Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Трето тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од chache87, 19 септември 2014.

1. Natashka1988

Natashka1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Не се плаши, ќе си лежиш, ама строго лежење, на страна, дури пожелно е да ставиш под карлицата перница, тој дел да го подигнеш, да нема бебето директен притисок на цервиксот.
    Јас од 6та до 21ва бев на дабростон, од 22 на утрогестан, од 25 на утрогестан 3×1. Биди дисциплинирана и ќе биде се во ред...ако ти тееба било каква помош, тука сме...

На stevemila, IRBBB, ivance.. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.021
    Од денес започнувам 27ма недела според раст и официјално влегувам во трето тромесечие! :party:

Последно ехо правев пред 2 недели, а последно испитување пред недела дена - скрининг за скриен шеќер. Се' е уредно како што треба. Но не стигнав минатиот пат да разговарам со матичната, па ме интересира, кое е следното испитување и кога се прави? Посекако ќе ја посетам матичната, но бидејќи не можам во било кое време, затоа прашувам тука, па според тоа ќе се ориентирам.

Добро се осеќам, но се' потешко ми станува пешачење. Од редовни 4-5-6 км до пред 10ина дена, сега едвај ги изодувам 3. Не се форсирам, но ме фаќа страв како ќе ги поминам месеците што следат, стравувам дека ќе бидам неподвижна. Освен болки во грбот (воглавно поради дископатија и лордоза), при движење ме боли целиот стомак, односно осеќам штипења низ него (ваљда матката) и бидејќи сета тежина ми отиде во стомакот (поприлично голем ми е веќе), осеќам тегнење надолу (логично - гравитација) и тоа дополнително ми го отежнува одењето.
    Некој совет околу тоа? Редовно пешачам и редовно правам вежби за грб/јога, би рекла дека 80% од времето исхраната ми е океј, се наспивам доволно (но и поминувам 8 саат на биро поради работа). Што можам да направам за да си го олеснам одењето и да не заглавам понатаму во кревет?

Исто така, во последно време ме здоболуваат бутовите кога спијам. И на лева и на десна страна, после некое време ме боли пределот на бутовите/карлицата и само лежење на грб помага барем на кратко. Како се справувате со тоа? Корисни ли се оние перници за бремени? Не сакам да купам толкава перница, а да не ми служи, па после да ми се мотка безвезе по дома.

3. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.444
    Допаѓања:
    16.867
    @Andrejaaaaaa @Natashka1988
    Ви благодарам многу :hug:
    Од денес почнувам со терапија и строго мирување, нека си седи уште малку барем во 9ти да влезам. Како гром од ведро небо ми дојде ова кога успеа толку да се скрати, до вчера пешачев, играв , чистев по дома, гајле си немав (facepalm)

На Natashka1988 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. marta993

marta993 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2017
    Пораки:
    1.572
    Допаѓања:
    29.047
    Добредојде :hug:
    Инаку, физичките промени кои ги чувствуваш, тегнење, болки во препоните како и она што го спомена околу пешачењето е сосема нормално за овој период, ќе станува сѐ потешко, но се издржува. Јас сум 34та недела и тешко е спиењето и движењето, веќе сѐ потешка сум и поголем е стомакот. Јас ја земав перницата од Бебехоме на Виббо, за да можам да ја користам сега додека спијам а и понатаму здравје при доење. Не е гломазна, не е како Лала перницата, не е огромна и лесна е за складирање. Повели линкче ако сакаш да видиш за каква перница станува збор https://bebehome.mk/product/vib-boo-meedy-hopla/
    Со лесно :)(fingers)

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  5. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.332
    Допаѓања:
    2.709
    Jas sum so skraten cervix 25mm,31+3sum.
    Lezam strogo od 16nedela so pernica pod karlica den i nok ne ja trgam,nikakva aktivnost ne vrsham.Stavam utrogestan 2×1 i progesteron depo ednash nedelno.
    Ne se grizi samo bidi disciplinirana obavuvaj samo tvoi fizioloshki potrebi i tolku kraj.Primaj terapija i ke bide dobro.

На MaggyBoy, stevemila, teddy85 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. kig

kig Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    207
    Од вчера сум 31 недела..... Денес бев на преглед све е во ред..така ми рече... бебуш е 1,932....не е свртено надолу уште, ми рече да пијам вода многу...некоја искуство да ми кажи????? Фалаааа:*

7. Natashka1988

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Кај мене цела бременост беше карлично, во 30 се сврте со главчето надолу,сам без никаков стимул, за во 32 да се намести скроз попречно... и веројатно уште дреме така... (facepalm)

На Kaja991 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kig

kig Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    207
    И мене ми беше во 29 недела надолу со главчето...а сега 31 пак и нагоре...и ми рече вода да пијам валда за да се сврти...

9. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.300
    Допаѓања:
    33.607
    Мене во 35та ми се заврти со главчето надолу и така остана. Претходно карлично беше.

На kig му/ѝ се допаѓа ова.
  10. kig

kig Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    207
    Значи има време .... Да не се плашам

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Natashka1988

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Зошто да се плашиш? Секоја позиција си е ок, не е нешто патолошко...
    Јас ќе бидам царски, но тоа е тоа...

На kig и IRBBB им се допаѓа ова.
  12. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.185
    Допаѓања:
    17.786
    Јас 36та недела ги правев. Мојата матична инсистира подоцна да се направат.

На Babycool му/ѝ се допаѓа ова.
  13. AnonimnaDevojka

AnonimnaDevojka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    518
    јас правев во 35та, ама само за стрептокока, вие и другите ги правевте?

14. naturallmess

naturallmess Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.698
    Јас мила три деца родив со скратен цервикс , од 25 та недела 20 мм па натака се со лежење до пораѓај , живи здрави дечиња имам исто со третото утрогестанска подршка и издржавме до 36 та недела .... многу многу лежење движење само до тоалет

На ivance.., lia22, Dancewere и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. AnonimnaDevojka

AnonimnaDevojka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    518
    Инаку влегов јас во 36та, кој знае како ќе издржам понатака, досега бев супер сега ќе мора поспоро малце, жешко е одма се задишувам, се надевам времево ќе залади ама тешко:)

16. kig

kig Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    207
    Кажувајте лек за киселини....ми Гори во грлово:sweat:

17. marta993

marta993 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2017
    Пораки:
    1.572
    Допаѓања:
    29.047
    Гастрогард, Рупурут, зелено јаболко, ладно млеко... Мене Гастрогард ми е спасот и понекогаш зелено јаболко.. (fingers)

На kig и AnonimnaDevojka им се допаѓа ова.
  18. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.349
    Допаѓања:
    5.240
    Мене периодов ладно млеко ми помага 1/2 чаша или чаша. Обично ноќта станувам и пијам и веднаш ми помага.
    Без разлика што сум јадела, киселините ноќеска журка прават.

19. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.444
    Допаѓања:
    16.867
    Души мили, не ми е проблем ќе направам се шо треба само здраво и живо да се роди и да си почека барем до 9 месец. Ти благодарам многу :hug:

На naturallmess му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.185
    Допаѓања:
    17.786
    Да, сите.