Трето тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од chache87, 19 септември 2014.

1. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    Оф мила, како и да е не се плаши, секоја жена има различен праг на толеранција на болка, различен начин на искажување на истата, ама сите да ги прашаш верувам дека ќе ти го кажат истото, штом го видиш бебето ср забораваш (мислев дека ме лажат со таа приказна додека сама не доживеав :)).
    Инаку сум 34+2 а на последната контрола бев 29та недела, рано беше има уште време да се намести, но ете докторот така ми спомна, ќе видиме во понеделник како ќе биде. Има случаи каде буквално пред породување бебето си се мести во идеалната позиција.
    Ти која недела си?

2. ivi78

ivi78 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2015
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    134
    Jas se umam dva pati prirodno poroduvano taka da za prvoto ne ni znaev se poriodiv super ali ranata dolu id secenje me bokese celi dve nedeli.za vtororoto budejki bese mrtvo mirav 15 sati priridno da se poridam.taka da ovaj pat nemam strav id bolki nego strav od povtorna komplikacija.

3. l.e.o.n.a 31.07

l.e.o.n.a 31.07 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2016
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    543
    и тоа баш кога дознав дека сум бремена почнував на гинекологија и така прилично стресно ми дојде па се соживував со секоја родилка и барем со муабет и држење за рака се обидував да им ги скренам мислите дур дојдеше момент за напнување :)
    Инаку сум полна 32 надела и сега кога бев на преглед видов дека ми е попречно наместено али си викам има време да де намести но еве гледам и на други што се
    порано од мене веќе им ја спомнуваат положбата на бебето како можна индикација за царски...
    И да , бебево во 31ва недела беше 2000гр :sweat: и си осеќам дека ќе биде дебела девојка мојава и дека и јас као мајками ќе раѓам деца над 4500 гр.:D

На Stasija му/ѝ се допаѓа ова.
  4. l.e.o.n.a 31.07

Се зачлени на:
    30 мај 2016
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    543
    леле баш ми е жал :(

5. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    Има уште место да си се намести, на крај краева ти ќе одлучиш сама како ќе раѓаш.
    А искуството што го имаш до негде е и позитивно, бидејќи знаеш барем што те чека. Јас со контракции бев, отворена, а болки нигде, кога ми го пукнаа водењакот дојдоа болките и веднаш напони, а јас си мислев оф леле ако е ваков почетокот на породувањето како ќе издржам до крај, и не поминаа ни 15 мин јас си го гушкав малото. :)

@ivi78 баш ми е жал за преживеаното, но овој пат верувај се ќе биде во ред. :hug: Само не сфаќам зошто те мачеле толку?

На ivi78 и l.e.o.n.a 31.07 им се допаѓа ова.
  6. kristince51

kristince51 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.021
    Јас искрајно оние без искуство прворотки ај и да згрешат со коментар да ги разберам зошто од секаде слушат искуства и го немат и на се верувааат ама оние кој поминале бар еднаш и поминале не ги сваќам како можат да кажат едно подобро од друго, сите се плашиме без разлика како ке биде се плашам цела бременост па породување незам што да мислам само се молам на Господ да помине во ред се незнам што ме чека иако еднаш бев, само се надевам дека ке помине добро а како ке биде па и да ми е шесто по ред знам ке биде поразлично од другите пораѓања, незнам дали ме сваќате добро ама еве од бременост па друга сосем различно минував па не очекувам дека ке имам исто пораѓање, за мене , а каде каде да кажам дека некој подобро или полошо ке помиме природно или царски, колку фактори влијаат на тоа, физономијата на родилката, местополпжбата на бебето, доктори, сестри милион фактори а најважен фактор е Господ како кажал така ке биде само си речете мил Господ да е над нас и бебето и да се надеваме дека се најдобро ке помине, јас имав нормален пораѓај ни лесен ни тешок се во ред на крај аортата ми ја пукнаа кога ме сечеа за 2мин можев да искрварам и умрем за џабе имав брз пораѓај и се, а за оправувње и јас веднаш станав ама болеше и тоа премногу 20конци внатре и надвор не се малце ама бебето ти дава сила не мислиш на ништо само на него, а поубаво е ако се движиш одма после тие 5ч. Се смета побрзо закрепнуеш.

На Stasija, LadyIvvy и l.e.o.n.a 31.07 им се допаѓа ова.
  7. kristince51

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.021
    На тебе нели ти го смениа терминот поради царски па незнам ако каже да излегува порано можеби ке се стетнеме ти во ГАК ли беше закажала, само со позитивни мисли со насмевка да отидеш и со насмевка да излезеш од болница и со полни раце :)

На Stasija му/ѝ се допаѓа ова.
  8. LadyIvvy

LadyIvvy Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2011
    Пораки:
    574
    Допаѓања:
    773
    Da znam I isto mi kazaja deka ako ne e izlecena a se porosis prirodno ( do dusa ne ni moze da e celosno izlecena bidejki ne smee da se dava jaka terapija) I mozelo da mu se prenese nekakva infekcija na bebeto preku grloto na matkata ...

9. Stasija

Stasija Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2015
    Пораки:
    608
    Допаѓања:
    1.276
    Čair zakažav :) blagodaram i tebe isto ti posakuvam i samo so lesno :)

На kristince51 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Santaa

Santaa Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    357
    Mene bebusov vo 32 bese 2700 :D :D ama ako, samo tie da se vo red nie ke izdrzime ;) so lesno mila :*

На l.e.o.n.a 31.07 и Stasija им се допаѓа ова.
  11. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.390
    Допаѓања:
    17.611
    Дали некоја била на свадба во трето тромесечие, особено некоја со близнаци?
    Поканети сме на свадба, маж ми сака да одиме ама јас имам страв бидејќи не сум сигурна дека ќе можам толку да издржам седење на столче а и никогаш во бременоста не сум била присутна на толку гласна музика па страв ми е да ги вознемирам бебињата поради музиката, вибрации се тоа.
    Затоа се мислам и барам ваши искуства.

На vesnik и Jokiiniki им се допаѓа ова.
  12. Asiana

Asiana Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2015
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    938
    Јас бев вчера на свадба, 34+1 сум, се изненадив и самата ама издржав до крај. Свртев само едно колце, скоро цело време седев, излегував до надвор до вц. И бебушко ме изненади беше многу мирен од време на време се јавуваше да каже дека и тој е тука. Во глобала супер издржав е сега зависи и до тебе како се осеќаш.

На DigY, Smizzy и Abeja им се допаѓа ова.
  13. l.e.o.n.a 31.07

Се зачлени на:
    30 мај 2016
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    543
    пулсов ми е константно 120...
    Искуство некоја ?
    :(

14. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Јас во првата бременост бев на забава од работа кој беше малтене како свадба, па син ми направи урнебес во стомак. Не се опишуваше. Три дена не можев да си го смирам телото. По ова искуство, не би се осмелила. Седењето ќе го издржам,ама музиката не би рекла.
    Сепак кај секого е индивидуално. Можеби кај тебе нема да реагираат вака.

На DigY и Abeja им се допаѓа ова.
  15. Santaa

Santaa Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    357
    Jas pravev svadba 8mi mesec :) cel den i cela vecer ne sednav, bebusot i jas izdrzavme zaedno :) ke vidis kako ke si se osekas taka ke pravis ;)

На Abeja му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    Во 33 недела бев на свадба цел ден и се изнаиграв дури, утредента малце кичмата ме болеше, што од умор, што од штикли, но друга мака немав (ама јас сум со едно трудна). А со гласна музика сум постојано, немам приметено да му пречи на бебето. Но со првото знам пред крај бев и во кино бевме, на секој појак звук малово торнадо во стомак ми правеше, дури и болно ми беше.
    Види си сама, ако осетиш дека бебињата се премногу активни и тебе ти е непријатно слободно можеш да си заминеш порано, оправдано ти е, а и воопшто да не отидеш пак ти е оправдано:)

На DigY и Abeja им се допаѓа ова.
  17. mimidjon

mimidjon Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2010
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    2.321
    Кoјa недела си?Кaкo се чуствувaш?Јaс бев пoкaнетa вo 34 недела нa свадба 3денa пред пoрaгaј нo не oтидoв зoштo тaкa се чуствував неспoсoбнo првo дa се средaм ,дa нaјдaм гaрдерoбa a другo дa средам 5,6 ч немaше шaнси сетo тoa.Најбитенo е ти кaкo се чуствувaш и не е истo еднo бебенце и две .Мене и патување мнoгу не ми дозволи дoктoрoт и пешачењетo дa гo нaмaлaм вo 8 ми месец така дa ти кaкo се чуствуваш тaкa,нaјдoбрo си знаеш.

На Abeja и Smizzy им се допаѓа ова.
  18. kristince51

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.021
    | jas bev na svadba sega vo 33 nedela tesko mi bese malce ama jas stikli nosev plus dete so mene plus igrav, a pak vo 29nedela pravev svadba i den i noke ne sednav se igrav nisto ne mi bese, se zavisi kako ti se custvuvas ako ti se odi i mislis deka ne ti e tesko posebno sega toploto odi ako ne podobro sedi si doma ke ima svadbbi i svadbi.....

На mimidjon и Abeja им се допаѓа ова.
  19. SLATKA23

SLATKA23 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    41
    И јас имам висок пулс околу 100 ама читав дека кај трудници тоа било нормално, е сега дали е опасно, не знам.

На l.e.o.n.a 31.07 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ivi78

ivi78 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2015
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    134
    Zenski mebe vamu ne mi davaat termin za carski ne sakaat nikako.znaci 28 plus 4 ke idam na induciran porogaj zatoa sto bebeti bilo ubavo postaveno i sum rodila pred toa prirodno.jas nemozam da uzdrzam do 40 nedela zaradi mojot strav.sto mislite vie za vakov potogaj?