8ми накај 9ти се чувствувам како на почетокот гадење,повраќање,поспаност да можам би спиела 24/7 мислам, неудобност во спиење врти се на една на друга страна кичма почнува да те боли ти трне рака ќе заспиеш таман мислиш си отспала 2саати тоа поминале 10 мин во веце таман ќе се вратиш 5мин пак стани, те стиска на желудник неможеш воздух да земеш. Сите викаат сега ти е време да се наспиеш хахах како се прашувам. Вие како сте девојки
Слична ситуација, јас сум 29та недела, киселини од време на време, болки во половина, во вц секој саат, бебе шутира мислиш боксер е и тоа строго во 4часот. Го будам мм да гали меше, така се смирува бебе.
Полека се префрлам во оваа група со читање (за една недела влегувам во 3 тромесечие ) Ме фаќа еуфорија и нетрпеливост
Да ве прашам нешто... 33та недела сум, а немам никакви промени на градите, ни зголемување, немам болки, меки си се и мали брадавиците исти како претходно, дали е нормално? Се плашам дека нема да имам млеко...
Дали има врска слушам муабети дека не треба на грб да се спие..? Јас 32 недела сум спиев до сега и на грб и на страна доктор не ми спомнал дека не треба а други трудници ми имаат такс кажано
Ama pricinata nikoj ne ka kazuva samo ne treba.. Vie znaete zosto i ako e tolku vazno oti doktor ne napomenuva
"Кога спиете на грб, тежината на матката паѓа врз ‘рбетот, грбните мускули, врз цревата и големите крвни садови. Ова може да доведе до болки во мускулите, појава на хемороиди и отежната циркулација, нешто што не е добро за вас, а може да го намали и крвотокот кој го храни вашето бебе. Спиењето на грб може да доведе до намалување на крвниот притисок, па да предизвика вртоглавица кај некои идни мајки. Од друга страна пак, кај некои бремени жени доведува и до покачен притисок. На крајот, спиењето на грб може да предизвика ‘рчење, кое заедно со зголемената тежина, може да доведе до sleep apnea (паузи во дишењето во текот на ноќта)."
Ви благодарам нс објаснувањето. Мене ми беше дсне се дсмо муабети бидеќи докторите не напоменуваат позз
Не се само муабет, јас добив потврда за истово од двајца доктори, но само кога јас ги прашав, они сами не напоменуваат, а после викаат да не сме читале по интернет...
Вчера прв пат го осетив бебко да ика беше интересно синко го гали и вели мама ова бебе ти подига мешето инаку сакам да ве прашам кога се правеше последниот брис? Во 35 или 36 недела ?
За многу работи е вака. Затоа досаѓам сама прашувам за се. Инаку јас имам приметено дека не ми годи спиење на грб, арно ама се случува несвесно во сон да легнам така и да се разбудам легната на грб. Се надевам нема да има последици. Најверојатно гп правам спонтано бидејќи цело време на страна не се издржува отрпнува телото. Со 5 перници сум потпрена.
Мене докторот ми рече од 35 до 36 (мидлсм ми има спомнато и 34 ) дека може не памтам. Откако сум трудна све заборавам ми збори а искочам од кај нехо све заборсвам заборавена сум
Здраво, Дали често си го следите крвниот притисок? Јас сум 32 недела и веќе 1 недела не ми спаѓа под 130 со 70,не варира ама не ни паѓа. Дали и вас вака ви се покачил притисокот и што мислите дали е опасно. (крвната слика нема знаци на прееклампсија).
Јас го следам. Ако многу ми се покачи треба да одам на лекар ама јас сум со индикација. Не е лошо да се консултираш со гинекологот да си мирна.
Мене природно ми е низок од кога забременив ми се качи нагло. Матичната ми даде бедоксин да пијам наутро и навечер , и ми се среди. Консултирај се со матичната ќе ти даде нешто , ме уплашија мене со притисокот , ама испадна се во ред.
Дали некоја може да ми го прочита цтг-то, ноќеска имав зачестени болки на 7 мин, а инаку сум 33+4 Кога ме примија на првото цтг савајле рекоа дека е лошо и дека има ниски тонови (( сега ова наводно било ок... ама некако сум загрижена