Трето тромесечие од бременост

Discussion in 'Бременост' started by chache87, Sep 19, 2014.

1. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Јас сум со низок притисок, само еднаш матичната ми измери и толку. Никој не ми имаше кажано да мерам редовно секој ден. Ако немаш проблеми мислам нема потреба да се мери секој ден.

Mila0000, Puffy2019 and fragaria like this.
  2. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Мери си редовно притисок еднаш на ден. Секој ден во исто време.
    Јас имам и онака низок притисок и се до 7ми месец и почна да се качува (нормално е да се покачи малку во трето тромесечје) ама мене не малку него многу ми се качи преку 150 со 90 а не мерев редовно до душа и не ми кажа докторот дека треба да се мери.
    Притисокот ми стигна до 170/100.
    Затоа мерете си редовно и пијте колку можете повеќе вода и помалку сол внесувајте.
    Мене сега многу ми е тешко да намалам на сол пошто си сакам бааги соленко, да го сведам на минимум ама мора што да се прави, ќе се издржи некој месец

Puffy2019 and fragaria like this.
  3. Ariel.20

Ariel.20 Истакнат член

По правило треба да се мери после 20та недела еднаш на ден, дека неможеш да знаеш дали ќе имаш проблем,а може и без знаци да имаш висок притисок. Јас бев така во првата бременост. Никој не ми кажа не мерев, и оп 32 33 недела, случајно мерен 150 со 100, неможеа да ми контролираат ни со лекови после. Сега сум 31 претежно ми е 115 со 75, но почна да ми се качува и до 130 со 95, што е веќе гранично. А ни сега ни тогаш немам никакви симптоми. Инаку немам никаков проблем со притисок кога не сум бремена. Секоја трудница треба да мери, тоа е превентивно, како што се прават секакви испитувања и ова е дел од бременост.

4. fragaria

fragaria Истакнат член

Би благодарам за одговорите на сите

Да ќе мерам секако сега секој ден до крај за секој случај
    Иако денес 80/50 не знам како не го осеќам
    Можеби и топлото и тоа што лежев пред да мерам

Puffy2019 likes this.
  5. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Добро што го сподели ова, и јас мислев дека само по потреба треба да се мери (кога не ни е добро).
    Оштата матична докторка ми кажа неколку пати мери притисок кога и се жалев, ама јас не ја сфатив сериозно, мислев онака мислеше, кога не ми е добро само. Ниту еден од гинеколозите не ми спомнал за мерење притисок.
    Дали внимаваш да не го мериш после јадење и сл.?
    И како си сега, дали примаш терапија?

fragaria and MorskaSirena like this.
  6. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Го мерам пред јадење или после јадење ама не одма, чекам да помине некое време.
    Ова со притисокот ми беше во првата бременост. Тогаш во 38ма недела на контрола ми беше 170/100 па ме задржаа цела недела во болница до пораѓај и бев под терапија.
    Затоа сега оваа бременост уште пред месец дена почнав редовно да мерам притисок и да внимавам на внес на сол и солено.
    Се надевам дека нема овој пат пак исто да ме снајде:lol:

fragaria likes this.
  7. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Овој пат барем следиш, така што и да има не дај Боже проблем, одма ќе видиш.
    Штом внимаваш со солта се надевам ќе поминеш како што треба, без проблеми :)

fragaria and MorskaSirena like this.
  8. Bebence2025

Bebence2025 Активен член

Здраво, дали имате искуство со хематом на постелката во 31 недела?

9. Moon2021

Moon2021 Истакнат член

Zdravo iskustvo so bakterija enterocokuss vo urina 28 nedela sum cela bremenost ja imam sega doktoro mi prepisa antibiotik dali ja izlekuvavte da ne mi naprave problemi namnozena e 1 000 000

10. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Ти како се чувствуваш? Дали имаш болки во стомакот, при мокрење? Дали често мокриш? До сега не ти дадоа антибиотик?
    Би требало да се отстрани со антибиотикот.

11. Moon2021

Moon2021 Истакнат член

Nemam bolki samo cesto mokram mojta doktorka e protiv antibioti ama pa kaza tvoja e odlukata I seg jas prasa I drugi doktori siti mi kazaa da pijam I prepisa mi duri sega nadevam se ne e nogu kasno