Jas od 30 odam ba ctg sekoe dve nedeli.eve veke sum 37plus2 i za dce nedeli sum pak.planiram carski vo 38 nedela
Dobro fala jas imam problem so ureoplazma nekako nemozam da ja izlecam strav me fakja....Mislam deka ja imam vekje godini I ne se Leci dzabe odnosi so zastita terapii...ne znam so da pravam vekje ...
Само опуштено, познавам многу мајки кои со уреаплазма истерале здрава и права бременост. Уреаплазмата не влијае на развојот на плодот, сигурно си информирана дека може да предизвика прерано породување. Ама како што кажав, многу мајки истерале до крај. Ако примаш терапија, ќе биде во ред.
А непредвидлив тек од царски рез? Навистина не разбирам од каде ви е храброста за царски наспроти стравот од природен.
имам гледано еден куп породувања и вакви и такви и реално понепредвидливи се природните што е и нормално тоа ... И страв си е страв сеа што да праам ...
Немој да гледаш ако се плашиш. Јас ако ти го споделам своето искуство ќе помислиш дека лажам. Прворотка, ситничка, со страв од игли, ама уште поголем страв од царски, се породив брзо и прелесно, ме сецнаа долу, ама без проблем си станав веднаш, се движев, седев... Ко никогаш ни бремена да не сум била. Додека со царски е друга приказна. Немој погрешно да ме сфатиш, немам ништо против царскиот, но немој единствена причина да ти е стравот, тоа е сепак сложена операција со анестезија и подолг процес на опоравување. Едвај чекам во понеделник на контрола да видам бебето дали е добро поставено, бидејќи на последната контрола беше карлично и во тој случај препорачуваат царски иако јас сепак би пробала природно (страв од сечење, операција, резови, конци)
Не, и знам дека дека можеби немам право да зборам многу на таа тема, но од тоа што го имам слушнато, видено, прочитано, си создадов некоја слика дека кога е се во ред и со мајката и со бебето полесно е природното породување. Ова е исто муабет и од сестра ми која со првото се породи царски и остана две недели во болница, а со второто природно и од сала на свои нозе отиде во соба. Но сепак во денешно време секоја жена треба да си има право на избор како ќе раѓа. Некои имаат страв од природно, некои од царски (јас). Битно е бебето да излезе, да не се намачат многу ни мајката ни бебето и да се нема трауми од породувањето, се друго е минливо.
Ok, togas najljubezno bi te zamolila da ne siris nekoj vid na dezinformacija zatoa sto vlevas nesigurnost i strav. Ima tuka zeni koi se so indikacija i moraat da idat na carski, kako naprimer jas i voopsto ne mi bese ubavo da citam nekolku dena pred sam porogaj ova sto go imas napisano. Jas pa naprotiv imam od sestra mnogu loso iskustvo so prirodno, koe normalno deka nema da go spodelam tuka, specijalno ne vo treto tromesecije kade skoro site sme pred sam kraj. Sekoja bolka i oporavuvanje e individualno, nemoj pogresno da me svatis ti imas posekako pravo na svoe mislenje, ama dur go citav tvojot komentar ne mi bese se edno.
@kristince51 zdravo, kako si? Imas li nekoj termin za poroduvanje? Moze i ke se sretneme po hodnici za brzo
Ова е душо форум, и без разлика на приказните и искуството секој има право да си даде мислење. Ако некој не сака да чита такви работи што го плашат, воопшто нека не чита по форуми и останати социјални мрежи, зашто од тие приказни нема бегање.
Ok, ama od rekla kazala do spodeluvanje na iskustvo e mnogu golema razlika. Nema problem ako nekoj spodeluva svoe licno mislenje i iskustvo. Toa e veke nesto drugo i realno.
Па јас не видов Смизи дека сподели нешто страшно и заплашувачки. Мислам дека даде еден општ заклучок и мислење дека подолго е опоравувањето од царски, што реално сите тоа го знаат, општо познато е.
Не мора да значи дека после царскиот рез опоравувањето е потешко, јас на пример станав одма штом ме донесоа во соба, сама си го гледав и пресоблекував малото, дома сама се си правев, лесно се движев без проблеми и болки, иако мајка ми беше тука да ми помогне... нема правила во опоравувањето на организмот без оглед дали се работи за природно породување или цезареа. Мојата старосватица со двете е породена со царски рез, со првото имаше мака, и се искомплицира раната, а со второво помина супер (закажан царски поради преголеми трауми од претходно), како воопшто да не е сечена. Пак ќе кажам, индивидуално е, и факт е дека секое породување може да биде непредвидливо.
@Stasija погрешно си ме разбрала, таман работа дека сакам некој да заплашам, па на крај краева и мене ми се ближи терминот и никогаш не се знае како ќе се заврши се. Кога има и најмала причина за царски, тогаш е најдобро да се оди на закажано. Тебе нека ти е со лесно, да поминеш безболно и брзо опоравување ти посакувам. Еве @Annath има убаво искуство споделено. Ќе повторам зошто го напишав мислењето. Феминката само од страв од природно породување и можни компликации сака да оди на царски (нејзин избор нејзино право), но мислам дека не е доволно информирана и за царскиот. Затоа си кажав свое мислење, но овде очигледно врие од хормони и ако споделиш мислење кое некому не одговара, веднаш ќе бидеш нападнат. Со лесно на сите мешиња кои се при крај, без разлика какво породување е во прашање, целта е иста - раѓање нов живот
Морав да гледам породувања дека ми е дел од мојата струка... сакала нејќела морав да трчам да глеам спонтано породување , па царски , па киретажа ... не дека си седев и на youtube глеав породување А кажими која недела си ти ? дека мене ми викаат уште е рано за медтење на бебево