Трилече

Discussion in 'Рецепти' started by irena.1, Nov 14, 2012.

  1. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,901
    Likes Received:
    203,107
    Gender:
    Female
    Јас би го печела на 180 степени 40 минути.
     
    mal.ecka, DAngel and stilas7 like this.
  2. Mariangel

    Mariangel Форумски идол

    Joined:
    Apr 20, 2015
    Messages:
    2,649
    Likes Received:
    47,004
    Gender:
    Female
    Na 200 10 minuti i posle na 180 ushte pola saat pecham. Do sega nemalo utka..
     
    DAngel likes this.
  3. doubleinfinity

    doubleinfinity Популарен член

    Joined:
    Nov 23, 2012
    Messages:
    2,442
    Likes Received:
    5,202
    Gender:
    Female
    и јас сосема исто го печам...за да не ти падне работата е го редиш во веќе загреана рерна и воопшто не ја отвараш до крај...воопшто...имам приметено кога и да ја отворам вратата за да проверам до каде е одма ми паѓа и нема назад....и се обидувам од око да оценам и после исклучувам рерна и оставам внатре да седи некое време...ама штом велиш како живо ти е значи рерната не ти е доволно јака и му треба повеќе време
     
  4. JuLleE

    JuLleE Форумски идол

    Joined:
    Jan 15, 2010
    Messages:
    19,263
    Likes Received:
    259,024
    Белките прво ги матеш?
    И јас имам 1 л пресно млеко, 320 кондензирано и 500 л хопла. Во ред е за кора со 6 јајца? Или дајте ми точен проверен рецепт. И готив карамел купив и како да го ставам.
    Досега немам пробано трилече, ни домашно ни купечко.
     
  5. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,857
    Likes Received:
    173,372
    Gender:
    Female
    Би рекла дека доста ти е млеко.. знаеш, не е се до количината.. некои јајца се поголеми, некое брашно впива повеќе..
    Најубаво е посебно да ги матиш а карамелот само се премачкува на крај :)
     
  6. doubleinfinity

    doubleinfinity Популарен член

    Joined:
    Nov 23, 2012
    Messages:
    2,442
    Likes Received:
    5,202
    Gender:
    Female
    млеко јас мислам ти е доста..за секој случај можеш и малку вода да дотуриш ама мислам дека ќе ти е доста...јас секогаш правам со 6 јајца (за моето тавче 6 јајца се скроз тамам) ама обавезно стоени надвор...имам правено и со од фрижидер и верувај има разлика...и посебно ги матам белките, тоа му ја дава таа воздушеста структура на трилечето...печам, ладам, потуривам со жешко млеко и оставам да поседи добри 2 сати надвор или во фрижидер...зошто ако е топол колачот и млекото не впиено кога ке го размачкуваш карамелот постои можност да почни да ти излегува горниот дел на колачот (да се лупи буквално)...во мојот рецепт пишува 300 гр шеќер и 300 гр брашно и едно пециво ама бидејќи немам вага одам со лажици големи...300 грама се некаде 20тина ама јас редам 15тина шеќер 18тина брашно имам со 300 грама шеќер правено многу благо ми беше
     
  7. Bebulleee

    Bebulleee Форумски идол

    Joined:
    Mar 25, 2014
    Messages:
    4,860
    Likes Received:
    22,261
    Gender:
    Female
    Точен проверен рецепт. Превкусен и без утка
     
    victoria and JuLleE like this.
  8. JuLleE

    JuLleE Форумски идол

    Joined:
    Jan 15, 2010
    Messages:
    19,263
    Likes Received:
    259,024
    Млекото загреано ли треба да биде?
    Жолчките да ги матам ли?
     
  9. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    7,698
    Likes Received:
    19,882
    Gender:
    Female
    Jas ne go zagrevam mlekoto a zolckite gi stavam vo sad i so viluska gi matam malce pa gi dodavam.
     
    JuLleE likes this.
  10. Bebulleee

    Bebulleee Форумски идол

    Joined:
    Mar 25, 2014
    Messages:
    4,860
    Likes Received:
    22,261
    Gender:
    Female
    Млеко на дневна температура, жолчките една по една ги додавам.
     
    JuLleE likes this.
  11. JuLleE

    JuLleE Форумски идол

    Joined:
    Jan 15, 2010
    Messages:
    19,263
    Likes Received:
    259,024
    Супер ми излезе трилечето, а прв пат го правам. Нареден пат ќе скратам од млекото.
    А кога се јаде се цади млеко, баш како што се цади нели шербет.
    Убаво е, ама вкусот е исти како млеко и бискоти. А млеко и бискоти е ем поефтино ем побрзо:D.
     
    Dadusicka, t-sweet, kuc and 2 others like this.
  12. blonde_supergirl

    blonde_supergirl Истакнат член

    Joined:
    Oct 21, 2016
    Messages:
    821
    Likes Received:
    2,134
    Gender:
    Female
    Го направив моето прво трилече пред две недели, откако го пробав во Старата Скопска чаршија, се вљубив, па толку вкусно нешто! Дефинитивно ќе си го правам често, лесно е а е преубаво.
     
  13. Bebulleee

    Bebulleee Форумски идол

    Joined:
    Mar 25, 2014
    Messages:
    4,860
    Likes Received:
    22,261
    Gender:
    Female
    Колку повеќе стои толку ќе се суши млекото. А пак јас го обожавам така "течно" не го сакам суво..
     
    victoria, Mariangel and JuLleE like this.
  14. Mrs.Precious

    Mrs.Precious Форумски идол

    Joined:
    Jun 3, 2019
    Messages:
    3,426
    Likes Received:
    20,977
    Gender:
    Female
    Дечки може да се направи трилече без кондензирано млеко? Значи секаде барав и не најдов...
     
  15. Lima24

    Lima24 Популарен член

    Joined:
    Aug 21, 2014
    Messages:
    1,284
    Likes Received:
    3,088
    Gender:
    Female
    Може, еве го мојот рецепт, досега го имам правено 7 пати и секогаш е истиот вкус, истото тесто.

    Потребни состојки:
    -6 јајца
    -300гр брашно
    -300гр шеќер
    -1кг млеко
    -1кг хопла
    -1 ванилин шеќер
    -1 прашок за печиво

    Белките се делат од жолчките. Во белките се става шеќерот и ванилин шеќер и се матат како шлаг(за да бидете сигурни дека е убаво изматено превртете го садот во кој матите и ако шлагот стои не паѓа тогаш е убаво изматено). Потоа се соединуваат жолчките со белките и се додава брашното и прашокот за печиво. Се меша убаво со лажица да нема грутки. Во тавчето ставате хартија за печење и го ставате тестото во тавчето. Се пече 10 мин на 200 степени а потоа се намалува на 180 степени и се пече 20 минути. Потоа се топли хоплата(да биде млака а не да врие). Тестото го вадоте од тавчето и ја ставате хоплата во тавчето. Со вилушка избуцкајте го тестото и ставете го во тавчето со хопла(ќе впие побрзо). Потоа исто така го топлите млекото, го ставате брз тестото да впие, 10 минути е доволно а потоа тестото го премачкувате со карамел( јас го користам карамелот на мирана бидејќи е течен и убаво се премачкува) го ставате во фрижидер да упие и можете да јадете
     
    Sexybaby86, referentka and Mantub like this.
  16. Mrs.Precious

    Mrs.Precious Форумски идол

    Joined:
    Jun 3, 2019
    Messages:
    3,426
    Likes Received:
    20,977
    Gender:
    Female
    Претходниот пат правев трилече но мала доза беше со 4 јајца и многу малку испадна а големо ми беше тавчето. И плус да прашам колку време е најубаво да се пече? Јас пред да ја ставам смесата во тавчето, тавчето го посолив со брашно и кога ја извадив од печење нели треба да се преврти но не сакаше да се одлепи а и мислам дека малку повеќе време ја печев па одвај ја одлепи од едната страна се распадна оти изгледа ја препеков и почна да се сипе. Бидејки ми остана карамел ќе направам уште еднаш со дупла доза и ќе ставам хартија за печење. Се надевам овој пат ќе испадне како што треба.
     
  17. Компир Манџа

    Компир Манџа Популарен член

    Joined:
    Nov 12, 2019
    Messages:
    4,251
    Likes Received:
    6,394
    Gender:
    Male
    Дечки, освен рецепти, каде има најдобро трилече во Скопје по слаткарите?
     
  18. Lima24

    Lima24 Популарен член

    Joined:
    Aug 21, 2014
    Messages:
    1,284
    Likes Received:
    3,088
    Gender:
    Female
    Ја печеш 10 минути на 200 степени а потоа намалуваш на 180 степени и печеш 20 минути. За да ја превртиш а да не ти се залепи треба да ставиш хартија за печење а потоа го ставаш тестото врз хартијата. Кога ќе биде готово само ја одлепуваш хартијата и тестото не се распаѓа. Пробај по мојот рецепт направи, превкусно е.
     
    Mrs.Precious likes this.
  19. GirlRose

    GirlRose Форумски идол

    Joined:
    Jan 16, 2014
    Messages:
    5,181
    Likes Received:
    27,359
    Peperutce1115 likes this.
  20. Peperutce1115

    Peperutce1115 Форумски идол

    Joined:
    Jan 18, 2014
    Messages:
    2,488
    Likes Received:
    22,685