^имало во рамсторе ама после ми кажаа јас си прашав викаат може и вака.... важно има уште еден ред ..се маф направија
Колешке одма принтам рецепт, многу убаво ова изгледа. Ама јас ќе правам други блага сеа, ситни колачиња, ова за некоја друга прилика. Иначе мислам дека наместо ова многу убаво би дошло карамелизиран шеќер со млеко, не со вода
Ааааа... Ја па мислев обратно, добро плавичка сум малку Иначе со вода карамелот ќе се стврдне и нема смисла мислам да се прави нели де, ќе треба да се крши и каша попара ќе се направи. Ама фино и излегло и на колешкава
Да, затоа во „природниот“ карамел (тој со топен шеќер) мислам дека се додава и желатин, за да не се крши
И јас прво помислив на желатин ама не го сакам многу па затоа и не ми е чест гостин во кујната Иначе ќе го испробам гарант, многу си сакам да си пробувам во последно време, знаете де тазе невеста, мора да се покаже
Ммммм my favorite Знае ли некоја каде има карамел ?? Охрид и Струга цели ги пребарав, а никаде не најдов
мислам дека во струга има оргинал карамел, пакувано во прозирно пластично, ( како пластичните кутии за маслинки во веро ), но го има и во тетово . но многу е скапо пола кило 250 ден (може да биде за два пати). во кипер маркетите има специјален карамел, се вари со вода и мислам дека беше 37 ден пакетче, како пудинг.
Можам да кажам дека поубаво нешто од Трилече немам јадено.Толку е вкусно и убаво,абе прсти да излижеш. Инаку имам пробано во Албанска слаткарница во мојот град,каде што кажуваат дека го правеле вистински мајстори,а и Трилечето направено од таму е познато како најубаво во нашиот град. Не би пробала дома сама да го правам,затоа што знам дека никогаш нема да успеам да го направам,онака како што го прават во слактарниците.
Трилече е највкусен слаткиш што сум го пробала последниве години. И мислам дека се вика трилече поради трите вида млеко (кравјо, овчо, козјо), а не поради три вида брашно.
Карамелот се купува. Има по продавниците го носат и директно од Албанија, за него кажуваат дека е многу вкусен. Најмало пакување беше околу 60 ден.
Не се прави со кравјо, овчо и козјо млеко, туку со кондензирано млеко, обично млеко и нематена слатка павлака - најчесто. Инаку, имаше рецепт на 24kitchen, Рудолф во неговата емисија правеше Pastel des tres leches, направи класичен пандишпан од млеко, јајца, брашно, ванила и шеќер, го испече и го попари со кондензирано, со обично млеко, и на крајот со слатка павлака. Ама одозгора стави овошје, а не карамел. А кажа дека карамелот се прави со шеќер, путер и млеко - путерот се ставал за да се добие кремаста смеса, инаку, ќе се добиел класичен прегорен шеќер. Инаку, кажа дека колачов е изворно шпански, многу е популарен и во Јужна и Северна Америка со тоа што таму прават tarta des quatros leches. Така што, ова не е албански ни турски специјалитет, туку шпански.
ТРИЛЕЧЕ е највкусното благо што некогаш сум го пробала во животов.... кој не пробал обавезно да го проба, незнам по кој слаткарници го има, но јас неколку пати сум го јадела во Тетово.... ммммммммммм прекрасно нешто, најдобро меѓу најдобрите... вреди да се проба!!!!
Во Албанија го прават оргиналното. Кај нас по слаткарниците не е баш добро. Во Шехерзад највеќе личи до оргиналот. Ако некој најде рецепт од Албанија нека го напише. Поздрав
Моментално трилечево е хит.Прв пат го пробав во Охрид и не ми се допадна многу но кога го направи мајка му на дечко ми превкусно ми беше.Можеби затоа што имаше ставено и блага павлака и карамела одозгора а по слаткарите штедат сигурно Во Скопје го имам пробано само во Палма и ок е ама и тие дефинитивно не го прават со блага павлака.Денеска со мајка ми бевме во Веро и не слушна една жена дека бараме карамела и она се вмеша во разговорот дека барала насекаде и дури не посоветува дека од продавничките за здрава храна има млеко во прав на мерење(300денари 1 кило). Решивме денес да го направиме(од рецептот што е во Храна и вино) па ќе видиме што ќе излезе.Инаку за готова карамела, мајка му на дечко ми си нарачува од Албанија и е прекрасна.Му дава вкус а и преубаво мириса.Инаку слушнав дека почнала да се продава во кантички и во Охрид.Следниот пат кога ќе одам ќе купам обавезно.
Потребно: Пандишпан 6 јајца 300 гр шеќер 1 ванила 1 пециво 300 гр брашно Прелив од млеко 1 л млеко ( пожелно е она со 3.5% масленост) 750 мл слатка павлака 250 мл млеко во прав За премачкување Карамела или чоколадо Подготовка Белките изматете ги со шеќерот цврсто како шлаг, потоа полека додавајте ги жолчките и продолжете со матењето додека смесата не се соедини. Додадете го брашното заедно со пецивото и измешајте со голема лажица или со жица за матење. Смесата истурете ја во подмачкан со путер и набрашнет плех Печете во загреана рерна на 200 степени првите 10 минути, а потоа намалете ја температурата на 180 и печете го уште 20 минути. Оставете го да олади (но не премногу, треба да биде млак). Во меѓувреме измешајте ги сите видови на млеко. Речиси оладениот пандишпан превртете го на крпа и во плехот ставете половина од измешаното млеко. Во него ставете го пандишпанот така превртен и над него до турете го останатото млеко. Оставете го да впие од млекото околу 2 часа. Потоа исечете го на коцки, покријте го со фолија, и ставете го во фрижидер неколку часа добро да се разлади. По потреба можете да го премачкате со стопена чоколада или карамела. Рецептот е од skopjeinfo.mk
јас знам со истите сојстојки се ама кога ке се испече секам да олади во меѓувреме ги месам млекатаи хоплата и земам со вилушка и го дупчам цел пандишпан за секои 3,4 сантиметри за да се впие млекото и го истурам врз пандишпанот и ке се впие цело зошто предходно е издупцено и се чека најмалку 3 4 саати да се впие убаво и после се премацкува со карамелот. Оргиналниот карамел го има во струга во Миса и албанските продавници, истиот е зошто пред тоа го нарачував преку пријател од албанија
Кога го правите дома, ставајте од млекото со мера и осетите дали е доволно. (тоа ќе впие многу), но најчесто е непотребно да се тури скроз целото млеко што е запишано во рецептот (бидејќи завиди и од самиот пандишпан, колку се кренал, какви биле јајцата). Значи, со мера фрлајте млеко, не мора скроз целото, за да не ви е премногу водесто.