Ќе избутаме некако, дури верувам и дека ќе ми недостигаат деновите кога сум била мама на 1, и по цел ден дома со дете. Ама, можеби некои денови се општо тешки па забораваме да цениме она што имаме. @LiquidLuna пролет почна ко дознав дека сум трудна, лето пројде, есен исто, зима дојде.. Ко цела година да сум со стомаков
Здраво, 31 недела сум, во долниот дел од стомакот на моменти чувстувам благи менструални болки. Дали тоа е нормално?
Може да биде и ништо, а може да укажува и на скратено/омекнато грло и на многу други работи. Тоа само доктор може да ти каже. Знам дека барате утеха на форумов ама за нешто толку индивидуално како болка може само гинеколог да ти каже.
Точно, јас имам болки долу, како во најдолниот дел од карлицата/вагината, и одпозади во половината. Сигурна бев дека ми е скратено грлото, ама логичарот го надвика паничарот и отидов да ме измерат. Нормално било, вика матичниот, грло затворено и долго колку што треба за 9ти месец. Ако те загрижува-нема смешни и глупави прашања во бременост, јави си се кај матичен.
Идни мамички да прашам? 32+4 овие два дена имам блага болка во препони и исцедокот ми е бел ама згрутчен дали може да е мукозниот чеп или најдобро да отидам на доктор...
Мукозниот чеп не е бел...како што сум читала и ми кажувале лигаво жолтеникава/кафеавкаста слуз е. Згрутченоста може да укажува на инфекција некаква. Болката во препони ја имам и јас, нормално е од бебко што тежи. Најдобро иди брисеви нека ти направат. У меѓувреме подмивки со сода/камилица.
Здр девојки во понеделникот бев брис да ми земе матичната .. ептен ми беше болен ама нејсе помина идам дома и вечерта на бришење имав малце ко крв и се јавив сабајлето ми рече од брисот е можно било капиларче некое да пукне ,ок се тоа после 2 дена на бришење имав ко кафено , ден имам ден немам го побарав др што ми ја води бременоста и што ке ме пораѓа ми рече демек заостаната крв од брисот ти е. Арно ама си прочепкав по нет за испаѓање на чепот и сега се таму ми е памет инаку немам никакви болки освен кичмата што тоа последно време. и е како добро утро инаку сум 37+
Гарант од шо те расчепкала е...ама и да е чеп, па време му е Ама не значи и чепот ако е дека одма ќе почнеш да се пораѓаш. Тој може и една недела да си паѓа. Ако имаш болки/контракции ќе си идеш на гак или кај и да ти е во план да се пораѓаш. Смирено само и со убава мисла.
Мукозниот чеп не е кафеав, проѕирен со сукрвица, значи повеќе може да биде розевкаст, или како со црвени конци низ слузта. Кафеава е обично после вагинален преглед, заостаната засирена крв, едноставно објаснето.
Од која недела се оди на цтг и матичниот дава упат? Бидејќи мојов не се замара многу кога и да го прашам све има време со све касни за недај боже немам ни број од него вика на тој број што закажуваш на тој ќе ѕвониш на тој број се јавува сестрата што работи од дома
Каков брис ви земаат после 30 недела? Мене ми земаа од вагина и перинеум, нит е болно, нит има крв.. Не се сеќавам, ама мислам ни првиот пат не ми земаа од цервикс во подоцнежна бременост.
Zeni, dojde i mojot den, a i mojot mesec, zatoa custvuvav cudna magija vo mesec dekemvri godini nanazad. Za utre e zakazan mojot carski rez, a denes mi e priem vo bolnica, torbica spremna, majka spremna , pa so pozitivni misli da se zapoznaeme so noviot clen, a najgolema radost mi e sto ke ja izraduvam mojata kerkicka deka ke si dobie sestricka, se citame decki so ubavi vesti
Би сакала да прашам дали има и друга членка вакво искуство до среда бебка си мрдаше нормално четвртокот 5 до 6 пати и потоа толку. Петокот на ехо и цтг се беше океј со некоја минимална контрактција сабота исто цтг се океј а бебе уште ни абер да мрда, инаку 39 недела бебе тешко 3800