Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Трето тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од chache87, 19 септември 2014.

1. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.655
    Допаѓања:
    45.231
    Јас имам, понекогаш тече по малку (обично навечер), некогаш забележувам само стврднати остатоци, тоа е колострумот.
    Многу е веројатно да се појави во трет триместар, и е сосема нормално.
    :)

На katce patce и lackygirl им се допаѓа ова.
  2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.829
    Допаѓања:
    23.641
    @katce patce
    И кај мене како згрутченно е, а ако стегнам си има колострум. Нормално е, се спремаат градите за млеко.

На katce patce и Luminary им се допаѓа ова.
  3. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    132
    Здраво дечки, терам 28ма недела, на контрола кажаа дека дечково е понапреден една недела односно според димензии е 29. дали тоа би влијаело за датум за породување, односно дали фиктивно се 'крати' една недела од бременоста?

4. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    1.985
    И кај мене е исто а докторот не ми спомнува дали ќе биде порано и јас не знам што да мислам |(

5. MeryS

MeryS Активен член

Се зачлени на:
    18 мај 2023
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    114
    Кај мене беше цело време 2 недели понапред уште во 6ти месец ама не ми го сменија терминот. Го прашав матичниот ама ми рече дека не се менува терминот. Еве сега сум 3 дена пред термин и уште нема ништо.
    Сега си е добро со килажа, 3.7 е.
    Немора да значи дека ќе се роди порано, особено ако ви е прво.

На 1001Ana1001, AlchinovaR1979, atz1995 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. katce patce

katce patce Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2019
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    299
    Фала ти многу, ја се исплашив ептен на интернет само глупости пишуваше.

На lackygirl и Luminary им се допаѓа ова.
  7. katce patce

katce patce Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2019
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    299
    Фала ти, сеа ми е полесно.

8. Roxy1991

Roxy1991 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2019
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    149
    Edno prasanje dovas mamicki bremena sum 8mi mesec, maticnata mi rece za posledna kontrola da se zemele brisevi zaradi kontrola od infekci. Edna drugarkarka mi rececdeka ako se e vo red so bebco ginekologlog ne semee da te otvara bas vo posledniot mesec. Jas kolku so znam za prvoto dete nemase kontroli vo 8 m osven eho

На Sinooka-1989 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    Во периодот од 33 до 35 недела се земаат последните брисеви. Најчесто за стрептокока без спекулум,но ако има потреба гинекологот ќе ги земе и другите брисеви со спекулум. Нема ништо страшно тука, не може да поттикне отворање за раѓање.
    Јас во оваа бременост 3 пати правев брисеви. Еве сум 38+3 абер нема од раѓање

На IRBBB, Viveki, Lili90 и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Нека се образува другарка ти како прво. Како второ се земаат брисеви 2 пати но доколку во текот на бременоста искочат позитивни тогаш се повторуваат истите. Подобро се да се исчисти зошто бактерија знае да направи проблеми особено при природен пораѓај доколку имаш.

На IRBBB и јolene им се допаѓа ова.
  11. Roxy1991

Roxy1991 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2019
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    149
    Fala ti za sovetot no jas pa ke kazam mene vise do sega mi ima zemeno dvapati bris so e nainteresno i dvete odime kaj ist ginekolog i dvapati pokaza negativen sve toa okey ali sepak razlicen oraganizam imame i ona so prvoto bese carski asega nz jas so vtoroto kako ke bidam toa nikoj nz samo so i zemaa bris za dva dena se porodi

12. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    7.284
    Ако се пораѓаа сите после земање брис или преглед со рака, ни едно бебе немаше да издржи до термин и немаше потреба да има провокации. Пошто ти се ближи термин, брцкаш доле и оп се пораѓаш. Шо денови чекање да добиеш болки и да се отвориш или па у болница со саати да се мачиш. Доволно е брис да ти земаат :D. Логика.

Тие два пати шо ти зеле веројатно биле микробиолошки, кандида и микоплазма/уреаплазма. Последниот е стрептокока б.

Последна измена: 28 јуни 2023
    На IRBBB, no name5, Lili90 и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    Баш така,јас до сега имав 3 прегледи со рака,првиот во 34та,па 37 и 38ма недела. Уште го чекам бебето:D

Овие што вака коментираат се истите тие што велат не дозволувај да те гледаат со вагинална сонда,ризично е.

На IRBBB, Алек***, MinnieM и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Lili90

Lili90 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2020
    Пораки:
    649
    Допаѓања:
    984
    Аууу мене до сега три пати брисеви ми зимаа :) Најбитните се зимаат пред пораѓај и без тие во приватна клиника не те примаат :) Барем така ми кажа Палчевски од Систина претходната недела :)

15. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    И најбитно е ако се појави бактерија(како кај мене стрептокока) додека е сеуште бремена мајката да ја излечи,да не се префрли на бебето при пораѓај.
    Јас кога отворив да читам компликации од нетретирана стрептокока префрлена на новороденче во несвест ќе паднев.
    Ама добро,како мисли така нека прави членката.

На IRBBB, Lili90 и јolene им се допаѓа ова.
  16. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    За тоа и зборев нетретирана стрептокока при пораѓај ама да не се исплаши затоа и не ги кажав последиците. Али секој си одлучува за свое дете :) како викаат боље спречити него лечити :)

На IRBBB, Lili90, јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.655
    Допаѓања:
    45.231
    Туку тие што сте при крај, како се справувате со реакциите од околината? :D
    Деновиве почнаа по 3 пати на ден да ми се јавуваат да ме проверуваат да не сум почнла да се пораѓам, а јас никакакви ама баш никакви знаци имам дека сум близу.
    Си се кладат на која дата ќе сум се породела, си изразуваат желби, да било додека се тука, или да сум ги спасела од тежок ден на работа и така.
    Дали да се смеам или да си заплачам, ама станува малку too much за мој вкус. (facepalm)
    Мислам да не кревам веќе телефон, па нека си мислат повеќе. :wasntme:
    Или тоа или ќе треба да се искарам со сите зошто хормониве ми се и така лудило.(lalala)

На IRBBB, 1001Ana1001, sencuk и 7 други им се допаѓа ова.
  18. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Гледаш како убаво си знаеш, не кревај телефон :) Мене ова ме нервира и од кога ќе се породиш сите да дојдат да се нацртаат бебето да го видат, а и се тегнеш со мачиш со цицање и неспиење ама битно бебето да се види. :D|(

На Viveki, lackygirl и Luminary им се допаѓа ова.
  19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.829
    Допаѓања:
    23.641
    Без осет, кај мене немаше многу посетители и не стоеја многу, а блиски имаше уште 10 дена од ко се роди, морњ 8 дена :) 10ти декември се роди на 18 и 19ти чекаме Св Никола гости и се качија да го видат по малку.

На Viveki и Luminary им се допаѓа ова.
  20. Bubica1991

Bubica1991 Активен член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    176
    Uuu zamisli na mene kako mi e so pominat termin Samo pisat zvonat od strana,pa koga slusnat nema ust3 nisto pa i revoltirani hahaha

На Viveki, lackygirl, Luminary и 1 друга личност им се допаѓа ова.