Мојот начин на приготвување е вака: 6 јајца се матат со 300 грама шеќер. Потоа се додава 200 гр. брашно, 200 гр. гриз, 1 прашак за пециво и 1 ванилин шеќер. Смесата се печи во плех, на хартија за печење. Откако ке се испечи, тортата се вади од плехот. Во друг сад мешам 1 литар млеко и 1 литар хопла. Во плехот се тура половина од млекото, но мислам дека треба 1/4 да се стави затоа што млекото ми останува долу на тортата. Откако ќе го турам млекото ја ставам тортата жешка, и потоа го дотурам млекото. Карамелот го купувам од Кам и мислам дека половина од карамелот е доволно. Тортата е превкусна и е многу едноставна за правење.
Majki pecham testoto za trileche ama nemav hartija za pechenje i go staviv direktno vo tavche podmachkano so puter.. Sega ke imam li shansi da go izvadam od tavche za da stavam pola smesa mleko dolu pola gore ili da ne eksperimentiram i da go isturam celo odozgore? Ako mozhe nekoja pobrzo da odgovori
Не сум мајка ама ќе одговорам можеш и без хартија да го извадиш а млекото како и да го ставиш ќе упие.
Lele haha na brzanka pishuvav i deka vo temite na majki taka pishuvam od navika i tuka sum pishala sorry Znachi nema potreba da go vadam testoto mozham odozgore celo mleko? Inaku planiram da stavam 1l presno mleko, 750ml hopla (bar mislam deka e hopla kupiv edni po 200ml e pakuvanjeto techni vo tetrapak staveni ) i 300ml kondenzirano mleko.. Taman ili neshto treba da promenam? Na primer na mestoto na hopla da stavam mleko vo prav? I treba li da se matat so mikser ili ne? Chitav deka ne treba ama pak da prasham Te napadnav so prashanja
Uste poednostavno pravenje eve: 5 jajca 250 gr seker,200 gr brasno,100 gr voda i pecivo Ja pecam na namrsena tava zejtin i brasnence 10 min na 180 Prelivot 500 gr mleko,200 gr blaga hopla 250 gr seker i 2 vanili Mesam so lazick da se stopi sekerot i go isturam vrz mlako testo Karamelot od kam I nema utka prevkusna e
Ако пробаш да го извадиш може само да го оштетиш пандишпанот. Мислам дека ако го истураш полека ќе впие убаво, само земи со чачкалица на повеќе места продупчи го пандишпанот за да впие до долу.
Gotovo zavrshiv, ostanuva ushte karamelot na kraj pa ke kazham utre shto chudo izleglo.. Inaku ne go izvadiv pandishpanot, poturav poleka i se vpi odozgore veke nema mleko, ke ja ostavam 2h taka pa ke stavam karamel Tuku nemam mesto vo frizhider a vremevo e epten toplo, mi e strav deka ke se rasipe :/
Ne mora da se vadi.od tavce...se potura so mesavinata mleko ibhopla vo tavceto poleka i ke upie,a karamelot se stava koga ke se izladi trileceto ..seces slobodno kocki i.gi vadis so lopatka lazica i ne se raspaga...
Како можете да ставате шеќер во млекото, не ви е премногу благо?! До сега 750мл течност ми се покажала како многу малку за трилече.. А богами сите ми го имаат испофалено тоа што го правам, не дека се фалам жими се 6 јајца, 300гр шеќер, 300гр брашно, 1 пециво и една ванила. литро хопла и литро млеко мешам и потурам.. И не го вадам пандишпанот за пола течност горе и пола долу, сум пробала еднаш и немаше разлика. Некогаш место литро хопла, ставам 750мл хопла, 750 мл млеко и 200 кондензирано.. ама не го сакам тоа многу И паметно е во фрижидер да го чуваш, не стои многу млекото на жешково
Па и не би рекла дека е толку благо хмм Искрено немам пробано со шеќер да додадам, може и исто да е. Самата помисла дека треба шеќер да додадам прави косата да ми се крене хаха Хопла користам исклучиво на Мегле, мене ми е најподено трилечето тогаш. Или се е ствар на навика, затоа што со други хопли не ми беше најнај хаха Специфична сум, знам А не ти е многу суво со само 700мл течност?
Jas ja kupuvam orginalot hoplata ...a hoplata e so visok stepen na maslenost i mn sekeri pa e teska i blaga mn,zatoa nemas potreba od seker... Ne e suva voopsto i ne se razleva tecnosta pri secenje parce...i doaga poveke od 700 gr tecnost so sekerot vnatre,vo merilkata mi e 900 grama cela tecnost so sekerot I p.s ne e teska i blaga za jadenje
Мене хопла, онаа зелената (ако мислиш на неа) ми е многу поблага и потешка за јадење, еднаш земав од неа затоа што во маркетов тука немаше мегле и многу тешка ми дојде.. Не мењам јас, вака ми е супер, вака ми ја јадат по дома, така да ако експериментирам ќе останам со цела тепсија трилече, а греота е Секој со својот вкус, викаат за вкусови не се расправа, нели Најважно е да ја снема за кратко, друго и ич не е важно хаха А и карамел правам сама кога не ме мрзи, некако мерак ми е..
Nokjva ke ja istera li na sobna temperatura ili teshko? Uf ne mi go sobira tavcheto vo frizhider, ne ja izmozgav :/ da ja nosam na tarasa kolku tolku ke izladi nokeska vremevo se nadevam?
Освен ако не ти е веќе изладена целосно и имаш со што да ја покриеш убаво, не ја носи надвор. Има мушички, бубачки, свашта. Ќе издржи вечерва, ама сабајле барај чаре