Devojki jas deneska bev na pregled, utre polni 38 nedeli. Me pregleda dr. Adela, otvor 1.5cm, ne bese taka bolen pregledot kako pred dva dena, ne ni osetiv koga doktorkata stavi raka. Ctg uredno, eho super, bebce se poveke se spusta nadole, sledna kontrola ponedelnik. So gospod napred se nadevam kade i da e ke se vidime so bebce
Девојки јас овие дена имам преголеми болки, како пресечена сум во кичмата и денес особено ме боли многу во десниот колк, задникот не знам да дефинирам точно кога станувам неможам да се раздвижам како неподвижна сум. Дали некоја се соочила со ова? Магнезиум не ми помага некако. Во првата бременост немав вакви проблеми, а сега мислам ќе се распаднам штом застанам на нозе ужасно е. Чаре? 35+3 гн сум
Не помага магнезиум за тие болки, ги имам јас баш прееска пишав по темиве. Едвај станувам за до вц некогаш со плачење,ама во принцип нон стоп боли,помалку или повеќе... Преесла од ЦТГ со две жени помош,едвај станав ужас,како баба. Чаре не најдов сите ми викаат тоа е...
како ќе се издржи до пораѓај не знам. Вчера гуглав малку веројатно се работи за sciatic nerv pain. Правев малку јога вежби баш за тоа наменети и не знам како ќе бидам денес уште лежам не сум станала. Ќе вежбам пак по малку, пробај може ќе ти помогни.
Девојки, ајде малку помош. Скоро сум 34 недела, ама последите денови цела сум отечена. Раце, нозе, прсти како колбаси ми се. Матичната вика да одам 24 часовна урина да испитам. Какво е тоа испитување, не ми објасни ништо. ? Зошто се прави тоа испитување и како да ги намалам отоците, ме боли цело тело?
Јас сум поназад од тебе, но можам да ти кажам дека тоа е 24 часовна урина, мокриш во големо шише, од кисела вода, било како, и се собира таа урина, се чува на студено и потоа се носи мислам на биохемија,или по приватниве лаборатории.. Целта е да се утврди дали постои протеинурија (исфрлање на протеини со урината) заради што доаѓа до тие отоци, пикачен притисок, и во глобала се проценува како работи самиот бубрег, како ја филтрира крвта, шти ресорбира, што исфрла..
Значи, јас сум 39та скоро, имам отоци на нозете и рацете, не се многу големи, се намалуваат, па пак се враќаат.. мене ми се појавија во 9ти месец, и ми кажаа дека се нормални, вишок на течности, плус и поправени сме со бременоста, јас мислам немаш простор за паника, ама ете направи испитувања со мокрачата, и на обична уринокултура ќе покаже дали имаш протеини++.
Ви благодарам на брзите одговори. Искрено веќе ми е преку глава од испитувања. Секој недела или секоја втора недела има нешто. Си се тешам со фактот дека уште малку ќе го гушнам синко. Ама пак денес некој таков ден ми е, ич не е лесно да си бремена. Отоци, притисок, димери, крв, урина, ехо, па мерки, па уште милион работи. Уште еднаш благодарам. П.С. Притисокот ми е нормален, 110/60 до 125/70 највисок
Денес Мене прв пат отоци на нозе ми се појавија околу 26та недела, ги имаше неколку дена, пиев чај од магдонос во договор со гинекологот. Потоа ги снема се додека не стигнав до 33-34та недела и од тогаш си ги имам, сега сум 36та недела. Ги имам на нозете и на прстите од рацете секое сабајле, после тоа штом станам и се раздвижам поминува. Матичната кажа дека е нормално, таква ми е бременоста. Јас да ви кажам едвај чекам да родам, ме фаќа некој склет од време на време не можам да се поднесам, вчера не можев да додржам 20мин на цтг, ќе полудев. Нити можам да одам, се влечам по маж ми кога пазариме или пешачиме, катастрофа значи!
Jas veke mesec dena sum takva, Najnormalno e, jas sum cela so otoci. Lice, race, noze... Se zivo ispitav se e ok, doktorkata vcera mi kaza deka imam malku visok voda, mozno e i od toa da e ama kolku sto znam otok vo bremenost e najnormalno nesto, nemoj da panicis
Исто. Едвај се движам. 15 килограми сум поправена до сега. Како пингвин ми е одот. Место не ме фаќа и многу сум стресна. Ама се додека бебе е во ред, јас ќе издржам се! еве ќе ви пишам тука да ми олекне малку, па ќе си прочитам дека на сите ни е исто и така ќе се утешам.
Kolku znam otoci od pritisok se praat zatoa te prasav. Da ne ti e bazicniot pritisok uste ponizok pa ova da e mnogu za tebe ne znam. Jas sum so nizok 90/60 mi e regular i samo meram da ne ripne nesto. Sestra da me meri 120/80 ke rece super ama za mene e toa mnogu. Jas sum 34+4 otoci fala bogu uste nemam, se normalno izgleda prsteni tocni. Aj so lesno uste malce ostanuva ke izgurame
Уште сме во болница, до денес една недела. Малиот уште е на кислородна поддршка, инфузија и антибиотик. Не ми го дале сеуште, на опесервација е, само минутка две го гледам во денот. 1760 грама е ,глувче мало. Јас многу големи хемороиди ми излегоа од напонот и неможам да седам и одам, само у кревет на страна лежам. Испукав многу па шиена сум и горе кај клиторисот некаде па денес некоја болка и мало крварење гледам од таму има. Незнам колку е за загрижување
Fala dobra mu e sostojbata fala mu na gospod samo dise ke ostane 8 nedeli vo inkubator mora da go sledat
Девојки јас сум 37ма недела, синоќа во спиење да ја истегнам ногата добив ептен јака болка во долниот лев дел на стомакот, кај јајниците. И сега така чувствувам некоја тапа болка. Дали може нешто лошо да сум истегнала или може да се почеток на породилни болки?
Здраво, јас сум полни 29 недели. Од почетокот на бременоста па се до сега сум здебелена 7 килограми. Малку ме загрижува тоа што последните 2 недели сум со истата тежина, дури и намалувам. Крвната слика ми е уредна. Бебето е активно, си мрда. Имам закажано преглед во петок. Дли некоја може да сподели искуство, мислење?