Девојчиња... кога започнува трето тромесечие, која седмица? http://tvoebebe.com/BREMENOST/nedeli-meseci Тука гледам во 27 недела, а на други места читам дека 28 односно 29 недела.
Мами има ли ви се случено цел ден или по неколку дена да чувствувате како внатрешна температура.Температура немам,повеќе е како бранови на жештина да ми доваѓаат цел ден и се препотувам жива вода сум навечер.Де ми е жешко,па после се расоблечам па ми стане ладно.Нормално ли е тоа?Ова ми се случува често во последната недела @okcenzi @Pcelka94 @coconaut @KikuFFka @ <3BuBaLe<3 и другите поголеми мамички.На моменти страв ми е. И нешто овој период се чувствувам ептен нервозна.Се на плачки ме тера,а немам некоја кој знае каква причина за кавга, како да не сум јас.Вчера излеземе да шетаме со маж ми и јас се испокарав за глупости и се вративме Викам и тоа што сум многу нервозна да не влиае некако,што вака ми се случува.
Се тоа си е нормално и јас на моменти бар по 5-6пати во денот се препотувам. Трудниците си имаат покачена телесна температура. Матичната ми рече и до 37, 8 е нормално. Измери си ја и немај мака. За плачките не знам што да ти кажам. Јас си се исплакувам пред секој преглед, било да е на гинеколог, на ушно ( имам некој проб па скоро секоја недела сум на ушно) или ете пред испитвање крв, урина итн. Си плачам после секое повракање а повракам секој ден... Вчера ми идеше да плачам во Мекиците од Стража, зошто немаа гибаница и плачки за такви ред други глупости.
И јас за глупости плакам,вчера кога рикнав да плакам во сред трговски оти кога видев за бебето чизми ми кажа дека биле скапи(после вика дека на заебанција викал и дека од заебанција веќе не разбирам), а за внуките од брат му да испазаруваме облека и да пратиме по еден познаник. Кога фана да зборам за нашто бебе си скржав и не ти се дава,а за другите се купуваш. Солзи крокодилски,луѓе гледат,мислеш кој знае што ми направилКатастрофа.
Хахаххахахаха абе миличка плачи си што ти е гајле. Ако мислиш дека е скржав тие 5-10 мин во денот за вашето бебе во право си, ако после тоа се премислиш дека не е скржав, пак си во право. Ти си секогаш во право и КРАЈ.
Ne da se prepotuvam po nekolku pati vo denot utop se pravam, pa me fakaat nekoi nervozi bez pricina doma vikam, nekogas i koga sum sama se custvuvam voznmirena mesto ne me faka. Tuku jas mnogu se isporazbolev, me fati virus i mene i mm lezime kivame, nos tece omalaksani, kaslica, se utepav od caevi limoni c vitamini ama nisto ne pomaga.
Хaхaхaхa oд пoчетoк нa труднoчa сум си тaквa кaвгaџикa сo сите не му јa мисли oбјaсни му нa мaжти декa нервoзa те фaќa и декa мoрa дa ти пoпушти кoгa викaш јaс тaкa му кaжaв и пoприбрaн е не ми вoзврaќa кoгa плукaм плaмен врз негo зa без врскa хaхaх
Mami aj ve molam sovet mi treba, pocnav da osekam bolki od vcera vecer, koi se smirija i zaspav, sega pred 3 saati povtorno pocnav da gi osekam bolkive se kako mentrualni, kako da me maci nesto osekam vo dolniot del od stomakot kaj jajnicite, kako pritisok, ne znam kako da gi opisam. Mnogu sum isplasena,ne znam dali treba da odam da me vidat vo bolnica.
Ако минуваат и не се чести не е страшно.Во моментов и јас одмарам заради тие болки,а треба да се спремам за Божик. Истите болки што ѓи опишуваш ми се јавуваат речиси секоја вечер пред да заспијам,но понекогаш знаат и денски да ми се јават 1-2 во денот.Ме држат околу пола сааат и поминат.Ако не се смират или се засилат оди на доктор.
Malku mi se potsmirija, iako seuste gi osekam, vaka bese i vecra vecerta i posle zaspav. A CTG pravev vcera sabajle ne pokaza kontrakcii. Inaku sum 34+4 i do sega nemav vakvi bolki, prv pat gi osekam.
И мене ме фаќаат такви болки. Сега сум 28 недела, почнаа од кај 26 да ме фаќаат. Бев на 2 доктори, ми рекоа дека можело тоа да значи и знак за предвремен пораѓај - искрено се извадив од памет. Ама од кога ме прегледаа ми рекоа дека не е страшно. Ми мереа цервикс, ехо и плус некое како латмусово стапче ми стави за да види дали имам некоја инфекција, наводно се обојувало во друга боја доколку има инфекција ( прв пат слушам искрено за ваков тест ). Е одкога ми рекоа дека не е страшно, не паничам веќе, ми поминуваат болките кога ќе се пододморам. Исто едниот доктор ми напомена дека можело да се јавуваат грчеви доколку столицата не е редовна, и слични фактори дека влијаеле.
Точно е дека ако имаш често болки може да предизвикаат предвремен пораѓај,но и не мора да значи. Кај мене болки и грчеви почнаа од 19 недела и кога прашував телефонски доктор,ми рече дека треба да ме прегледаат,вака по телефон не може да се каже што како.Ми рече грчевите не се опасни се додека не влиаат на скратување на грлото на матката.А, кај мене баш тоа се случи. Ама тебе штом ти го мереле грлото и рекле дека е во ред,немаш простор за паника.За тоа лентичката(лакмусовата хартија) ти мереле Пх на вагината.Мене на секој преглед ми го прават тоа. Нормално е да е кисела(црвено пребојување на лентата).Базната средина ја даваат некои бактерии или ако е недај боже пукнат водењакот исто се покажува плаво пребојување.И ако се има такво пребојување на лентата постои ризик од предвремено породување. И за столицата е исто точно,ако имам запек,могу пати ми се јавуваат истите менструални болки. Се викам болките се нормални додека минуваат со мирување,не се чести(постојани) или не им се засили интензитетот.Ако дојде до тоа нема чекање,се знае правец болница.
Жени, да ве прашам - применува ли некој масажа на перинеумот? Ја препорачуваат на предпородилната но некако никако да почнам, таму кажаа дека се купувало и некое посебно масло за масажа а на нет читам дека може со маслиново или бадемово! Некое мислење???http://www.babble.com/pregnancy/perineal-massage-worth-a-try/ http://m.wikihow.com/Do-Perineal-Massage
Здраво, да прашам дали некоја ги зема витамините ПреМама Дуо, и дали освен нив зема нешто друго во третото тромесечие. Не знам дали 200 мг калциум е доволно сега во трето тромесечие или треба повеќе да се зема. Во ПреМама Дуо пишува дека има 200мг калциум, 56,3мг магнезиум, 15мг Е витамин, 15мг железо и тн. Ама сега кога бебето ги формира коските, не знам дали 200 мг калциум се доволни. Освен нив јас земам и Ц витамин дополнително, но на своја рака бидејќи железото ми беше слабо, а по препорака на една моја пријателка која е биохемичар почнав да земам Ц витамин бидејќи без него не се апсорбира железото што го внесувам во организмот.
Веке требало од поодамна ( од кај 6-7 месец) да пиеш фемибион 2 а наајдобри таблети за железо се хемовит плус и тие се со витамин Ц. Мене за 10 дена ми го дуплираа железото. Не заборавај на магнезиум