Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Трето тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од chache87, 19 септември 2014.

1. Anita Nikoloska

Anita Nikoloska Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2021
    Пораки:
    378
    Допаѓања:
    498
    Све сите витамини ги пијам.
    И куркума Форте и течен куркумин и алое вера од бионатурал се овие.
    А витамините ги земам орално(во вид на таблети).

2. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    За што пиеш куркума? Подобро да не експериментираш со се и сешто, едно е витамини да пиеш а друго зачински билки со непознат ефект во бременост

На TanyaClover, bybeDkid, Hristinakiki02 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.580
    Допаѓања:
    2.505
    Тогаш не се секирај, ќе помине, настинка дрми 5 до 7 дена. За грлото можеш и прополис и кокосово масло.

На Anita Nikoloska му/ѝ се допаѓа ова.
  4. MyEva

MyEva Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2021
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    31
    Мамички денес сум точно 32 недела. Вчера сум се исплашила многу. Осетив стегање на стомакот како топка ми се правеше, некогаш се испакнуваше како ридче на десната страна. Осетив и како притисок во долниот дел на стомакот. Имам и болки во грбот долж рбетот со поголема болка на левата страна дури накај колкот. Отидов кај матичната ми рече главата на детето е доле поставена и ако имам такви стегања да се напијам дополнителна кесичка магнезиум( инаку си пијам од 400мг на алкалоид). Минатата 31 недела бев и во систина на птрглед док рече грлото на матката е затворено и се е ок. Но од вчера ова што се случува ме плаши. Дали некоја имала ваква појава да сподели искуство? Благодарам

5. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.981
    Мешиња денес цел ден осеќам менструални болки.:worried:
    Последните 2 недели повремено ги осеќав, ама вчера после пладне почнаа и денес цел ден е така.
    Не се јаки, ама ме тиштат цел ден.
    Кога ќе станам да одам малку поизразени се, кога ќе легнам ептен послаби.
    Осеќам и стомакот ќе ми се стврдне и тогаш повеќе се осеќаат.:|

Се осеќам исто како пред циклус едно 10тина дена, плус со зголемена желба за секс.(facepalm)
    Почнаа да ми е премисла немој да му текне порано да излегува, од утре полна 34 недела сум.:x
    Во вторник имам закажано контрола или да одам порано.
    Оф бе...

6. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.244
    Допаѓања:
    22.862
    Јас менструални болки си осеќам од време на време веќе 2 недели, ако ти е за утеха. И се си е во ред. Како што расте бебе, како што си се мести, си заболува. Моето е со главчето надоле па затоа сум ги имала тие болки. Твоето како е наместено?

Со стврдување на стомакот ми се издеси во 28ма недела, ми кажаа немало зашо да се паничи.

Ама консултирај си се со доктор барем телефонски утре штом имаш контрола во вторник. Може ќе сака порано да те ѕирне или ќе ти објасни :)

На Anita Nikoloska и S.o.F.i им се допаѓа ова.
  7. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.981
    И моето е со главчето надолу.
    Бев точно пред една недела на контрола и и спомнав на докторката.
    Рече ќе го видиме цервиксот, ако е добар немаш гајле и ми објаснуваше нешто од хипофиза па од таму болките.
    Ништо не разбрав дека ми кажа една недела е назад и се исклучив скроз.:x

Ме погледна и рече добар е цервиксот беше 3цм, ама претходната контрола ми беше пред 17 дена и тогаш беше 3.45, значи бргу се смалил.
    Ама она рече немаш гајле, добро си е се' опушти се.
    Ама еве денес вака ми е цел ден, за стврднувањата исто рече дека се тие лажните и дека треба веќе да ги има.
    Што знам, ќе видам утре како ќе бидам.:whew:

На Anita Nikoloska и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  8. Juicy

Juicy Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2010
    Пораки:
    1.815
    Допаѓања:
    11.130
    39+4
    Подуена сум на секој дел од телото, одвај се движам, за вртење во кревет да не правиме муабет мислам дека нешто потешко не постои моментално, првото станување сабајле препоните осеќам ќе ми отпаднат, 3-4 пати во веце навечер (среќа ми е одма до мене) и менструални болки од време на време.
    Одвај чекам да се породам, да се олеснам и да си го видам буци мој.
    Понеделник ми е терминот, се надевам нема да остане подолго. :wasntme:

На S.J.Parker, Capricorn Taurus, CareTee и 11 други им се допаѓа ова.
  9. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    914
    Допаѓања:
    3.158
    Нормално е да имаш болки сега веќе, беба е наместена можеби и се спушта така да не паничи. Се додека легнеш/седнеш која ти е тебе најудобно позиција и ти се смируваат болките се е во ред. Зголемено/намалено либидо е исто нормално пред крај на бременост кај мене е цела бременост 0 ама повејќе можеби од страв

На Anita Nikoloska, tina2018, Speechless и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Матката постојано си има контракции (кои ние не ги осеќаме секогаш) и ако едно мерење цервиксот бил 3,45 а на друго 3 не значи дека е скратен. Тој се крати и опушта цело време поради тие контракции. Те читам дека цело време се плашиш па би ти препорачала да одиш на едно цтг и преглед, ма да мислам дека немаш причина за да се грижиш. Кога ги имав породилните болки беа придружени со розов секрет зошто истовремено чепот ми паѓаше. И беа придружени со напон како за по голема нужда, кога ѝ ги опишав на докторката кога стигнав на болница ми рече тие се што ги осеќаш како за во вц се болките за отварање. Менструалните болки се знак дека се спрема телото.

На Anita Nikoloska, tina2018, S.o.F.i и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.981
    @Lovebug01
    Девојки јас стварно незнам како да ви се заблагодарам, бидејќи сто пати подобро и од докторите знаете да објасните и да смирите човек.
    :l:

Прва бременост ништо незнам што и како треба да биде и што е нормално, а што не.:wasntme:
    И точно дека сум ептен плашлива, сакам се на време да изреагирам и нешто погрешно да не направам.
    А, црните мисли барем еден ден да ми се тргнеа од глава, ќе бев најсреќна!

Денес еве ги немам болките.
    На контрола сум вторник, па ќе каже докторот што-како.
    А, сакав и јас да предложам дали ќе може едно цтг да се направи.

На Anita Nikoloska, Lovebug01, tina2018 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    914
    Допаѓања:
    3.158

13. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    3.160
    @S.o.F.i ти си веќе при крај, не се паничи и не се секирај, плус покриена со зреење немаш гајле. Мада болките што ги чувствуваш се нормални, и јас вчера имав неколку саати, непријатно е но матката се спрема 31+ сум.

Најдобронамерно би те советувала да почниш да читаш како со бебето првите денови, едуцирај се околу доењето. Тоа е најбитно првиот месец. Гледај едукативни емисии за тоа, нема ништо побитно на почетокот.Насочи ги мислите околу тоа, затоа што навистина првиот месец со бебето е најхаотичен.

На S.o.F.i, tina2018 и Hristinakiki02 им се допаѓа ова.
  14. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.244
    Допаѓања:
    22.862
    Ајде уште малку, после ќе се тресеме на секое трепнување на бебиња :D
    Иначе шала на страна, да си тргнеш мисли почни да читкаш/да гледаш видеа за почеток со бебче. Јас со тоа се окупирав деновиве, како се бања, како се пресоблекува и слично, си читам совети од разни инста и фб групи што е нормално, како се осеќаат повеќето после пораѓај нели тоа индивидуално е секако ама пак да си знам што можам да очекувам. Има и книги по книжарите за новороденчиња, можеш со тоа да си свртиш мисли :)

Најбитно е дека се е океј :inlove:

На S.o.F.i, Anita Nikoloska, paleska3 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. IVA B

IVA B Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    125
    Mamicki, upat od maticnata za ponatamosni pregledi neli vo bolnicata kade sto ke se poragame, dali trae eden mesec, od koga se zema i dalu treba upat, i sto drugo baraat od bolnica, primer vo Cair, od 36 nedela na pregledot sto e potrebno od dokumentacija

16. Santaa

Santaa Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    357
    Упат само од матичен и книшка здравствена и упатот важи 5 дена од ден на издавање. За понатака не ти треба упат нов, со извештај од докторот што ќе те следи ќе тераш. Правиш цтг и доктор го гледа и прави ехо

На Anita Nikoloska, tina2018 и IVA B им се допаѓа ова.
  17. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.244
    Допаѓања:
    22.862
    Можеш да си земеш и упат со термин за првиот преглед да не чекаш а после тоа со извештајот си одиш и се договараш со докторот за кога нареден преглед. Не ти треба нов упат за секој преглед

На Anita Nikoloska, tina2018 и IVA B им се допаѓа ова.
  18. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.548
    Допаѓања:
    97.401
    2 is

19. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Истите работи што ти ги пишувам се зборовите на мојата докторка зошто и јас се плашев за секакви работи и прашував препрашував по 100 пати, но она стварно сѐ убаво ќе ми објаснеше и секој страв ми го земаше.

На S.o.F.i и Anita Nikoloska им се допаѓа ова.
  20. Anita Nikoloska

Anita Nikoloska Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2021
    Пораки:
    378
    Допаѓања:
    498
    Јас имам слаби менструални болки но многу поголеми болки чувствувам во р,бетот бидејќи моето е свртено со главата на кај р'рбтот.
    Гинекологот вчера ми рече дека од тоа биле предизвикани болките во р'бетот, а инаку сум во 32 недела од втора бременост.

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.