Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Трето тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од chache87, 19 септември 2014.

1. SummerGirl12

SummerGirl12 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2016
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    214
    Девојки мои здраво :) пак јас хахах.... Веќе сум 34 недела и малку ми е полесно од се што ми се случуваше.... Е сега имам неколку прашања шо знам дека се до некаде нормални.... Осеќам можеби на два три дена како слаби менструални болки безболни повеќе се непријатни кај јајниците, некогаш двата некогаш едната страна. Потоа осеќам исто како ми се стврднува стомакот кај папокот претежно, мислам дека тоа бебеуш се стуткал тука :) И најважното шо ме интересира, користам утрогестан вагиналети,заради грлото, вторник сум на преглед и брис па ќе прашам и докторот ама сепак да се консултирам и тука. Јас лично планирам уште една недела да го довршам пакетчето и да ги прекинам ми е мисла да не имам проблем потоа со отварање па да мк настане проблем... Што мислите вие кои сте го користеле... Фала ви однапред убав ден

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. RumShtangla

RumShtangla Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2015
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    1.421
    Може некој Лп за совет во врска со мукозен чеп? Благодарам

3. Kalina J.

Kalina J. Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2021
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    1.025
    Дали има некоја мајка што се породила во Струмица во државната болница....ако може да напише искуство ?....❤

4. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.303
    Допаѓања:
    2.409
    Мешиња како сте? Да ве прашам во однос на нега на брадавици. Мене последнава недела многу ми се суви брадавиците дури и ми се лупат... До сега вака не ми било и плус имам и некое чешање. Во аптека ми ја препорачаа од Фризи дерм кремата за нега на брадавици ја зедов, ама дома прочитав дека е за нега по доење.

Како и да е почнав да мачкам да видам дали ќе има подобрување, па сакав и вас да ве прашам за исуство? Само мене вака ми се случува или нормално е?

@SummerGirl12 за утрогестанот мислам дека не е убаво наеднаш да се прекине туку постепено прво да се намалува терапијата. Барем мене така матичната ми кажа и првиот пат кога ставав и сега, дека е најдобро со постепено намалување од 200 на 100 па ич. Е сега дали истото важи и за пред термин не би знаела со сигурност да ти кажам, најдобро матичниот лекар нека те советува. Со лесно мами

5. IVA B

IVA B Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    125
    Majki dali 28 nedela e treto tromesecie i dali sum 7 mesec od bremenost,ne mi e jasno

6. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.981
    Да и Да.:D
    Исто и мене ме бунат неделите, по различни апликации е различно.
    Некаде пишува од 27ма недела се почнува 7ми месец, некаде од 28ма.
    :)

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  7. viva.la.vida

viva.la.vida Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2011
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    306
    Јас пред некое време имав болка, крвави брадавици и тврда ми беше едната града, ставав лист од зелка еден ден и ми се смири болка и помина грутката. Повремено се мачкам со ланолинот на Медела, а и градите ги мачкам со маслото против стрии секој ден, па поминувам и на брадавиците. Мислам дека додека не доиме во ред е да се мачкаме со било која крема, а поматаму треба да се внимава со кој препарат е дозволено да се дои без измивање.

На Bubamaricka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. IVA B

IVA B Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    125
    A, kazete mi dali go osekate pocesto aktivno ili vo tekot na denot samo odereden moment

9. Bubamaricka

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.303
    Допаѓања:
    2.409
    Ауу па ти ептен мака си имала се надевам сега си добро.

Исто и јас мачкам и од маслото и од таа комбинацијата павловичева со бадемово и ад капки ама знаеш дека како глупа го заобиколував брадавиците (facepalm) хаха не знам зашто лелеееј, нејсе.

Инаку да се согласувам дека откако ќе се почне со доење мора да се внимава, значи може да ја чувам кремата за понатака да пробам со маслава да видам дали ќе има подобрување.

Ти благодарам :hug:

10. viva.la.vida

viva.la.vida Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2011
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    306
    да да ептен мака ми беше, вистински боли, баш тогаш и читав во темата Доење, си викам од сега ако почнав што ќе правам понатаму, ама па среќа еднаш беше. Исто мене знае некои денови многу млеко да ми тече, блузите со кругови ми се, па почнав и влошки за гради да си користам.

Само ќе внимаваш да немаат парабени, јас се мачкам со домашно кантарионово и кокосово масло, плус и хидратантен лосион за тело што си го користев и претходно од ДМ

11. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Брадавиците не се мачкаат во бременост, така се уништува нормалната микрофлора на кожата што е потребна за бебето.

На tina2018, Bubamaricka и Kalina J. им се допаѓа ова.
  12. Bubamaricka

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.303
    Допаѓања:
    2.409
    Мешиња дајте чаре за киселиниве... веќе мислам ни гастрогард не ми помага. Жива неспана сум неколку ноќи со ред. Ако јадам ми е тешко ако не јадам пак ми е тешко. Сношти значи седната спиев од што не можев никако да се наместам. Ми се враќа кислина до уста ми се чини ќе се продавам.

Нешто друго освен гастрогард и кисела вода? Знам за коска од маслинка ама тоа некако не ми се голта... плис хелп

13. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.198
    Непечен бадем (десетина), лажица таан... Овие мене ми помагале.

14. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.981
    Мамички здраво.
    Дали секој ден исто ги чувствувате бебушки?
    Кај мене ќе се погоди еден ден цел ќе го осеќам, ќе се преметнува мрда.
    Наредните послабо, вчера дури го буцкав од што го немаше.
    Вечерот каснав малку благо, иако шеќерот ми е на граница и почна да мрдка повеќе.

И дали осеќате кога клоцаат болки во долниот дел од стомакот, мислам кога ќе ме ритне во јајници дури се штрекнувам.
    Како во некој нерв да ме погодува, незнам баш како да опишам.8-|
    А, и некако цело времо го осеќам ептен ниско во долниот дел од стомакот, ретко некогаш кај папакот.
    Има шанси ниско да го носам, а до сега не ми е спомнато тоа?
    Инаку 29+5 сум.
    Со киселини немам проблем, може и зошто ниско го осеќам, а и ноќ ретко станувам да одам во вц.
    На почетокот од бременоста повеќе станував.
    :)

15. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    1.210
    Допаѓања:
    8.870
    И јас се јадосувам нешто посабајлечки за мрдкањето. И јас сум 29+3.
    Цела недела партал правеше, тегнење, превртување...циркузи. Арно ама од сабајлево нешто тивко.....и гледам да не обрнувам внимание ама малце е тешко поготово кога имам случај кога во болница ме рекоа Па добра ма ти толку не ли осети дека бебето не ти мрда (гласот не ми излегува од глава ама гледам да не се потресува и да не ги секирам останатите)
    Да не правам патетики тука, муабетот ми имаме простор да си правиме 300 филма во глава и оправдано ама мислам дека бебчиња заслужуваат и да ги олабавиме малце...јас го замислувам моето како ми превртува со очи на секој мој допир на стомакот :lol:
    Мене мрдкањето ми е странично ама мојава се прави нешто важна па карлично се наместила:|

На S.o.F.i му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.983
    Мене ладно млеко ми помогна. Истиот проблем го имав, полуседната на грб спиев.
    Некој исто имаше спомнато и печен сончоглед, ама уште не сум стигнала, млекото ми помагаше мене најмногу.

Јас имам приметено најмногу го чувствувам кога сум во полуседечка состојба, ни легната ни исправена.
    Доколку седам пример и се шетам навака-натака цел ден не го чувствувам.
    Последниве денови само се преместува нешто, а ме клоца право во органите, колку што ми е непријатно толку ми е и уживање.
    И јас го чувствувам доле странично, ама последно ми кажаа дека е карлично исто..

Ако се загрижуваш цел ден а да го нема, да имаш мирна глава исто и јас би каснала малце благо или пак кафе ( имам приметено после пиење кафе еуфорија прави во стомак :lol:)

17. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.981
    Мислам дека те имам прочитано и дека имаш лошо искуство за жал, ама тоа е за тоа и нека си остане во минатотот колку и да е тешко.
    ( ако сум те помешала, се извинувам).
    Еве твоето штом цела недела било доста активно, сега мора малку да се одмори.:D
    Кај мене еден ден е пример доста активно, после од време на време го осеќам.
    Затоа и незнам дали треба нонстоп да се активни, или пак секое бебе си е различно.
    Па го буцкам и јас, му тропкам досадувам само удар да добијам.(facepalm)
    Во право си, не треба да ги стресуваме ама некогаш тоа е посилно од нас.
    :hug:

18. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.981
    @Speechless
    Пред бременоста мила не беб толку по благото, сакав повеќе грицки, солено такви работи.
    Иако и сега не сум толку стрвна, каква што мислев дека ќе бидам во бременост, ама како испадна дека шеќерот е на граница јас кризирам за благо некои денови тотално.
    И вчера земав може и малку повеќе, ама изгледа и на бебе добро му дојде хаха.
    Сите околу мене ми велат не е страшно, на граница ти е земи малку.
    Ама мене ми е страв.:|

Незнам некогаш е толку нежно како пердувче и ми е чудно, а последнава недела не сум сигурна ама мислам дека бебе ми ика.:wasntme:
    Осеќам нежно так,так,так на исти интервали по неколку минути.
    Ама не сум сигурна.:^)

19. WhiteAngell

WhiteAngell Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2012
    Пораки:
    735
    Допаѓања:
    2.315
    Јас имав проблем неколку пати по ред со киселини, ме будеа среде ноќ и едвај презаспивав. Почнав секоја вечер пред спиење да пијам по една чаша обично ладно млеко и мислам дека ми помогна. Од тогаш не ме разбудиле киселини. Пробај

На S.o.F.i и Bubamaricka им се допаѓа ова.
  20. Bubamaricka

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.303
    Допаѓања:
    2.409
    @WhiteAngell @Speechless ви благодарам мешиња баш вечер ќе пробам со млекото. @Kitten денски ќе пробам и со бадемчињава, пошто нели киселини all day long моево излгеда со перика ќе се роди :emo:

@S.o.F.i сите бебиња мислам на шеќер реагираат. Јас кога да каснам благо одма после тоа го осеќам дека се преместува се тегне било што... и убаво е нели? А за икањето ништо чудно исто и јас така го осеќам баш на интервали и неколку минутки така, обично после ручек кога ќе се најадам убаво без промаш го осеќам дека ика.

За шеќерот не ти ги знам вредностите ама шеќер не е само благото, балансирај намали на леб и тестенини па тогаш можеш да каснеш нешто конкретно благо. Избегнувај исто сокови купечки тие имаат многу шеќер подобро прави си лимонада дома. Не мора да значи дека не смееш воопшто шеќер да јадеш освен ако не ти е строго забрането од лекар, само не претерувај. :hug:

На Kitten и WhiteAngell им се допаѓа ова.