Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. romanka123

romanka123 Нов член

Се зачлени на:
    21 јули 2015
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    0
    Jas sum u drzaven sektor pa nema nisto uste :(

2. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.664
    Допаѓања:
    8.489
    Ама и јас најде нешто(ако може да му се верува на GRID како извор http://grid.mk/read/news/510653420/...ni-i-hronichno-bolnite-nema-da-odat-na-rabota
    Баш израдував на веста кога ја прочитав.Пекол е во Македонија, нема воздух за дишење.Што ве читам како се жалете, а и маж ми се жали, ама ај утре ќе си дојде конечно.Јас затоа и не се осудив да одам таму.Ем ризик ми е да летам, а и овоа времето(читај невреме) ќе ме ептен поремети оти нагло ќе менам клима.
    Само ги читам вестите и си мислам дали така со се фини и ставиле забрана за работа, регулирано ли е со закон барем и да им се исплате полна плата на бременките.Добро е со кажале да седат, ама и да има закон се да им се исплате уште подобро ќе направат:?:
    Јас тука немам проблем.Температурата се движи 23-27 максимум.Ако излезе над 35 степени, одма се жалат топлотен удар.Јас и на работа им кажуваше, вие не сте виделе топлотен удар и жешко:^)

Кај мене ништо ново, вчера бев на доктор ми земаа крв за да испитаат генетски абнормалности на бебето.Само многу глупави ми се ставени прегледите.На 03.08 одам на матичниот гениколог за регуларен преглед, а на 04.08 пак во истата ординација на исто ехо ќе дојде докторка за да фина дијагностика.Да мери Нухален набор и скенирање на органите.Мојот доктор не го правил тоа.Докторот морал да има посебно како курс ли(дообразување ли) што му доваѓа не знам, само секој гениколог не го прави тоа и затоа е приватно.Ќе ме гледа една стара тетка докторка(најде ја на страната на ординацијата) со која соработува мојот матичен и така.
    Поздравче до сите :*

На slobodka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    На сител вестите од 7 саат.

На slobodka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.145
    Допаѓања:
    2.726
    Еве само што информираа и на 24 вести!! Супер вест, и онака кај мене на работа немаше клима веќе со денови, расипана е ! И си викам јас само се жалиме, а кога ќе ја прочитам @mаma89 си викам аман бе луѓе па тие газди имаат ли душа бре така да го третираат девојчево, срамота. Ај мама 89 издржи живти се !!

На mama89 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.664
    Допаѓања:
    8.489
    Една мисла почна да ме мачи. при крајот на денот.Ќе кажам само без осудување ќе ве молам.
    Во последно време имам се повеќе контакти со бебиња, оти речи кажи сите од мојата генерација се мажени и во таа фаза каде имаат едно или повеќе деца.
    Е сега забележувам дека кај некои од бебињата,, зборам за околу година се однесуваат многу диво, да не кажам ми личат како да не се социјализирани.
    Кај конкретниот случај кај што зборувам мислам дека има улога мајката(превеше се грижи за детето што не дава ни прашинка да падне).Кога сум била во Македонија,а и кога се гледам на скаип со нив, детето бара постојано да се занимава и исклучиво да е во рацете на мајката или евентално таткото.Кај друг кога е плаче, та вришти.Ти му пееш, му правиш смешки,а бебето те глада, ни да се насмее онака или без да реагира или плаче.
    Имам и друг случај каде децата се однесуваат нормално, одат во друг се смеат, гукаат.

Здравје и живот, кај мене треба да се роди исто.Една мисла не ме остава на мира.Кога почнува социјализацијата на детето?Дали детето уште од мало има предиспозиција на такво диво однесување или тоа му доаѓа како научено(пример размазено од родителите)?Може ли да се промени таквото однесување?
    Искрено ме фаќа страв гледајќи споредба на деца, воопшто не ми се допаѓа однесувањето кај некои, а кај мене ситуацијата не е баш најсјајна во однос дека сме сами со маж ми тука и бебето би било постојано со нас.Немам голем круг на познаници каде би го мешала детето со народ или подобра варијанта со останати мали дечиња.И стравот ми е дека ќе имам дете кое би имало однесување како кај првото, кое го веќе опишав.Не знам дали би било решение порано да го пратам во градинка околу една година.
    Бидејќи кај и да е морам и за тоа да мислам, нешто што мора да го средам до пред пораѓај за да си планира работодавачот со персонал.
    Имам право до 3 години, да седам дома.Јас мислев да земам 2 за детето да биде поразвиено и кога ќе тргне во градинка, да има веќе развиен имунитет и да не останувам често на боледување, ако детето е болно.
    Ама со овој проблем што ми се врти во главата, не знам веќе што да правам.Да не биде детето ептен изолирано така,ако остане толкав период дома, и да му биде после тешко со социјализацијата.
    Ако има некој некоја идеја или совет нека каже, оти ова ми е проблем што ставрно не ми дава мира:|.
    Се мислам дека има големи шанси да грешам во воспитувањето на детето.

Последна измена: 21 јули 2015
  6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.560
    Допаѓања:
    289.440
    Голем број на игротеки се за возраст од 1 год. па нагоре. Добар начин за да се направат првите чекори во таа социјализација на детето во твоја придружба.
    Дури и во икеа во кафетеријата(барем тие јас што ги знам) има дел како кружно шанкче а во средината површина за децата да играат. Уште еден добар начин под будното око на родителот детето да дојде во прв контакт со други деца на иста/приближна возраст во безбедна средина.
    Јас не би се грижела толку многу за социјализацијата, најважно во оваа фаза е она што родителот го пружа, другото си иде спонтано со вашите секојдневни активности во слободното време.

На elena.mak, zalosna, only44you и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. perlaa

perlaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2011
    Пораки:
    1.223
    Допаѓања:
    788
    Zenski menstruacija imav na 3, a posledniot nezastiten odnos go imav na 10ovoj mesec vo koj mm svrsi vo mene. E sega test za bremenost nemam seuste napravano ke go napravam vo petok, a me gradive mnogu me bolat koga lezam na stomak ili koga ke gi dopram. Ima li sansi bas vo toj perod da sum ostanala bremena i dali e mozno dokolku sum od toa da me bolat gradite?

8. mdenkov

mdenkov Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2013
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    619
  9. mdenkov

mdenkov Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2013
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    619
    epa vo toa e i problemot na nasata drzava tie sto se pod budzetot im e lesno, nie po privatnite firmi i rabotodavvci ni zakon vazi-ni ustav vazi:)

10. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.664
    Допаѓања:
    8.489
    Да, добра идеја ти е ова со игротеките.Фала многу за советот.
    Тука тоа е малку проблемот, друг начин на живот.Немаш роднини, а тој круг на пријатели кои го имаш не се секогаш слободни за дружба, па мора недели унапред да се закажува термин да се видете.Сега гледам дека со работа во три смени и далечината(ми треба минимум саат во правец за да отидам до некоја пријателка) си го прават своето.Инаку, Дани ти како се снаваѓаш со малата?:D
    И прашање плус колку долги зеде породилно боловање?

11. MargaritaD^2

MargaritaD^2 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2015
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    365
    So Les se naj ubavo

На Mariangel му/ѝ се допаѓа ова.
  12. MargaritaD^2

Се зачлени на:
    22 мај 2015
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    365
    Jas denes bev na kontrola 26 ta nedela I pak katastrofa, ne pomina kontrola da nema nesto brezveza kaj mene, ovaj Pat mi rece deka imalo od poveke plodova voda I mi Dade da meram skrien seker,ja prasvam od so mi veli nema nekoja pricina ednostavno e taka ja prasvam so znaci toa mi veli mozno e anomalija kaj plodot I da ne golta voda so treba da se slucuva sega,ama ne I izgledalo deka bebeto ja ima taa anomalija oti vo zolcnoto kese I zeludoceto imalo voda plus super si napredva bebuso,falamu na boga ja prasvam za posledica mi veli predvremeno poraganje I teska bremenost poslednite meseci .veke puknav ne znam kaj teram barem postelkata e vo red so znaci nema placenta previja poke barem za sega, so e.colito uste ke se boram so kilata takodze pozzz do site kissce nemam sila poke ni da pisam I onaka cel den samo mi se placi

13. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Jas bi otisla i na vtoro i treto mislenje...Pozdravce i so lesno, bez grizi :*

14. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Потполно се сложувам со постов ....

15. MargaritaD^2

Се зачлени на:
    22 мај 2015
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    365
    Mi rece za Edna nedela da odam pak pa da vidime so ke bidi dali ke se namalela ili ke ostani ista kolicinata I rezultatite od sekerot pa da vidime so ke prajme ne sakam da brzam mi rece sega za sega nema potreba od panika ama ne mi e mirna dusava

16. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.560
    Допаѓања:
    289.440
    Малку кога ќе ти опркне бебчето и ќе почне да разбира вие сами ќе си се дружите.
    Не ви треба друг:rofl:.
    Освен игротеките некогаш базент, аквазоо, зоолошка, планетариум, за билки/растенија, паркови, градини, езерца...ехе хе.
    Мене мама ми е на гости летово па да си признаам дека ми е големо олеснување. Да сум темпирала немаше вака прецизно да испадне терминот на пораѓај. Така да за сега сме добро уходани и одлично се снаоѓаме.

Поради преселба во нов град јас морав да си напуштам од предходното работно место. Кога се преселив првен си реков ај да си зедам првен неколку месеци слободно да напишам дипломската и не побарав веднаш нова работа. А во меѓувреме кога забременив не ни имаше логика да барам.
    2-3 год. сакам со бебчето дома да останам а ако даде господ и да ја прошириме фамилијата па планирам во фамилијарната фирма да придонесувам..

На fairy88, kristina.k и <3 pleza4e <3 им се допаѓа ова.
  17. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    Срцка тоа за мене не важи.:( си одам со такси на работа и зан100ден работам 7саати ...но тоа ќе издржам си викам јули помина ,август 1,2,3 слободна сум па од 9-19на одмор сум.,.така да август ќе помине брзо...ама до 20септември е страшното зошто од тогаш можам најрано породилно да почнам...ама ќе гледам да земам боледување септември две недели и да поврзаам здравје само :*

На slobodka и Mariangel им се допаѓа ова.
  18. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Епа издржи штом е така... Што е господ никој не е . Ти посакувам се најубаво и со лесно :)

На Mariangel и mama89 им се допаѓа ова.
  19. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.664
    Допаѓања:
    8.489
    Дани, баш убаво што не си сама.Кога имаш некој покрај тебе е подруго.Кај мене сестра ми ќе дојде на гости наредниот месец, само нема да остане многу, околу 20 дена оти толку има одмор од работа.Ако може да дојде и кога ќе се породам ќе биде добро,ама не верувам, бидејќи ќе излезат речи кажи два одмори едно по друго, малку ќе биде временскиот период измеѓу.

@mama89 тебе уште малку ти остана тогаш.Ама, не ќе ти е лошо да земеш боледување и пред одморот неколку дена.Пробај и општиот доктор да ти даде боледување,а после од геникологот и така да успееш да го сврзеш породилното боледување.

На mama89, only44you и danichap им се допаѓа ова.
  20. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Eve jas da si se pozhalam malku.. vekje saat i polovina placham bez prestan i nemozham da se smiram. Ne sakam da kazham koja e prichinata iskreno, privatni raboti ama sakav barem maalku da se ispraznam tuka za da probam da se smiram.. Ne sakam da mu nashtetam na bebush i probuvam na sekakov nachin da prestanam. Ne sum nervozna, povekje sum uplashena i kako zashemetena iii taka. :)