Слепо црево боли од искуство ти кажувам тоа ако фати да боли нема тука да пишуваш до сега во болница ќе беше. Бебе ти притиска на стомак на се живо и диво и лигаменти така да најди си удобна позиција и одмарај.Јас дрка сум таму правена операција знае да ме заболи ако се убута таму болката дури е проследена со кочење на нога и како грч да ме има фатено.
Nekoj so visok pritisok do 140/150 so 90/80....metildopa 4 po edno na 6 casa.Ne mozam da go kontroliram.Nekogas meram i mi e normalen,pred da se napijam apce,pa ako se napijam mi se namaluva mn i boli glava.Ako e visok pak boli glava.Probav so 3 po 1 ne biva.Epten mi varira.So ogled na toa ne sum vo mk,maticnata e samo na zbor maticna,ne znam sto da pravam dodeka ne najdam doktor vamu.Dali ako ne sum se napila vo 5 cas na primer bidejki mi bil normalen vo momentot,smeam sat dva pokasno da se napijam ako e pokacen.Ili mora strikno na 6 casa.Pomosss
Најдобро да ги пиеш како што ти ги имаат препишано, зошто метилдопа не делува веднаш за да се намали притисокот и не го мери многу често за да не се преоптоваруваш со тоа и да си го покачуваш на тој начин. Битно е апаратот со кој мериш да ти е проверен- спореден и кај доктор, да мериш мах 5 пати на ден и во исто време
Mislis otkako ke se napies ne deluvaat odma? :/ oti gi pijam dva meseci,na pocetok imase podobruvajne,sega pak isto
Да, не го намалуваат одма како класичните лекови за притисок.Затоа и ако ти ја зголемат дозата треба барем два дена за да се стабилизира.
Некоја мама што пиела хеферол, дали и помогнал да качи железо брзо? Анемија ми најдоа на последна крвна, од утре сум 31+0 ми рече матичната мора до пород да се средам, да немам компликации не дај боже на царски.
Јас испив две дози хеферол форте, од 98 на 110 ми се качил хемоглобинот,железо горна граница. Го пиев со плус вит.ц иако има во него,по препорака на лекар. Најбитно од се' ,прв суплимент за железо од кој немав запек.
Исто за хеферолот потврдувам и јас за месец ипол ми го качи железото од 12 на 28, и немав запек а најевтини беа.
Ви благодарам девојчиња, мене хемоглобинот ми е 10, железото 8. Ми рекоа мора да го средам до пород зашто не дај боже може да се десат компликации на царски. Ме исплаши докторката многу, вели имаш 2 месеци да го дигнеш, на контрола за 3 недели ми рече.
Хеферолот се добри со голема концентрација на железо но мене многу ми се лошеше. Доколку си во можност да ти ги донесе некој од грција феро фолик предобро се. Со само еден месец го качив железото.
Јас железо качив само со сидерал имаш ќесички и капсули, јас капсулите ги пијам полесно ми е. Со 20 капсули го качив од 8 на 22.
Да се префрлам веќе во темава... 30+3 сум машала, брзо летна времево и ако до сега бев опуштена,лабава и најпозитивна, сега веќе ме фаќаат паники и страв. Матичната ми закажа следен преглед кога ќе бидам 32ра недела и ми спомна дека ќе ми даде упат за таму каде што сакам да се пораѓам.... Пот ме облеа дали може да избере она лекар кај кој сака да ми закаже термин или како иде таа процедура? Имам 2 доктори на ум па не знам кога треба да повлечам контакти за кај нив, дали е доволно само да барам упат за кај конкретниот доктор па со него тогаш да се договарам или се иде на прв преглед кај се паднеш, а врските си ги тераш накнадно? И некој совет плус и инфо за тоа што да очекувам во последниот семестар супер би ми дошол доколку некој ми пише. До сега сум активна многу, си ги извршувам сите обврски како и претходно, пешачам доста(до работа и назад по 3км во правец, плус пола саат на пауза и некое минимално раздвижување во канцеларија), домашни обврски, маркети, молови, искачање неделно барем по 2 пати. Отоци имам негде од 5ти месец ама матичната вика не укажува ништо на сериозни, ризични отоци па ништо не превземавме за тоа, освен што ми кажа нозете да ги кревам на високо кога седам и на спиење. Исто да прашам и за третиот скрининг, го правите ли? Мене ништо не ми спомна матичната, денес се јавив кај сестрата да прашам и барав извештај да пишат за на приватно да отидам и ми вика тоа се новотарии, на клиника упат за трет скрининг не ни прифаќале, а за извештај да пишеле немале основ. Не знам дали да напнувам и да одам во ординација сепак и да барам да си направам. Ви раскажав свашта
Јас не правев трет скрининг, докторот уште да ми се изнасмееше кога го прашав дали треба. Се водев во Систина.
Seuste ne sum stignala do 3 skrining ama Dimcev mi rece opcionalno e bi bilo dobro da se napravi. Sega verojatno sistina dali za pari ili navistina e dobro ne znam.
3ет скрининг го викаат тоа што го гледаат на доплер. Искрено очекувај ударите да се по интезивни особено благо кога внесуваш, можно е да се јават и киселини,неспиење
Ма и без благо се силни... Особено доле коа ке мавне осеќам ко да ќе излезе од мене цело време е активна
Е тоа и мене ми е катастрофално во бешика кога ќе удри таква болка едвај да одиш мислиш дека некоја рака ќе излезе.
И уште во движење коа сум ако мавне па до земја се виткам се смеам после неколку секунди ама во прв момент од памет ме вади слатки маки се
Официјално почна моето не спиење навечер од вчера како почна глава да ме боли, денес и грло страшна работа. Веќе и не можам да движам и препони и карлица ме болат ама по интезивни болки се изгледа цуцава порано ќе доаѓа. Со првото гајле немав до последен ден движев сега не можам повеќе од болки дури и на вртење во кревет се присутни. Некоја има исто вака како мене?