Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    772
    I jas imam problem so macninite,duri i povrakam sekoja 2-3 vecer.Denes bev na gin.i toj mi rece da pijam Bedoksin 2 po 1 za macninite,casa mleko pred spienje i da grickam bademi i biskviti.Demek ako ova ne pomognelo ke prejdeme na lekarstva.Inaku se vidovme na eho,se' e ok, golemi sme 64,5 mm.Pozy i imajte ubav den!

2. Elenika

Elenika Нов член

Се зачлени на:
    15 мај 2012
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    74
    јас ги користев рупрут и сум задоволно мене ми се јавија во 8 месец киселините и затоа ви препорачувам благо да не јадетете јас цела бременост не јадев т.е.до 8 месец нз што ми стана почна да ми се јаде благо а никогаш порано во животот немав јадено благо или да ме фати стрв за благо благото ги предизвикува киселините позз

3. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Здраво труднички. Јас да се пожалам малку, денес уште од сабајле имам некоја недефинирана болка долу ниското како да ме пресечува нешто, грчеви ли се, контракции ли се, поима немам, не се јаки и неиздржливи, но сепак цел ден ме загрижуваат и не постојани... :( што би можело да биде? Слични вакви болки имав пред некој месец исто ама од десната страна само и испадна дека на бебето главата у била таму наместена и притискало на слепото црево па затоа ми беа тие болки 2 дена, после тоа немав ништо си беше се во ред. И ете сега пак вака ме боли само што сега е долу ниското кај стомакот и си мислам да не притсика пак некаде или пак е наместено доле баш бебето па ме боли :worried: не знам, на докторката не и се јавив оти си велам не е нешто неиздржливо ама пак се секирам, еве веќе цел ден ми е така, ту престане ту пак ме боли :(
    Да не и се има случено вакво нешто на некоја од вас и знае што би можело да биде??

4. Elenika

Elenika Нов член

Се зачлени на:
    15 мај 2012
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    74
    Може бебенцето да се е ниско спуштило ако премногу се имаш движено јас ги имав истите проблеми така болки прво на левата беше кај мене па на десна па на средина не се плаши и јави и се на докторката и таа подобро ке ти каже што како инаку ко ке легнеш да спиеш ке си ставиш повисоки перници на нозете да се качи бебушот нагоре или ке ти дадат некоја инфузија доколку биде спуштено како моето не е страшно само лежи и јави и се на докторката таа подобро ке ти објасне од мене оти јас ги имав истите тие работи како што кажуваш ама немора да значи дека е од тоа може да е и од ладново време инаку кој месец си мене тоа ми се случи во 6 и во 8 месец.позз

5. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    6 месец сум Еленика, не знам и јас што да речам , ке видам до утре како ќе биде па ако пак ме боли ќе и се јавам на докторката :(
    Во секој случај фала ти на брзиот одговор.

6. Elenika

Elenika Нов член

Се зачлени на:
    15 мај 2012
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    74
    немај гајле прашај се што те интересира јас моево со инекции го износив и низ се поминав и еве наредната недела имаме закажано за царски па ке се гушкаме :D здравје само да дава Господ на сите нас инаку само лежи не паничи не се контракции и немој да се нервираш јас тие болки ги добивав од нервози бидејки СВЕКИ не веруваше дека имам болки и морав да работам се по дома само јас не сум била трудна ама тоа е ко си наденеш рог али битно да сме си ние живи и здрави само немој да се нервираш иако во бременоста се ке те нервира гледај на се како шала и се повеке се смеј позз :D :D

7. Nice.girl

Nice.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    35
    Kallias, и јас ги имам истите болки веќе 2-3 дена и тоа страшни болки, нешто како грчење и тоа на десната страна кај јајниците и се мислев денеска да закажам на гинек. ама денеска се намалија, скоро воопшто да ги нема.Јас сум 22 нед. од бременост и се консултирав со мајка ми која е медицинско лице, ми рече дека бебето си завзема позиција и можно е да притиска на тој дел, па затоа не испаничив, туку легнав и еве одмарам денеска.Се надевам дека болките ќе ти се намалат и мој совет е да одмараш повеќе и само опуштено..позз..

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    добар ден.сабајлево бев на гинеколог и некако се испласив кога докторот ми рече дека е мааалце помало одошто што треба. тоа некако ме исплаши не знам дали не е страшно? иначе ми каза дека одговара на 8 недела.позз и ако некој знае да ми одговори.

9. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    Forko, а ти која недела си?
    Не може секогаш да е точно бидејќи бременоста се рачуна од последна менструација, а може кај тебе овулацијата настанува покасно и покасно си останата бремена. Така да ако не е голема разлика, нема место за паника.

10. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    прб пат кога бев рече дека одговара на 6 недела.сега ми рече дека одговара на 8 недела...и јас не знам више што како... :worried: Eдвај го најде дека јас покрупна башка празна бешика па ај пиев вода па на крај вагинално...слушнавме срце рече за 3 недели пак и само тоа ми каза "се е ок само е малце помало" како и да е не чекам 3 недели ке одам наредната недела на друго место јас сум паничарка :)

11. bibi.s

bibi.s Активен член

Се зачлени на:
    14 септември 2012
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    2
    sakam da prasam sto e dozvoleno vo bremenosta da se napies protiv glavobolki,dali analginot smees ponekogas?

12. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    аналгин не смееш по НИКОГАШ, напиј се парцетамол, или ништо остај ке ти помине, и мене првите 3 месеци главата ми пукна мислам, ама издржав ништо не се напив, оти ако носиш машко бебе со лекови може да му ги уништиш тестисите, односно плодноста. Гледај што помалку лекови во бременоста да земаш.позз

13. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    Forko, пак не сфативме која недела треба да бидеш и колку ти кажале дека заостанува плодот. Како и да е, ако ти кажале дека е во ред, тогаш е во ред.

Bibi.s јас знам дека за главоболка во бременост се препорачува бедоксин (Б6 витамин). Мене досега еднаш во бременоста ме заболе главата и бедоксинот ми помогна.

14. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    :D па ти викам 8 недела :) и не рече колку заистанува рече само малцееее е помалечко.битно се е ок.Aма ете јас испаничив.

15. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    758
    аналгин никако во бременост само парацетамол е дозволено или б6 или чаша кока кола со исцеден лимон во неа

форко ако на секоја контрола бебето е помалецко за 1или 2 недели не е страсно но ако си се развива како што треба и одеднаш почне да заостанува во растот според неделите тогаш тоа е знак дека бебето не се храни доволно некогаш може бебето да заостанува поради покасна овулација и покасно оплодување еве ке ти казам пример со мене јас имав последна менс на 30,08 и они ме рачунат дека на 07,09сум бремена и одма го рацунат бебето дека тогаш е создадено а јас имав еден критичен однос и тоа на 23,9 значи после 2 недели и автоматски по ехо бебето идеше 8 недели а по менструацијата 10 и на секој преглед беше така затоа и не беше страшно а ти пишав и погоре ако стално си е таман бебето во неделите и наедаш почне да заостанува тогаш може да има проблем
    најверојатно и ти си покасно останата бремена и затоа ти е ова вака помало бебето инаку да ви кажам одбегнувајте да лежите на лева страна заради подобро хранење на бебето бидејки на лево е главната аорта што го снабдува организмот со крв па така и бебето преку постелката повеке на десна страна да се лежи

Последна измена од модератор: 9 април 2017
  16. LaChiquita

LaChiquita Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2010
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    478
    Мешиња има ли одено на фетална ехокардиографија некоја од вас? Јас завечера во Систина бев кај д-р Драшко Димески, и ми препорача да отидам уште еднаш во 29 недела. инаку сега сум 24.
    некоја да била сакам да се консултирам??

17. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    Ева11, да не си збунета малку, затоа што секаде се препорачува во бременоста дека е подобро да се спие на лева страна. :)

ЛаЧикита, јас бев на фетална ехокардиографија во 24 недела, тоа е рутински преглед.

На eva11 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    758
    јас бев во 27-28 ама во ремедика ти е преглед во кој специјално му го гледаат срсенцето на бебушот јас го платив 3000 ден тоа гледање и башка на другата докторка за редовно ехо плус а тебе што ти рекле да одиш пак не е страшно ништо тоа тоа ти е усте еден + за тебе

хахах инаку да се збунив и сакав да се редактирам ама веке неможеше точно така лева страна хахаххах

19. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    како мојава малечка јас моментално си пишувам а она ме гледка :) :)

На Katalea, AngelOfArh и LaChiquita им се допаѓа ова.
  20. LaChiquita

LaChiquita Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2010
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    478
    И јас баш сакав да искоментирам за спиењето. Секаде се препорачува спиење на левата страна за подобра циркулација на крвта до постелката.
    Маја, а ти препорачаа ли да отидеш уште еднаш на контролен преглед?
    Објаснувањето за овој контролен преглед беше: да се види да не се затвори случајно преградата помеѓу преткоморите.
    Се прашувам дали да одам на тој преглед. |(