1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Трето тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од chache87, 19 септември 2014.

1. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.402
    Допаѓања:
    16.701
    Која недела си?

2. Iki lepi

Iki lepi Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2018
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    303
    31 ама паника ме фаќа,уште пред еден месец ја виде матичната на ехо и ништо не ми рече,ќе видиме наредна недела

3. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.402
    Допаѓања:
    16.701
    Еее имаш време. Што паничиш без потребно. Прво има време за и бебе да ти се изврти. А сигурно ако има проблем за папочната врвца, нема да те остават да се случи нешто на бебето.

На Iki lepi и Marr_ss им се допаѓа ова.
  4. Mydla

Mydla Активен член

Се зачлени на:
    12 август 2023
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    88
    Дали некоја веќе можеби се породила да ни каже ако има искуство со опаѓање на чепот и што потоа? Дали си отидовте одма потоа на лекар, добивте болки? Како се развиваа настаните после тој момент, ме интересира да си се спремам психички. :sweat:

5. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.207
    Допаѓања:
    7.236
    На другарка и падна чепот, сабота во 3 сабајле, неделата во 3 сабајле и пукна водењак, во меѓувреме имаше болки вика, нелагодност како менструални. И од коа и пукна водењак за 12 саати се породи. Ама тоа е индивидуално.

На Mydla му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Iki lepi

Iki lepi Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2018
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    303
    Јас првиот пат кога се породив ми падна чепот во 20ч,во 23 ми почнаа болките седев дома до 01 по полноќ,и отидовме во болница,по пат ми пукна водењакот во кола,и во 06 се породив,секој е различен,болките појаки беа од 1 до крај

7. Marr_ss

Marr_ss Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2023
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    427
    Дали во 31 недела се нормални болки во кичма доле ниско, како менструални болки?

8. Kerstin

Kerstin Активен член

Се зачлени на:
    31 август 2024
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    Веќе влегувам во 35 недела , но воопшто немам сила само ми се спие нормално ли е тоа ?

На Lina88 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.402
    Допаѓања:
    16.701
    Жени по цели 9 месеци немаат сила и енергија, не пак на крајот. Влез на 9 ти ќе видиш како едвај до тоалет ќе идеш. И тоа е нормално. Тежината си го прави своето. Ќе ти се дремнува од нигде никаде.

На Marr_ss му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.800
    Допаѓања:
    12.301
    И јас сум во паники со недели, секои 2-3 дена одам на цтг заради папочната околу врат. Кај мене е проблемот што сум при крај 37ма недела, веќе му е тесно на бебето и постои опасност да се затегне. Една олеснителна околност кај мене е што имам закажан царски и целта е да издржам до тогаш.
    Е сега кај тебе е олеснително што е рано, бебе има уште простор, најважно е да има доволно плодова вода за да не се оптегне папочната затоа редовни прегледи и реагирај одма ако не го осеќаш бебето.
    Џабе да ти кажувам не се секирај кога знам јас кој стрес го јадам секој ден. Многу е важно колку е замотана, кој дел, не е толку едноставно да се процени уште сега ама кога ќе влезеш во 9ти самиот доктор ќе процени, ако има можност да се затегне при природен пораѓај тогаш сигурно нема да ризикуваат. Еве мојот доктор вика немам намера да го вадам пред време само заради папочната ама затоа редовно следење мора.

Зависи дали целосно ќе ти падне или постепено дел по дел. Ако е постепено може и цела недела да паѓа без да почне процесот. Кај мене целосно падна, па почнав да крварам и тогаш болките дојдоа на 10мин, инаку претходно цел ден имав болки ама послаби. Поминаа 2-3 саати од чепот и тогаш веќе бев примена во болница со јаки болки на 5 мин, бебе не се спушташе, јас не се отварав, водењакот не пукна и утредента на пладне ме однесоа на царски. Индивидуално е скроз ама совет од мене не мораш одма да трчаш во болница кога ќе падне, освен ако имаш крв или болките се на краток интервал.

На Iki lepi и Mydla им се допаѓа ова.
  11. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.184
    Допаѓања:
    8.134
    Со првото не ми ни падна чепот, може пред пораѓај у болница паднал, со второто ми падна па тек после 10 дена се породив.

12. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.402
    Допаѓања:
    16.701
    Како да знаеме дека се ближи време за пораѓај? Денес имав па скоро пола ден благи менструални болки ( за мене лично благи, зошто баш болни сум имала), ама преќинаа. Како удира бебе, како мрда, осеќам како да ми се отвара нешто доле, ама безболно е.
    Од прееска сум добро.
    Незнам кога да отидам пак на уште едно цтг.

13. Marsi*

Marsi* Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2023
    Пораки:
    807
    Допаѓања:
    1.084
    Незнам Биби нека пишат поискусните што веќе го поминале тој пат.
    Јас исто како влегов во 36та недела ги осеќам менструалните.
    2-3 дена бев подобро од вчера наваму пак исто.
    На станување, одење ги осеќам појако.
    Ме боли и вагината некако хаха.
    Се надевам ќе издржам до закажаниот царски, освен ако се појаки или пак пукне водењак ќе трчам во болница.
    Ти можеш да си отидеш пак на цтг чисто да се види до каде си.
    Која си точно недела накај 39 или ?

14. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.402
    Допаѓања:
    16.701
    38 + 3 сум. Ќе и пишам на др што да правам.

На Marsi* му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.800
    Допаѓања:
    12.301
    И јас сум иста. Болки, тежини, притисок…Нема некој знак конкретно што ќе ти покаже пример една недела порано.
    А може си од тие среќните што имаат менструални болки при отварање и лесно ќе ти оди. Ако нешто ти е сомнително оди на цтг, кажи имаш болки и нема да те вратат. Мислам ти имаше ставено слика од цтг, тие не се правилните контракции туку подготвителни, јас имав такви од 36та, а се породив на термин. Нема правила.

16. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.402
    Допаѓања:
    16.701
    Јас ставив да.
    Нема да ме вратат сигурно. Еве сега ок сум. Полу легната сум и не осеќам ништо. Да се породилни не би седела вака хахахахах

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mydla

Mydla Активен член

Се зачлени на:
    12 август 2023
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    88
    За истово ја консултирав Д-р, да земам ми рече 800мг магнезиум да нед и да мирувам, или лево или десно легната, не полу туку целосно како за спиење. Породилните болки ми рече дека нема шанси да ги утнам така да еве совет од мене. Јас тоа и правам. Магнезиум 800мг и лежи лево-десно ич стомакот да не ми тежи.

18. Mydla

Mydla Активен член

Се зачлени на:
    12 август 2023
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    88
    Од каде купивте спавача за после пораѓај за дома, со прозорчиња, нитни или преклоп за доење? Да не се од 2000 денари од Тиба, прескапо ми изгледа за потребата. Исто и за вир влошки и мрежести гаќи, купивте ли од негде и кои ги препорачувате тие веќе породените мајќи нека ни кажат. 8-|

19. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.402
    Допаѓања:
    16.701
    Вир земав од ДМ. И мрежасти имаш таму.
    А таква спавача, ми даде тетка ми од Стружанка. Ама цена незнам…

20. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.402
    Допаѓања:
    16.701
    Дека јас на два пати по 400 пијам магнезиум. Ама вечер ќе се напијам 800 и ќе легнам.
    Само викам да не сум како другарка до 9 прсти да не осеќам или со слаби менструални да ги поминам, па да не се породам дома хахахахха