Да се пријавам и јас за лежење, цервиксов за две недели од 40 на 30мм. Ама и јас претерав со пешачење ко за човек што не мрдаше пешки нигде порано. Ми се чини од ко се сврте пред две недели бебуш со глава надолу почна да тежи (приметив притисок почна да ми се прави). А претходно беше попречно цело време. Ми дадоа терапија стандард и мирување. Туку последно време ми се грчи и стомакот и тоа баш на места кај што притиска со ноџе (малтене цело време на исто место ко топка ми се прави). Па може и од тоа. Некоја со слично искуство со вакви грчеви, брекстон ли се што ли се не знам колку се нормални? Цтг ми правеа денес, мирно.
Јас имам такви како стврднувања од време на време и јас мислам дека ми се од шо ме притиска со рака или нога и кај мене се на иста страна од стомак. Ја прашав докторкава вчера и ми рече можи да е од движењето на бебето и рече да пратам само да не биле многу чести стврднувањата. А ако биле лажни контракции ќе се видело на цтг, така ми рече. Инаку јас сум 33та недела.
Јас ги имам секој ден, на исто место скоро цело време и тоа баш кога е активен. Иначе сум 31+. Не знам колку често е многу често, ко што читам да не се на правилни интервали. Ама па сега вака со скратување на цервикс шубе ми е и не знам. За две недели контрола, кој ќе чека .
Докторкава моја ми рече тоа најубо се гледало на цтг, а ете ти денес си била шо значи ако имало нешто ќе покажеше цтг-то. А јас па за цервикс појма немам колку ми е до сега никоја докторка ми нема мерено
Да ти кажам право и поубаво што имаш таков доктор, зошто мене цервиксот ко ролеркостер ми е цело време ми го мерат де 50, де 40, 30, па пак 40, сега пак 30..
Кај мене ситацијата со цервиксот се подобри малку за два дена со утрогестан 3 пати на ден и целосно мирување од 2,29 се покачи на 2,69, докторката ми закажа контрола пак во понеделник ако биде над 3 барем ќе смеам колку толку да се движам ☺️☺️
Мислам не се препорачува чај од магдонос. Е сега дали на почеток прв триместар само или до крај, не сум сигурна.
Само не се опушта многу, другарка моја така одкако и се подобри се раздвижи и на работа се врати па пак и се скрати цервиксот. Не сакам да те исплашам, најдобронамерен совет да си имаш во предвид
Мене ниту еднаш ми немаат измерено цервикс а одам кај двајца доктори. Еве сега сум 32 недела, кога се мери?
Не дефинитивно ќе мирувам, многу бев опуштена предходно. Мислев на седење, подготвување полесен ручек и работи за коишто не е потребно многу стоење низ дома. Минатите 2 дена од страв само за до тоалет станував и се здрвив лежејќи на страна. Ти благодарам многу
Можеби ти го мереле и бил во ред затоа не ти спомнале, кај мене беше така. Дури откако се случи ситуацијата со намален цервикс, тогаш видов во книшката дека ми е мерен и предходно ама бил нормален
I jas imam stvrdnuvanjaa i sum 33 nedela ... Na momenti i bolki vo preponii no povekjee odev se dvizhev denovive.... Bev na kontrola mi rece da ne se plasham nisto. Inaku kako da ne se plasham me fakja panika na momenti... Prvo dete
Мхм, исто... специјалистот на ГАК ми кажа да не се вознемирувам, дел од нив се тегнење на бебе, дел лажни контракции... 2б6, магнезиум,па,дури и диазепам од 2 мг, по потреба ми кажа..
Здраво мајки јас сум 39+2 недела и сега како што седев се искашлав и осетив дека долу кај мајката нешто како се скина пукна нешто дали има некој такво искуство.. Си викам да не е некој знак за породување