И на Лукс и на Ана, салфетките ви се ептен интересни, морав да прокоментирам, бидејки тоа е прво што ми паѓа во очи при трпеза.
Мојата матура беше во кафана, бидејки е многу малтретирање за мајка ми да спремува за дома. И плус тоа во 70 квадрата стан малку е тесно. За дипломската кога здравје ке дојде ред ке биде исто така во кафана од истите причини. Инаку имаше се. Од салати, сезонски до руска салата, со пилешко, со макарони итн. Кифлички, похован кашкавал, сирење, тиквички, црн патлиџан. Мешена скара беше со кебапи, шарска плескавица, увијачи, ражничи, свинско, пилешко и не знам што уште. Од сувомеснати производи имаше кашкавал, паршута, чајна, кулен, пилешки гради, и останати такви чудесии. За десерт торта, и како грицки имаше бадеми, лешници, кикиритки, индиски ореви. Пијалок неограничен. Во целина беше многу спремно и богато имаше и околу 50 души, а јас ке си пукнам од мака што ја правевме прославата иста вечер кога беше и матурата и не можев да си седнам со гостите да си каснам нешто Во кафаната ме имаше се на се саат ипол повекето гости не стигнаа да ме видат. Памет за др пат.
За мојата полуматура имаше 30 гости така да низ целата куќа имаше големи маси и столици а трпезите беа преполни со разни видови на храна и пијалаци.
Малку да ја оживееме темава. Сега се ближат матурите за кои ми е јасно дека во повеќето случаи се спрема побогата трпеза и тоа: меса, сувомеснато, кифли, салати..... но она што ме засега е како вие размислувате за полуматурите? Каква храна да има на масата? Јас сакам да направам за мојот полуматурант нешто поскромно ( кифли, сувомеснато, сезонска салата и еден десерт) бидејќи сметам дека не треба да се претерува но и да не се занемари скроз.( Што се однесува до мојот син тој несака ништо да спремам, никој да не иде, несака да му купам облека вели имам ...). Гости не планирам поширок круг но само моите и родителите на ММ и нашите сестри но незнам дали да ги поканам бидејќи автоматски ги обврзувам да носат поклон....или пак да им кажам дека само така да дојдат што се вели на едно мезе но да не носат ништо (иако нема да дојдат празни),но не сакам да се претерува со поклони....кажете некој совет?
Пред едно 10 год славев матура во ресторан така решија моите, кој мене ме прашува Имаше во онакви овали мешана скара, во исти такви мешана салата, кифли, пред секој имаше чинија со салама, чајна, кашкавал, св.врат, печеница, урнебес салата и не памтам друго.. На крај торта.. Мислам нема потреба ниту за матира ниту за полуматура да се претерува. Џабе е.. тоа е само матура.
За матура и полуматура моите ги собраа во двор најблиските. Храната беше типична за такви поводи: ордевери, кифли, руска, месо... Што е до мене, никогаш не би одбележувала ваков настан во кафана. Евентуално, ако ми доаѓаат дома луѓе би одела на некоја коктел варијанта. Канапеи, храна на “боцки”, ситни колачиња и десерти. Без полни софри.
и за полуматура правевте прослава? Јас имав само за матура и тоа не многу само најблиските ,а за апсолвентска и дипломска немав гости. Искрено многу пари се трошат за прослава, а не ја сфаќам поентата за славење со роднините и пријателите кога веќе славиш со твоите соученици/колеги...