Денес во 13.45ч на Telma Ambulanta / 0m+ na TV Telma, Даница Ивановска Лепојевиќ зборува за физичката и психичката подготовката за раѓање и мајчинство која и е потребна на идната мајка. Ќе разгледаме и многу психолошки аспекти на бременоста и мајчинството (стравови, потреби, очекувања) над кои секоја жена се запрашува. Доколку знаете жени на кои може овој разговор да им биде од корист - споделете со нив, на своите профили и страници. На идните мајки и бебиња навистина многу ќе им значи! https://www.facebook.com/watch/?v=209279900629353
Super pominav, se e vo red si odgovara na nedelite, I e 1.537kg, namestena e so glavceto nadolu, doktorot e zadovolen a isto i jas
Женски денес бев поактивна, може и малку претерав, осеќав бодежи скроз доле и воспаление на препони лежам, одмарам, ми помина, сега само одвреме навреме ми се стврднува стомак, ама немам болки Малку ме фаќа страв 34+5 сум
Мамички мене денес пак ме утепаа овие стврднувања. Ептен ми се тегне стомакот, ми се стврднува уфф. Ја прашав матичната, вика нормални се и зачестени од 30-35 недела. Но незнам како да си помогнам Она вика да зголемам доза на магнезиум но незнам до колку смеам најмногу да пијам? Исто приметив дека после тоа стврднување имам одма гасови Си мислам нешто и со цревата да не ми е поврзано
За магнезиум мами знам дека е дозволено до 1г (1000мг) во бременост. Така ми имаат кажано доктрите мене.
Скроз истото ми се случува и мене,си мислам цело бебе се собира кај папокот и се стврднува.Дури имам и 2пати појдено кај дежурен доктор од паника Секогаш се било во ред, нормално било ми рекоја. Јас пијам магнезиум на утро и на вечер. Иначе сум 35 недела.
Фала мами, ќе си земсм по две кесички на ден И мене ама јас сум 31+3 нели ми е рано за овие контракции Тоа уште повеќе ми прави паника...
Ми се случува и мене подолго време, можи од тогаш. Јас во 28недела имав контракции за предвремено породување и верувај многу беа болни, за разлика од овие што се без болка.
Мене вчера цееел божји ден ми се случуваше истото. Денеска само 1 или 2 пати се случи.. Очигледно чим кај сите е исто не е ништо за паника. Пробај стани раздвижи се или смени положба кога ќе ти се случи, мене тоа ми помага малку. Магнезиум и јас знам дека до 1мг дневно е дозволено, а на другарка ми во Германија исто бремена и рекле до 600мцг дневно.. е сега кој е во право не знам. Јас по 1 апче пијам обично, од тие на Синерџи, а многу често и ги заборавам.
Мами ти препорачувам да се префрлиш на таблетарна форма на магнезиум. Кесичките не се баш добри за подолготрајно користење, имаа многу шекери и полнила. Јас конкретно пијам магнезиум на натурал велт од 250мг, 100 таблети се негде 400-500 денари. Јас пијам едно наутро едно навечер. Задоволна сум, еве до сега не сум имала грчеви, е сега дали е до мене дали до магнезиумот не знам