Трошоци за бебиња до 1год.

Дискусија во 'Бебе' започната од captivating, 17 октомври 2013.

1. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.077
    Допаѓања:
    9.676
    Исто и јас, само Д3 од Пливит. Во болница ми препорачаа на тоа ливчето нели Еспумисан, ама благодарние на золва ми што не е во МКД не дадов. Она ми рече дека се јаки за бебе и дека некои бебиња од нив уште повеќе грчеви добивале. Само Ваја пробиотик давав, итоа едно шишенце неколку дена и толку, совет од неа и се консултирав со доктор и он ни рече може. Ако сам не прашаш овде освен Бејбитол и Еспумисан друго не ти кажуваат.
    На моево дете топла тетра на меше и држење на ноџињата свиткани за да си прцне, да се олесни, најмногу ми помагаше и Вајата 1 недела или нешто така, толку.
    Се е маркетинг, безобразни

На nevermet18 и Kolache na mama им се допаѓа ова.
  2. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.401
    Допаѓања:
    4.937
    @JuLleE немам читано никаква дискусија претходно ама ме интересира за пробиотикот...можеш и ЛП да ми пишеш...моето има скоро две години, јас цело време давам, со мали прекини...пред 2 месеци после примање антибиотик имаше проблем со какање, совет од фармацевт ми беше прекини го пробиотикот, прекинав и се среди столицата па пак продолжив...Најмногу давам бидејќи е склон на алергии и има атопична кожа а досега сите доктори кај што сме биле, а сме биле кај доста, ме советувале да давам пробиотик баш за атопијата...Ама ме интересираат и надворешни информации

3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.109
    Допаѓања:
    257.641
    Штом има потреба тогаш ќе си слушаш доктор. Кај здрави бебиња, без никаков проблем нема потреба. Колку што е добар, толку може да се навикнат цревата на него. Знам дека се дава најмногу до три месеци. Пробиотик е за регулирање на цревната флора доколку има потреба.

На doubleinfinity му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Em4e711

Em4e711 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    645
    Допаѓања:
    393
    Не ја читав цела тема но ќе искоментирам за пробкотикот. Породена бев со царски, ни во болница ни педијатарот ми рекоа да давам пробиотик на бебето, и го прашував секоја контрола но секогаш ми викаше дека нема потреба, а му верувам, важи за најдобрите педијатри во Ск.
    И сега давам само кога пие антибиотик, или ако има проблем со какањето што мн ретко се случило.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  5. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    4.604
    +1 што давам само д витамин и ништо друго.

За пробиотик ми рече докторот само за грчеви да пробаме ако сакаме, а не за запек. Место тоа купував тие две три недели Хип комбиотик млеко, што има некакви бактерии за цревата во него, ама бебето нејќеше да го пие и така остана. Ми рекоа до три дена ако не кака нема потреба од давање ништо. Од пробиотик станувале мрзливи цревата, па затоа не му дадов, а и немаше потреба.

Од бебешка аптека дома имам само :
    - парацетамол чепчиња што ги добив на рецепт
    - гел за смирување на непцата од заби 10 евра е некаде ама брзо се троши
    - капки витамин Д што и јас си ги користам за да не стојат долго отворени дека бавно се трошат.

На nevermet18, cresa-jagoda, mssuniquee и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.382
    Допаѓања:
    6.108
    Темава реално нема никаква смисла.
    На пазарот денеска има производи за сечиј џеб, апсолутно не може да се генерализира.

За храна и козметика на дете не планирам да штедам, ако за мене бирам креми и читам со денови состав, истото и за него. Исто и за седиште за во кола.
    За облека и обувки преферирам квалитет пред квантитет. Најчесто купувам на попуст унапред со план, и ми испаѓа поефтино. И за играчки ја имам истата политика, не се затрупуваме со еден тон.

Иначе пред да се роди од мерак се купија многу ствари, речиси ништо не искористивме. Така да и без релаксатор се може и без количка и без гнездо и без креветче, не е дека нештото е морален трошок.

На Калатеа, Freckles. и lovely91 им се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.803
    Допаѓања:
    202.801
    Од пробиотици цревата не стануваат мрзливи, кој ти го кажал тоа?
    Здрави црева и цревна флора се многу важни, а пробиотиците помагаат да се обновува цревната флора. Има пробиотици во исхраната, ама реално, не е доволно, оти самата храна е претежно индустриски произведена и преработена, па не овозможува доволен внес на она што е потребно за добро функционирање на цревата.

Јас лично, на деца давам д3 редовно, омега повремено и пробиотик почесто. Друго ништо.

На Eli23, GirlRose, Freckles. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Mozebi ke vi zvuci smesno ama sepak da prasam. Dali e dovolno majkata koja doi da prima probiotik mesto da dava na novorodence? Jas se spremam za poroduvanje pa ve citam redovno vo site temi, i primetiv deka nekoi davaat a nekoi ne. Dali bi bilo dovolno dokolku zemam probiotik samo jas?

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.803
    Допаѓања:
    202.801
    Слободно. Може и за малото, ама не мора од старт. Јас подоцна почнав да давам пробиотици, кога почнав да ги дохранувам со цврста храна.

На Снегулк@23 и Lavica2602 им се допаѓа ова.
  10. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    Анат не ти одговорила целосно.
    Во бременоста ако пиеш пробиотик има бенефит и за бебето, особено ако е со ризик за алергија и егзема.
    Но преку доење нема да го добие пробиотикот кој ти го пиеш.

На Снегулк@23 и Lavica2602 им се допаѓа ова.
  11. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.228
    Допаѓања:
    6.671
    Со бебе сега отприлика ова се нашите трошоци

- Адаптирано млеко - со моменталните дози кои ги пие - 3000 денари
    - Памперси - околу 2000 денари
    - Влажни марамчиња, капки, креми и слично - дополнително околу 2000 денари

Гардероба имавме купено од претходно, плус трошоци како пумпа за молзење (рачна) и други работи кои ги направивме еднократно не ги ставам. Сигурно понатаму дел од трошоците ќе се зголемуваат.

Ова за првиот месец само

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.