мајка, замисли недај боже судар јак а тоа во скут кај баба, и двајцата партал- скраја било. Вака мирна глава со каиш прицврстено.

okcenzi and Tinushka like this.
  10. Kitten

Kitten Форумски идол

Треба, треба тој закон. Подалечна пријателка го изгуби осум месечното бебе така држејќи го во скут. Таа помина со помали повреди, а бебето го беше згмечила со својата тежина, ептен жално :(

@Tinushka ако неможете да си приуштите нешто, зајмете. Распрашајте се по пријатели. Ние освен количката што ја купивме, скоро све друго зајмивме, дури и облека. Е кога дојдовме до момент транспортерот да го замениме со седиште, решивме да купиме. Сепак се наоѓаат и поевтини работи. А тие што навистина немаат, немаат ни за гориво и регистрација за да ја возат колата. За бебе мора да се прават многу одрекувања.

okcenzi, pilenka, fairy88 and 3 others like this.
  11. fairy88

fairy88 Популарен член

Da ili ako epten nema od koj da pozajmis,mozes na staro da kupis bebeska oprema,od nekoj sto ima pogolemo bebe.Ne mora i se da e novo,ako ne mozes toa da si go dozvolis.

Tinushka likes this.
  12. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Добар ден мамички!
    И јас се сложувам дека транспортерот е задолжителен заради безбедност,но навистина кратко се користи па најдобро е ако имате од некого да го позајмите! За среќа јас си најдов од кумашинката па спасив 3000 ;)

Tinushka likes this.
  13. referentka

referentka Moderator Staff Member

Отворете по огласниците се продаваат на старо транспортери по ефтини цени.

Tinushka likes this.
  14. coconaut

coconaut Популарен член

Imalo poeftini transporteri na plasticarskata ulica bile okolu 2000 denari. I krevetcinja tamu imalo so 4 fioki, mehanizam na nisanje, samo bile na edno nivo, ne znam toa dali e ok?

15. Tinushka

Tinushka Популарен член

Да на старо може да ни заврши работа. Ние све си купивме ново (дека прво бебенце) и страв ми е искрено да земам работи од друг , затоа досега се што купивме е скроз ново :) испранко и испеглано .Останува да почекаме уште некоја недела за конечно да сме заедно :inlove:

slobodka likes this.
  16. okcenzi

okcenzi Популарен член

Мешиња како сте ми? Се тркалате или уште не?
    Гушки за вас :*

Pcelka94, fairy88 and Tinushka like this.
  17. fairy88

fairy88 Популарен член

И ти мила си трета смена :D? ЈАс сега планирам да се тркалам накај креветот.Само што завршив со јадење.Прв пат по незнам колку години јадев вака касно:tmi:.Срамотилаци.Па и тоа компири пржив специјално,оти тежок стрв ме фати:drunk:.
    Ти како си,што ќе се пофалиш?:P

okcenzi and Pcelka94 like this.
  18. Pcelka94

Pcelka94 Истакнат член

Ајде јaс кaснaм сo пoфaлбaтa aмa чекaј битнo дa си кaжaм :D вчерa мaжетo гo дoнесе креветчетo и гo стoкмивме зa бебуш , a пoтoa се дoгoвoрил сo мaјкa ми дa ме изненaдел вечертa :D мене бидејќи ми се рaсипa телефoнoт бaш пред пoрaѓaј , пa решил телефoн дa ми купи и искренo премнoгу ме изненaди штo сoлзи oчите ми се нaпoлнијa бидејќи уште oд дaaмнa не ме имaл изненaденo и тoлку убaвo се пoчувствувaв штo немaм збoрoви кaкo дa ви oпишaм :inlove:
    Инaку јaс ете уште дoмa си чекaм , пoстoјaнo лигaви (слузници) ми висaт и пaѓaaт пoстoјaнo , делoт нaд бешикaтa си бoли (нo не мнoгу) , aмa пa зaтoa oд денес и пoчнaa интересните бoлкички вo oпaшкaтa :D ситнечкo - ситнечкo дo целтa :rofl:

19. okcenzi

okcenzi Популарен член

ahhh jas jadev pleskavica haha i sea ne mozam da spijam

juli rak and fairy88 like this.
  20. fairy88

fairy88 Популарен член

A so jas pa da ne mozam:P
    Legna si i do sega se macam da zaspijam,ama i mene son ne me faka:(.Utre pak ista pesna ke spiam do nikoe vreme i posle ke sedam 3 smena.
    @Pcelka94 ti epten sitnes.Neka e so lesno i mekici da jademe:)
    Jas se odjavuvam.Ke odam da se pomacam da zaspijam(waiting)
    Utre ke me nema do kasnoto da si znaete:nod:

juli rak, Pcelka94 and okcenzi like this.