Мамички морам да прашам дали сте имале болки во долен дел од карлицата, ме боли кога одам и ако дигнам една нога, се појако станува, порано убаво си шњтав, а сега секој чекор ме боли а само 22 недела сум
Здраво 30та недела сум. Минатата недела испитував ддмери и бидејќи ми беа 3500 ми дадоа клексани по еднаш на ден да се боцкам 15 дена и после пак да испитам. Прашањето ми е...покрај тоа матичниот ми даде Аспирин 100 да пијам. А, во упатството јасно и болдирано е запишано дека последно тромесечје не смее да се пие Аспиринот. Секако веднаш изреагирав и го прашав, но он упорен беше дека морам да го пијам. Прашавме пријателка гинеколог она рече дека до 28 недела го давале аспиринотна трусници, потоа не. Дали има друга трудница што пие аспирин100 во последно тромесечие? Поздрав!
Јас пиев до денес, полна 35та недела. Знаат зошто го даваат и јас бев скептична ама димерите ми беа бааги високи па се боцкав 2 пати и 1 дневно пиев аспирин. Гледај 12 саати да има размак измеѓу боцка и аспирин.
Zdravo denes bev na gak na kontrola tamu planiram da bide porodzajot ja dr Eva..nz dali nekoj ina slusnato za nea i se e vi red oravev ctg postelka e findus 3 stepen sto znaci toa nz pred tocno edna nedela mi bese na zaden sid pisuvase a sega 3 stepen na 9 pak mi rece da odam
Незнам кај нас во Македонија дали мерат фундаментална висина или височина на матка, незнам ни како да го преведам точно затоа што прв пат слушнав за ова. Но имам едно прашање, додека чекам да ми одговорат од клиниката. Се мери во цм и по некоја моја логика би требало да се зголемува цело време, до сега на секој преглед нормално се поголема и поголема, а денеска(39 недела) дури за 6цм. помала од минатата недела. Нормално ли е? Таму ништо не ми кажаа и сега дома видов. А голема е веројатноста и да не приметиле..
Ајде ќе се издржи. Со лесно, те чекам да споделиш искуство, и јас планирам здравје боже на ГАК. Да се гушкате за брзо❤
Сигурно приметиле, нормално е и веројатно затоа не ти кажале ништо. Расте до 36 недели, по што се намалува и е знак дека главата на бебето е веќе спуштена во карлицата.