Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Трошоци за бебиња до 1год.

Дискусија во 'Бебе' започната од captivating, 17 октомври 2013.

1. Мамичка

Мамичка Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2017
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    691
    И јас изгледав 2 и знам дека една плата трошевме на децата, а притоа играчки не сум купувала многу и облека, ама за пелени, влажни , капки за грчеви, мрсни капки, павличева,само во аптека на недела ни одеа 3000 денари. Со едната имавме проблем со црвено газе по кремови имаме еден куп пари дадено. Само да напоменам мене ми се едно по друго во исто време и за две купувавме пелени.

На Alexandrite и Mnik им се допаѓа ова.
  2. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    9.670
    Ја те разбирам ама и ти треба да разбереш дека не секој живее исто, јаде исто итн. Може плаќа секој месец приватна градинка од 15.000 ден, тоа дете може има проблеми со кожа па мора да користи посебна линија од масла, креми, купки. Може користи поскапи намирници дома за храна за тоа дете итн итн. Јас до година ипол на детето месечно по 15.000 трошев за ад млеко, пелени, витамини и храна посебно што ја купував за него, а воопшто не сум некоја богата, ама морав.
    Нејзини пари, нејзина работа, не е фер вака да напаѓаме, а незнаеме кој што прави со животот. Ја не го сфаќам ко фалење ова што го пишува. Брат ми со 80.000 примања дома, се жали дека не му стигаат, ја и мм си викаме да ги имаме тие ич нема да се жалиме, ама не сме им во кондури на другите луѓе.

На Meddy, Beautiful Dreams, SuperGirl24 и 7 други им се допаѓа ова.
  3. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.583
    Допаѓања:
    40.012
    Може не иде баш цела плата ама голем дел од плата оди на деца, да не се лажеме.
    На нас со едно, па нинодат пари, а не на некого со повеќе деца.
    Да, може и на бекутан да расте ама ако не му одговара, како на моето, сакаш- нејќеш, ќе дадеш 3000 на млеко и уље само. Витамини, градинка, лекови, пелени, марамици...ова е само дел. И не дека не му купуваш секој месец облека, секогаш нешто фали, прераснато, скинато и сл.
    Обувките колку врзо ги раснат, а за правилен развој, не вршат работа патики од битка.
    Не дека е луксуз деца да растеш како она што вели ама не е баш така ни ти како зборуваш.

На le.soleil, nevermet18, cresa-jagoda и 7 други им се допаѓа ова.
  4. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.088
    Допаѓања:
    6.903
    Просечна плата, околу 25.000 оди само за адаптирано млеко, марамици, каши, месо, 3 бодиња + 3 пара хеланки. Тука не ставам лекови, ортопеди, посебна козметика што се користи.
    Плус облека, играчки е дополнително.
    Нема да ме мрзи се подробно да ти напишам.:)

На le.soleil, ZAHRA и Alexandrite им се допаѓа ова.
  5. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.591
    Допаѓања:
    39.606
    25.000 не е просечна плата колку што знам. А таа рече дека зема надпросечна така да... Бебето ѝ е ептен мало така да не јади месо и каши, патем колку месо месечно ќе изеде ако веќе јаде? Кашите се скапи да, под 60 мислам дека нема мала. Па ако едно бебе од два три месеци троше над 30000 ние со две треба кредит да подигнеме.

@Mnik @Emotional123
    Можеби затоа што моите пораснаа со хип козметика и кан бебе, мислам дека се многу 30000 за едно бебе од два три месеци месечно. Сумата е нереална, а не дека и 10000 месечно ќе стасаат, тоа да не се лажеме. Имаше една таква тема колку трошоци имаме за бебињата, ако ја најдете споделете да прочитаме баш

На oblace1, nevermet18, Feminka22 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.088
    Допаѓања:
    6.903
    Јас би сакала да знам како со 10.000 ви стига се за децата да земете.
    Не наброив шишиња, цуцли, лигавчиња и остали тракатанци, плус тие од погоре = над 35.000.
    Облека рачунам просечна од маалски продавници, се останато е поскапо.
    Играчки неквалитетни - квалитетни се од 1500 нагоре за најобична мала играчка.
    Млеко колку е помало, повеќе пие па може и над 8.000 месечно за млеко да се дадат. Капки за грчеви не ни спомнувам, по 1000 денари на секои 14 дена.

На Mnik, Мамичка, Milaa121212 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.591
    Допаѓања:
    39.606
    Па и тоа реков, дека не стигаат 10.000.

Не знам зошто уште се убедуваме дека се дават 35000 месечно за едно бебе. Основните трошоци што скоро сите ги имаме, ад,памперс,влажни,капки за грчеви,пробиотик и витамини не коштаат ни 20.000, ама за останатото секој си ги пруже нозите колку му е долга чергата. Штом некој купува играчка од 1500 секој месец, не знам зошто доаѓа и се жале на темава како не му стигаат пари

На Серотин, Misskirova, Stressed Out и 6 други им се допаѓа ова.
  8. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.583
    Допаѓања:
    40.012
    Ама ти и твоите бебиња.
    Секој различни трошоци има. Секое дете различни потреби има.
    На твоето ете му одговарале хип и кан бебе, на друго не му одговара.
    Нема потреба во туѓ џеб да брцаме кога не знаеме како стојат работите.

На Mnik, ZAHRA, forumce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.408
    @forumce @Alexandrite @Калатеа еве ја темата

Трошок за прво дете , беше се - количка, креветче, релаксатори... се се... иако нешто беше поклон, пак си треба.
    Второво, да е живо и здраво, јас на шала си го викам Second Hand дете.
    Редовни месечни трошоци
    - пелени 2200денари
    - влажни марамици и помади грубо ќе заокружам - 1000
    - пазарлук на овошја, зеленчуци - 2000- 2500 (сите јадеме)
    - житарици еве 1000ка нека е, ама не е
    - месо само за бебе - месечно - 1000
    - купки, млека за тело и витамини реално траат повеќе од 1 месец кај нас, дури и 3 - 4 месеци
    Облека и играчки за второво не сум купила освен нешто од мерак.

На MikicaBt, Starchild, azelea и 7 други им се допаѓа ова.
  10. bubabuba

bubabuba Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2021
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    268
    Влевам во дискусија ама мислам претерано е да се каже дека се троше за едно бебе надпросечна плата.
    За пелени две кутии памперс 2300 ден. влажни марамици и павловичева 1000ка месечно.. козметики се купуват поретко користам биодерма, еуцерин маслена еве да ставиме некој просек 1000 ден. месечно за тоа да оде. Не пие ад. За храна еве 3000. Суплементи железо и пробиотик 1500 ден.
    Па нереално е да стигнам до сума од 30000, и секој месец и да купувам играчки, облека и слично пак не се стига до таа сума, башка уште имам што носат баби, тета, другарки.

На oblace1, Starchild, Anaroz1 и 4 други им се допаѓа ова.
  11. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.921
    Допаѓања:
    123.386
    А витамините ги заборавате и тие коштаат…. Витамин Д, пробиотик, омега секој месец, бебевит капки јас земам и тоа е 900…Значи плус 1500 некаде …

На Mnik и bubabuba им се допаѓа ова.
  12. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.164
    Допаѓања:
    5.723
    Само ќе кажам, блазе си ви на тие што бебињата не се на АД.

На Kaja991, elimkd, Mnik и 9 други им се допаѓа ова.
  13. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.340
    Допаѓања:
    249.388
    Јас имам две деца, едното 9 години, другото 5 месеци и не трошам просечна плата како во Мк. А не сум во Мк.
    За бебе особено пак, на две недели купувам памперс. Користам од најскапиот Премиум, околу 30 евра месечно е тоа. Козметика Валеда, шампон ова е трето пакување, ама едното син ми го истури. Е крема за газе купив 3 пати.
    Облека и за нејзе и за баткото речиси секој месец купувам.
    И да пресметам пак не се големи трошоците.
    Всушност она дали 100 евра месечно ми троши. Со се облека. И тоа не е од пазар.
    Баткото нормално троши повеќе, ама ете освен за облека, за храна во школо, за прошетки. Ама и тоа не е премногу.
    Не стварајте лажни слики.
    Не ви брцам во џеб, ама освен ако бебе не е на АД, најмногу да трошите е 100 евра. И тоа ако купувате поскапи пелени и козметики.

На dunika, Stressed Out, oblace1 и 10 други им се допаѓа ова.
  14. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.825
    Допаѓања:
    13.397
    Точно. Една кутија ми трае четири дена.

15. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.775
    Допаѓања:
    53.108
    @JuLleE Да. Исто и за двете деца не осетив некои поголеми трошоци.. Не беа на ад, ексклузивно доење беа и двете деца, не им користев најскапи памперси и козметика може затоа :wasntme: Облека им купувам премногу,обувки обожавам да им купувам, и во последно поскапи играчки за Бато. То нели се може и без нив.
    Пораснаа на Хип козметика некоја Веледа и памперси Виолета. Мене ми беа погодени.

И мене не ми е логично како може 500€ да се троши на бебе но ако како бебе троши толку кога ќе порасне две плати само на него ќе трошат:D

Последна измена: 5 јануари 2023
    На Oneo, bubabuba, azelea и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.825
    Допаѓања:
    13.397
    Епа на доење ти биле. Адаптираното е скапо и само неколку дена трае една кутија. 500 евра не за едно дете, но си требаат бааѓи финансии, а тоа сигурно не се 6.000 денари.

На mssuniquee му/ѝ се допаѓа ова.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.340
    Допаѓања:
    249.388
    Дадов пример дека еве користам поскапи пелени и козметика и пак не одат толку пари. Исто и облека, играчки, од ништо не ги скратувам, бебка стално ја дотерувам од мерак, батково сам си бира, ама да ми одат 500 евра, не ми одат.
    Во пресметките не е вклучено АД оти јас не сум користела. АД ќе придонесе за зголемување на сумата секако, ама не 500 евра.
    И добро еве не давам витамини, освен капки д, ама редовно секој месец купувам пробиотик и за двајцата. Линекс овде е над 10 евра за синко. Вајата околу 15 мислам.

На oblace1, nevermet18, bubabuba и 2 други им се допаѓа ова.
  18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.340
    Допаѓања:
    249.388
    Добро, колку даваш за АД месечно? Без АД повеќе од 100 ев за нормално функционирање не одат.

На oblace1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.825
    Допаѓања:
    13.397
    Четири дена ми трае кутија, а таа е 1.300 денари.

20. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.921
    Допаѓања:
    123.386
    Колку оди месечно на АД?