Сите сакаме мене 35кава цела вечност ми е реков да влезам во 9ти ќе пукам огномет кога чекаш нешто споро оди
36 ta nedela. Denovive bolki dole,bas kaj vaginata cela,kako pritisok pri dvizenje.Kicma boli pojacano denovive. Doktorkata vika se si e ok ,so carski ke bodam.pa.cekame 38 ma polna. Kaj nekogo alslicna situacija? Izvinete za latinicata
Pritisokot pri dvizenje na beba go osekam i jas uste negde od 34 kako sekoj moment ke pukne nesto ama sig e normalno
Трудници вие што сте 7ми 8ми месец како се осеќате? Јас сум 31 недела од утре , овие два три дена многу почесто имам болки во половината од претходно Одам на работа , повеќе време седам , не се движам многу, ама и дома со уште едно дете нема одмор Стомакот како да ми тежи повеќе и некој притисок доле имам незнам како да опишам Последниот преглед ми беше во 28 недела , бебе беше главично наместо,сеуште мислам е така зошто странично горе ме мава со ноџињата, но доле ниско осеќам удари послаби се претпоставувам со рачињата,кога седам и кај препони дури осеќам ме удира До скоро не осеќав така доле ниско и ме фаќаат некои лоши мисли, но пробувам да не паничам здравје следна среда сум на контрола, си викам поголемо е бебе , посилни се и ударите. Вие како го осеќате/осеќавте бебе овие недели? Втора бременост ми е,ама сум заборавила како било последните месеци
Како што те читам, исто како јас да сум пишувала. Буквално така ми е и мене, 30+5 недела сум, второ ми е ама не можам да споредам, двете бремености ми се различни. Со првата ќерка едвај го осеќав стомакот, ретко правеше движења. За разлика од сега, нонстоп ја осеќам, мрда, се мести, клоца. Ме стега половина на моменти, и стомак, па ќе си почнам да паничам дека е рано за овие болки. Се надевам последниве недели ќе нема толку место за ширење, ќе се смири Во 29+3 недела на последна контрола се жалев на болки доле, ги немам постојано ама ако сум повеќе во движење ги осеќам. Гинекологот рече дека е нормално, главата е доле, да одмарам повеќе и да не споредувам една бременост со друга. Секоја бременост се третира како прва. Беше 1560 грама и ми рече машала бебе ќе биде
@Maja92@ @Ema.Sk исто беше и кај мене девојки тие недели па мислев серклажот пушта а тоа било тежина од главчето, сега скоро 37ма веќе полека се спушта надоле и пак почнаа истите мислам дека макс 3 4 недели бев без болки доле ниско и сечење зошто беше качен под гради скроз. Тогаш одев како пингвинче и си офкав на секое. А инаку за немање простор да ве утешам тоа тешко еве моето е подолго за 2недели - гени, па нема запрено, цело време се превртува, со ноџињата ми лизга по стомакот баш убаво се забележува каде движи, па се истегнува потпрен на ребро, со рацете проверува колку е цврст серклажот а со глава е скроз доле и кога ќе ја истегне ме сече најниско под стомакот малце под јајници . Ќе си истрпиме до крај важно нека си се добри бебушките
Од кога почнавте со ЦТГ? Јас знам од 36та се почнува е сеа јас влагам на 1ви јануари 36та кога нема никој на работа, мислам ми е ептен. Девојките што се понапредни недели, кога бевте прв пат на цтг?
Ууу даа и мојата е многу активна , премногу ја осеќам, мрдање клоцање тегнење... Мене повеќе ми е страв од цервикс скратен и отворено грло...се тоа ми се увртело во глава да не ми се скратил па затоа осеќам доле удари и болки во половината Последен пат ми мереше во 26 недела , над 4 цм беше
35-36 скоро сите јас денес сум на прво така официјално 36+4 (едно ми направија во 32ра па следно ми закажаа 36та) нема проблем тоа за ден два плус.
Да само да се добри, се да е во ред,ќе трпам и болки и ќе офкам и се што треба Зар кај тебе се качи горе во 8 ми месец беба?
Епа добро супер се надевам дека до петок таа недела после нова година нема да ми избегаат докторите на скијање и ке ме ѕирнат, после и празници ке фатат баш на 37ма кога ке бидам е Божик.
Не се секирај ќе има доктори. Мене терминот ми е околу тие празници му зборам на детево да излегува пред нова година со време . @Maja92@ кај мене се наопаку мила никогаш не ми кажале докторите дека го носам ниско ама според тоа што читав и осеќав цела бременост ровареше доле скроз како да ќе испадне освен тие 3 4 недели што беше видливо горе и плус на ослободување мочен меур осетив. Сега си трчам до тоалет кога ќе ме замава таму изненадно викам готово пуштив
Леле јас си викам нека издржи уште малку Здравје следна среда 8ми месец после уште таму докај 25-28 јануари да изгурам да влезам 9ти да не ми е мисла,после мислам ќе се олабавам веќе Абе цела бременост сме во грч и страв Се за бебуши
Devojkivcera po 2 pat morav da odam na bolnica na infuzija poradi jaki bolki vo zeludnikot. Ova i 2 pati doma mi se sluci ama pomina so spasmeks. Vcera ne vrvese pa morase infuzija da se prima. Sestrata tamu na urgentno mi rece deka ako sum pregledana od hirurg i site tie raboti verojatno bebe pritiska gore pa zato takvi bolki. Kako e mozno tolku da boli znaci se potam se deram pritisok paga skoro do onesvestuvnje? Me pratija gak za bebe da vidat ama tamu ne me pregledaa demek ako sum nemala vo momentot bolki zs me prakaat za bebe ne znam so. Postojat li nekoi apcinja za takva bolka? Vcera famosan i reglan mi dale vo infuzijata.
@Hopeeee Mene od 38ma ke mi pocnat so ctg na GAK. 37ma koga bev rekoa rano e spored eho, pa 38 da dojdam i ke pravime. Mislam deka na GAK pokasno, a privatnive porano pocnuvaat. @Besbes24 nemam iskustvo so takvi bolki, no imav drugi bolki i terapija primav isto famosan vo infuzii i posle za doma. Sovet otidi do specijalist internist ili na gastro edno eho da ti napravat, posto sepak ginekolozive ne se tolku strucni iako i oni go gledaat na eho i zeludnik i se.