Ја да се убацам како тазе породена пред 2 недели. Издржете женишта уште малце. Коа ќе се породите моментално ќе заборавите на сите маки у бременоста и ќе се осеќате ептен олеснето. И мене на крај ми беше многу тешко и све ме болеше ама у моментот коа ќе искочи бебе одма подруго е
@Autumn Love Ќе се издржи мила јас така морав да си се ижалам инаку све за нив нормално, а за крцкањето дури се плашам бевме да купиме некои работи и кога почна на секој чекор да ми крцка нешто во колковите , мислев ќе се скршам, незнам дали има врска дека сум слаба па стомакот веќе баш ми смета или си е нормално, а за енергија немам воопшто значи, толку работи имам на план што треба да напраам и ништо не праам, неможам
Мене ништо не ме болеше до пред да ми се скрати цервиксот, баш си бев активна и си готвев и си шетав (како шатка), насабајле си се истргав и повежбував... тогаш одеднаш требаше да лежам, е од тогаш се почна да ме боли, се укочив, станувњето ми е тешко и сите други труднички маки по ред. Си викам да издржам до Август супер ќе биде
Да, до цервиксот е. Исто и јас од пуна енергија сега сум како на рехабилитација после операција. . Ајде ќе издржам уште две недели до следно мерење.
Мене ми се подобри од една недела мирување, беше 2,29 со утрогестан 3 на ден вагинално се покачи на 3,21 и матичната ми кажа дека не мора веќе строго лежење да е...ама сепак шубе ми е било што да правам, си викам да не ја предизвикувам бељата, а и маж ми ако ме види да правам нешто веднаш ме прекорува Сега во среда пак сум на контрола се надевам се е во ред. Ќе издржиме сите уште малку
Ајде и јас да си ја олеснам малку душава. 33+ се ме боли највеќе колковите неможам никако да се наместам за спиење. Вечерва ми се стврдна стомакот и околу папакот болка дури се исплашив ама може зошто пешачев. За замор да не коментирам не сум способна за ништо а плус и жештинава ме уби. Денес приметив и нозете како малку да ми се отечени, со првата бременост немав никаков проблем со отоци. Само си мислам да влезам во 9ти и ќе дишам полабаво.
Изгледа од 30та недела почнуваат сите маки. Се осеќам тешка веќе, дишење, движење, сѐ ми е отежнато. Кичма ме боли само кога лежам, кај и да е ќе почнам стоејќи да спијам. Бебо кога клоцне мислам се бори со митски суштества внатре. Почнува да ме стега стомакот и да имам некои чудни болки, ваљда тоа се тие лажните контракции. Апетит ми се отвори, само нешто гнетам, ама затоа киселините и болките во желудник ме утепаа. Едвај чекам да заврши ова.
јас во вторник треба да закажам царски рез, у паника сум уште од сега, ама па едвај чекам да почнам да дишам, мислам сите органи у врат ми се качени. Иде жежок бран оваа недела нит е за шетање нит е за лежење
Супер си тогаш. А строго на грб лежиш? И јас сум на утрогестан веќе одамна го користам, навечер 200мг.
Јас строго на страна лежев, претежно на лева страна, откако ми се подобри ситуацијата повеќе сум во полуседечка позиција со перници околу мене или пак на страна... како и да се свртиш не е удобно, особено кога знаеш дека мора, ама ќе издржиме
Мами мене ме интересира тие што се боцкаат со клексани дали ви ги прекинуваа на недела-две па пак ви ги продолжуваа или воопшто немавте прекинувано?
Jas pravev ivf vo stranstvo, pocnav so fraxiparine od vtor den menzis, znaci 2 nedeli pred transfer, mi rekoa da gi stavam bez prekin do poragjaj zdravje boze i uste 20 dena posle poragjaj pa taka ke napravam.
Мене ми ги препишаа пред 4 недели за време крварењето не ми било добро димери ми беа во нормала. Е сега ми рекоа да ги прекинам една недела па пак на контрола( ова трансф.), а Дракулевски ми рече штом почнеш да ги примаш нема прекинување недај боже вика може тромб да ти се откачи.. (он беше против воопшто да примам клексани). А матичната ми рече како ти кажува трансф. така... секој различно да незнаеш што да правиш и сега некако страв ми е.
Hmmmm toa e loshoto shto sekoj razlicno kazuva, jas ovde samo im kazav deka imam potreba od fraxiparine bidejki imam praveno odredeni ispituvanja i jas i maz mi sme so mutacii i mi rekoa sekoj den od pred ivf do posle poragjaj uste 20 dena i sega 10 pati zamoliv da mi ispitaat ddimeri i nesakaat, mi rekoa nema potreba pokriena si so terapija toa e toa, normalno vo bremenost da se pokaceni, e sega jas ne bi se ostavala bez niv zosto i jas procitav deka moze da se otkaci tromb i da udri vo plodot ili postelkata, nedaj boze i vo majkata pa da cini zivot, toa go procitav vo temata ddimeri ovde na forumot od chlenka iskustvo a i so samoto toa shto posle ivf koga pravev vo MK mi odea x6 od dozvolenoto ne bi se osudila da prodolzam bez niv, i utrogestanot isto mi rekoa uste vo 7ma nedela da ne stavam veke jas sum sega 20 nedela uste stavam sama na svoja raka, shteta nemam a moze samo da mi pomogne ako nedaj boze e skraten cerviks ili ako e nizok progesteronot ili kojznae shto uste ne. Od 3x1 namaliv na 1x1 ama ne gi ostavam do kraj pa kolku saka neka mi vikaat oni da prestanam.
Не ми е јасно зошто го полните телото со нешто што веќе нема потреба да го примате? Еве стварно не знам.
мене не ми се прекинати ама па ниеднаш не влегоа во нормала, сега пред пораѓај ми се ма максимална граница ама ќе терам до 24 часа пред царскиот.
Мене димери ми беа 1360 а сега ми се паднати на 1200. Исто и време крварењето ми се намалило. А и матичната кога ги виде рез. Ми вика на овие рез нема потреба од боцкање ама слушај трансф.
Epa eve vaka ke probam da ti objasnam mozebi ke razberes. Pocnav vo 3x2 uste 2 nedeli pred transfer bidejki bese nizok progesteronot, koga veke dojde do dobar rezultat i imavme transfer prodolziv do srceva akcija, koga dojdov 6ta nedela mi rekoa da prekinam no jas pocnav da imam kafeav iscedok i crvena krv 1 den i resiv da prodolzam uste malku, namaliv na 2x1, posle nekoe vreme od klinikata za ivf se prefrliv kaj nov moj doktor shto ke me sledi, toj pa za razlika od ovie rece 1x1 da prodolzam do sledna kontrola, namaliv na 1x1 i na sledna kontrola koga go vide nifty testot i napravi eho reche veke nemoras, no jas na krvnata slika vidov deka pagja progesteronot i resiv deka ke prodolzam 1x1 za da go odrzuvam na nekoe solidno nivo i mu kazav deka taka ke napravam a toj reche ako toa go pravish od psiholoski aspekt obavezno prodolzi ama realno nema potreba, sega so tek na vreme chitam deka tie shto imaat skraten cerviks terapija im e utrogestan i miruvanje, jas sum 20ta nedela i vo petok prv pat ke mi merat cerviks pa ako nedaj boze e skraten jas sum opustena bidejki stavam veke mala doza progesteron za nedaj boze a i celo vreme lezam. Jas sum so treto ivf konecno uspesno vo stranstvo, kaj nas 2 neuspesni i mnogu losho zavrseni, ednoto so operacija i otstranuvanje na desen jajovod poradi ,,glupavi,, doktori od 3 kliniki shto ne vidoa vanmatericno do 9ta nedela! Iskrvariv i ke umrev, 4h imav operacija partali vnatre i jajovod i se! Mi napravija hiperstimulacija, mi napravija haos, ovde isto nemase da mi proverat odredeni raboti i da mi dadat fraxiparine ako jas ne im posocev i ne barav, a bez nego ddimerite den po transfer mi odat 3500 i imame i jas i maz mi mutacii i sme skloni koj trombembolija, taka da jas uspeav posle 10 godini i nema ovoj pat da slusam samo doktori, ovoj pat ke me slusaat malku i tie mene i moj iskustva i potrebi, ne sme site pacienti isti a ne tretiraat skoro pa isto. Neznam kako da ti go objasnam stravot ama mislam deka posle 10 godini borba da procitam sega deka g...a treba da jadam za da go iznosam do kraj bogami ke probam i toa. Ete zatoa na svoja raka stavam utrogestan 1x1 i ne go prekinuvam pa duri i 10 doktori da mi kazat da ne stavam i ke prodolzam da stavam fraxiparine pa makar i da mi kazat istite tie deka garantiraat deka se ke bide ok i da prekinam jas nema da prekinam. Kazete si pu pu da ne mi se navee ako vi e chudno i so lesno da si isterame site do kraj. Ubav den
Веќе си во безбедна зона, 80% и јас од твоето го поминав. ИВФ сум, претходно киретажа, без срцева акција, со крварење во оваа бременост со утрогестан, со хематом, со дидимери плафон цела бременост...итн...итн...психата опушти ја, тоа е најбитно. Се ќе биде во ред, искрено јас и покрај се едвај чекав да завршам со сите медикаменти и што помалку да примам. На крај краева секој е одговорен за себе. Поздрав и со лесно мајка
Нема зошто да се правдаш, ни мене ни на било ко друг. Сите ние водиме некаква борба овде... и секој за себе знае најубаво. Биди добра, и те чекаме во трето!