33+5, денес на редовна контрола кај Ќаев. Добро е се, бебињата се пораснати, резултати од хемостаза и д димери се добри, протоци измери и се супер и ми потврди дека официјално НЕМА ВЕЌЕ БОЦКАЊЕЕЕЕЕ Се прерадував од пред трансфер се боцкам, едвај чекав да ги прекинам. Инаку бебињата се околу 2 и 2,3 кг. Нема потреба за инекции за зреење, не гледа можност за порано породување, дури и мисли 38-39 дека ќе закажеме…. Тоа се уште 4-5 недели, како ли ќе се издржи? Стомакот веќе ми е доста голем, високо се двете, постојано имам киселини, како оган да ми гори во уста… Ќе видиме за 2 недели како ќе биде прегледот, можда и цтг ќе почнеме.. Само нека си биде се добро, ќе се издржи
Ќаев секогаш гледа да се износат бебиња колку може повеќе. Ќе се обиде макс да извлече, да си пораснат бебињата. Ама тешко со близнаци, порано ќе биде. Секако во сигурни раце си.
Дааа секако ќе си го слушам како ќе каже така, не се сомневам во него, само малку да си ја олеснев душата А што викаш, не се знае никогаш, може брзо да се смени ситуација и сепак да добијам болки и порано или да пукне водењак, ќе видиме Важно добри се они, што вика и утре да дојдат, безбедно е, така што не се секирам
Од 36та ако има потреба и од порано .... Не сфаќам зошто трет скрининг ...Зарем на секое ехо не се гледа ...Јас не направив мене ми рекоа демек нема потреба иначе 32 недела
Кај мене имаше потреба за трет скрининг ради намален проток кај папчаникот, ајде како за второ мислење да не ми е на мисла, но во други нормални бремености стварно и јас не гледам потреба од тој трет скрининг
Прашувам затоа што на скоро секои два месеци одам на приватно, а секој месец кај матичен па да знам од прилика кога да си закажам на приватно. Благодарам за одговорот.
Како се чувствувате при крајот на последниов триместер? Јас сум 32+2 и се потешко и потешко ми станува, не знам како ќе издржам до крај. Одкога почна бебе да расте нагло, се помалку имам здив, ме потиска по органите па дури и на најмали активности по дома се задишувам, пулсот и во мирување до кај 100 знае да ми се качи
Здраво јас сум 38 недела и бебето го осеќам дека мрда ама сосем по малку докторот вели дека тоа е така бидеќи е големо и нема место мн ама сепак некако мислам баш сега би требало да. се познава повеќе кога мрда малку ме плаши вашите искуства ако може
Реално нема место кај да мрда , само ќе се тегне и толку, само мене ми рекоа и секој преглед ми потенцираат пошто веќе и над термин сум по 10 пати барем во денот да промрда, значи да осетиш дека е будно што се вика
Јас сум 38 недела нормално е како докторот што ти вика. Сега повеќе осеќаш како несто да се тегне ама не како во 25/26 недела пример кога клоца сега е поретко сум приметула после јадење и се испапчува едната страна па другата па над папокот.
Ве молам за совет, пред една недела бев хоспитализирана во систина поради контракции што јас не ги осекав а цтг ги регистрираше, примав инекции за зреење и атосибан, скратено и омекнато грло 2цм, пуштена дома на строго мирување, денес на преглед во Ремедика кај др Афродита ми кажа дека грлото не ми е 2цм туку 3цм и дека нема потреба од никакво мирување. Претходниот совет ми е даден од др. Дракулевски, со тоа што докторот не ми го измери грлото со вагинална сонда туку со прсти. Дали да одам на трето мислење
Како со прсти го измерил хмм.. која недела си? Јас редовно одам на 7 дена кај Др Афродита баш е внимателна го мери може 4-5 пати грлото не само еднаш... во Систина бев за тоа и само две мерки ми даде Др Панчевски. Дали пиеш но спа? Јас редовно го земам мислам мн ми помогна ја опушта матката да не се стега и грлото.
Мислам дека со сонда мерењето нема некоја грешка, сепак се гледа во должина убаво, не е малку еден сантим е во прашање разлика. Мене кај Афродита кога беше 2.2 и кај матичниот другиот ден иста должина имав.
Јас сум 32+2 и осеќам сега за сега и по малку клоцање и тегнење/ вртење како што опиша Бејб. Прашање: од која недела да очекувам само тегнење/ вртење да осеќам? Многу ми е страв дури и сега кога вака го осеќам, иако знае со јаки удари 5-6 пати дневно да изненади, многу се вознемирувам кога послабо го осеќам.
35 недела , настинка фатив и мислам се потешко ми е , апетит и онака немав цела бремност и плус сега насинката.Бебушот многу повеќе е активен ме испотепа поготово кога ке се раскивав го вознемирувам.
Дали е можно во 31 недела бебето да удира одприлика тука, како на сликата.. Повремено осеќам како удари таму ама не знам дали можи да е од бебето или нешто е друго и дали е нормално.
Која недела се прави трет скрининг и што се гледа на тој скрининг? Последно бев на преглед во 30та недела, матичната ми рече дојди и во 33та да те видам, после 35та за брисеви и после дека ќе ми даде упат за на ГАК таму да продолжам до крај. Не ми спомна ништо за скрининг Не памтам со првото како беше
Мене Симонида ми кажа од 30-32 недела за трет скрининг. Ама мислам дека повеќе е како обичен преглед, со оглед на тоа што и така го наплаќаат