Isto hahha. Ke uspeeme monik, morame. Ne planiram pak niz ista golgota da minuvam, Bog neka e so nas. Ehe cerviks 35ka super, i mojot bese tolku posledno. Ke vidime vo Sreda Sega so ke me krsti Dr hah. Mojata se rodi vo 34ta,2300kg isto razviena super, ne bese vo inkubator
Ќе успееме, само многу паника имам многу. Вчера докторката ми вика,да провериме со рака да не сум случајно отворена, во моментот ми текна на твоите зборови и на мајка ми и реков никако. Посекако ако имаше нешто ќе се видеше на ехо. Ми објасни дека сурквица во бременост немор да значи одма нешто лошо и да не паничам ама пустото не сум мирна ич.
Се ќе биде добро. (иста сум и јас, ама ако ме фатат мрачни мисли одма одам на ехо кај матична и се смирувам) Сакам да почнам да одам и на гк...пример одиш секогаш со упат кај ист доктор или? Што да ми стои на упатот?
Здраво девојки. Ке ставам резултати од хемостаза и димери, да ми кажете искуства. 34та недела, меше една недела поназад, главче една понапред, тежина одговара на неделата 2.300гр. Димерите се 500, и никогаш не ми се ни покачиле многу, ама активно пар. и тромбиско до 6ти месец арни беа до тогаш терав со 1 клексан и 1 аспирин, од тогаш сум на 2 клексана од 0.4. Ама еве пак паднало 21сек, може ли се прима поголема доза на клексан, или да се вклучи аспирин барем до 36та недела. Иначе одам на 2 недели на контрола, вчера бев на преглед, и матичната ми рече за 2 недели во 36та кај нејзе уште еднаш, па после во болница. Да одам ли за побрзо на лекар, што ако се скрати повеќе до тогаш
Еднаш месечно зимам само упат, и после како минкаже докторката си одам. Јас одам во 36ка кај Марија Јоксимович, само как нејзе некако многу доверба имам во неа и стварно максимално е посветена. А скрининзите ми ги прави Ќаев.
Bez panika, se ke bide dobro. Jas nez kako bez mozok da sum stanala vo ovaa bremenost, veruvaj nitu mislam nitu nisto. Na arno neka e. Kakva raka, nema sansi, osven so sonda merenje na cerviks dolu me nemaat dopreno. Nit brisevi ni nisto. Neka vlezam vo 9ti pa togas ako treba neka vidat. I Madjunkov mi kaza isto da ne si dozvolila, mada samo i kaj nego odam. Edvaj čekam sreda, malku mi E prpa od inekcijata , znam deka 2,3 dena bebuska nema da mi mrda, toa mi E mnogu grdo
i jas odam kaj nea, sakam i ona da me poragja. imas li info kako e za porogjaj? se pogodila li nekoja majka kaj nea?
Девојки, после 28ма недела редовните контроли продолжуваат да се прават еднаш месечно или на две недели?
Јас со двете бремености до 36 н. ги правев на 1 месец. После 36 и 37 кај матичната а од 38 на ГАК каде што е планирано пораѓање. Секоја недела за ЦТГ ако не иницираат докторите и пофреквентно.
Во мојот случај до 30 недела ќе ми бидат прегледите на 4 недели а потоа на две, ама јас сум во странство
@Ednostaven @Naatashka123 @Dancewere фала ви . Јас негде имам прочитано дека од 28гн контролите се прават на две недели и така и очекував, ама и мене ми рекоа за 4 да идам па викам да не направам утка. Очигледно во пракса е поинаку и индивидуално .
Немаш ли мислење од трансфузиолог на резултатов? Вака лаички кој може да каже. Мора да ти каже стручен доктор. Немој да менуваш терапија на своја рака, разредување на крвта не е заебанција.
Јас сум од прв скрининг кај нејзе, дека ќе бидам со царски уште сега сме договорени. И без упат одам ја барам за било што никогап не ме вратила. Темелна е и убаво ме прегледува.
Немам во 15ч ги земав резултативе, му пишав одма на Јани не ми одговорил, матичната и пиша на Ливринова, она па рекла да намалам на 1 од 0.4, нема шанси да се оставам така во 34та недела рано е, инале терапијата за 2×1 од 0.4 од Јани ми беше, пошто тука кај што живејам, еден трансфузиолог има и он не се замара со трудници
Дали има некој со слично искуство 37 недела сум На преглед уште минатата недела ми кажаја дека бешиката на бебето е полна не е испразнета, ни рече дојдете пак за 3 дена одиме исто пак и матичнатасе сомневаше на циста на јајник па ме прати на 4д но таму не видоа никаква циста само бешиката дека е полна и за 5 дена ми рекоа пак контрола одам пак и исто бешиката стој не испразнрта ми рекоа ке се види после пороѓај шо е проблемот со бешиката сега не можеле ништо да кажат Дали некоја се има соочено со нешто вакво
Сега ти ги гледам резултатите.Многу ти се подобри од моите.Кај мене ддимерите се 1900, а времињата се уште поскратени.Кога бев кај Јани ми рече са си продолжам како и до сега со фраксапарин од 0,6.За два дена ќе бидам полна 36 недела.Бебе во 35 та недела беше 2600.Кога пред само една недела бев на гак за извештај за фраксапарини, ми напишаа само 14.Кога прашав зошто толку малку докторот ми рече дека препишуваат само до 37 недела и дека после треба да се прекинат, и покрај тоа што јас треба да примам до крај.Сакав да кажам дека според мое мислење сосема доволна ти е дозата и искрено не верувам дека било кој доктор сега би ти ја зголемил на повеќе.Дел од докторите дури сметаат дека треба да се прекинат пред крај, а не да се зголемува дозата.Но сепак ова е само мое мислење, најдобро да се консултираш со трансфузиолог, а резултатите воопшто не ти се лоши за овој период од бременоста.
Ти благодарам многу, олеснително е кога ке прочиташ некој со сличен проблем, а е во ред уствари. Јас незнам зошто матичната ми рече биди спремна и за две недели да го вадат... ако протокот е добар зошто да не почекам бар до 37ма. Вчера матичнава се консултирала со Ливринова, највероварно трансфузиолог, она рекла да намалам на еден од 0.4 И реков да ми даде упат за кај било кој, пошто овој еден што е кај нас не се замара со бремени... Ми вика нема термини, ако сакаш со приоритетен упат, ама може и да не завршиш работа. Незнам дали да одам кај Нино од систина, ако не се лажам тука имам прочитано дека е добар доктор. Сакам да ми објаснат колку е опасно за бебето со овакви времиња да поседи уште 3 недели, со редовно следење може ке истераме. Не ми е јасно само како може одлуки да му се оставаат на пациент, во мојов случај е така, цела бременост, сама си договарам за се, сама си барам упати, сама ги анализирам Фала ти уште еднаш се надевам и кај мене не е страшно и ке издржиме што подолго