Јас да сум би го зела порано, пекол ќе е тој период оти да се мачиш. Ти пак си знајш како ти е на работа ама пак во 9ти во најжешкото јас незнам дома како ќе издржам а не па на работа да одев, уште од сега ми е прежешко
Дај боже да може вака, и пишав сега на секретарката за секој случај Па нема да сме секој ден, и плус лани повеќе од дома работевме, такада.. зошто да не
Вчера шетавме со маж ми вечерта ни маало и веќе стигнавме дома и почна да ме сече од десната страна кај јајникот, знам дека не е јајник ама многу непријатно. Се пресоблеков дома и сум заспала кома, станав сабајлево пак исто ме боли еве се напив и магнезиум па се надевам ќе помине… како да знам дека е се оке.. нормално ли е? Некако ко да не се лигаментите пошо поинаку ме болат. Тек на 17ти јуни сум на преглед. 15+2 сум, како издржувате месец дена до преглед? Ќе се шекнам значи, сакам да си го видам бебето.
И да знаеш дека се упатени. Јас кога го прашав за да ми се здебели ендометриумот дали да јадам ананас, цвекло и бразилски, ми се насмеа и ми кажа дека многу сум читала по форуми.
Девојки да прашаж, породилно дали е морално да се отвори 28 дена пред термин? Знам дека може на ден на пораѓај но нели е тоа во случај ако се породиш порано или можам на работодавачот да му кажам јас до крај ќе одам на работа? По тоа што читав закон е едно, а пркаса друго ми кажува и сум збунка малку.
Porodilno moze na denot na poragjaj. Znaci da receme si 39 nedela deneska si na rabota nokeskata te faljaat bolki i se poragjas utre sabajle i se javuvas na maticnata i i kazuvad zdravo jas se porodiv ve molam da mi go otvorite porodilnoto bolesuvanje. Tolku znaci ako mozes i sakas odis skroz do posleden den. Zavisi koj mesec ti e terminot izracunaj ubavo da ne ti propadne odmorot ato si go imas od godinava 2024, zosto toj najkasno do juni 2025 mozes dq go iskoristis.
Фала ти, секако ќе го искористам стариот одмор, напраив 300 калкулации за повеќе да имам денови после со бебе. Стариот одмор ќе го искористам месецов, со што планирам да скратам од боледувањето т.е да го прекинам пошто и онака имам предлог за породилно. Па мислев 2 нед од општ ако се соглси некој да ми даде и 2 нед пред термин да отворам породилно, пошто сум паталошка бременост од 7ма недела. Мислам дека моментов боледување од општ ќе ме спаси да ненотварам породилно месец дена порано.
Мислам дека не можеш да прекинеш боледување, па да го продолжиш, ако си на патолошка. Јас истово го прашував, бидејќи имам цел стар одмор. Ми рекоа ако го прекинеш, ќе мора после боледувањето да го отвориш со друга дијагноза, со оваа не. Така да најдобро договори се со раководството твое да го искористиш одморот после јуни.
Мене ми е последен месец од паталошката, веќе имам предлог за породилно. Се јавив во министерство за здравство ми рекоа може но не можам да продолжам паталошка после, а мене не ми треба бидејки ми е последен месец. Во букурешт велат ова нашево е предлог не е морално. Може друго боледување од општ матичен, не од матичен гинеколог бидејки сум го прекинала боледувањето , а мат. Гинеколог смее ни со друга дијагноза. А од фирма согласно закон одат, одмор од 2023 мах да се искористи до 30.06.2024 ако не папала маца. Јас патолишкта за 6 денаа ќе ја сктарам заради плата нормално да не ми пропаднат деновите.Вака наместо за 1 ќе ми исплатат плата за 2 недели. Исто бев у недоумица ама имав среќа со познати и се распрашав и секаде добив зелено светло. Сестрата од кај матичната ми се побуни,ама не е тоа нејзин домен може заради унапредувањр морам да прекинам боледување мое право е јас отварам и затварам боледување. И кажав имам денови одмор ми рече нека ти ги дадат у јули и реков нема да ми ги дадат у јули и тогаш рече епа тогаш дојди да затвориме точно пред да користиш одмор.
Termin mie 18 dekemvri,ama deka nosam bliznaci sigirno kese porodam porano.Vo firmata kaj sto sim sega otvoriv boleduvanje i na pataloska sum bev tocno 6 meseci,sega sum nekade 8 meseci.Prviot mesec odkako ke otvoris boleduvanjeto si na trosok na gazdata posto sum ostanala bremena posle 6 meseci i na pataloska,pri toa sto na intervju koga bev koga me prasaa dali planiram deca da imam i kazav da sekako deka planiram i rabotam na toj plan.I Peeska otide soprugot damu ja vrati platata i mu pobaral plus za pridonesi 10.800 denSakam da prasam otkako ke zatvoram pataloska i pred da otvoram porodilno mozam li togas dago iskoristam odmorot koj zakonski mi sleduva.
На пример одморот од 2023 согласно закон можеш да го искористиш заклучно со 30.06.2024, после тој датум ти пропаѓа. Во пракса е различно, има фирми кои ти дозволуваат. Јас работам во државна институција и беа концизни во тоа дека до 30.06 ако искорстам одмор од 2023 ок ако не нимому ништо и тие ме упатија на тоа да прекинам паталишка. Другарка на пример во нејзината фирма(приватна) дозволувале и после 30.06 да се користи стариот одмор, тоа ми го кажа и сестрата од кај мат. Гинеколог јас кај мене прашав и ми рекоа се што можам да искориатам до 30.06. Верувам дека ако имаше добра воља ќе ми дозволеа и после 30.06. Но кај мене нежаше така да.....најубаво прашај. Мене ми се погоди дека последен месец паталошка ми е инаку ќе ми пропаднеше цел одмор да требаше уште 1 месец да сум на паталошка. Да знаев дека е така на старт ќе користев одмор па после паталошка, но нема кој да не поучи па после лутаме вака се снаоѓаме кој како може, знае и тн....а ова што му барале пари за придонес ептен плачат да ги пријавиш во трудова. А одморот од 2024 се користи заклучно со 30.06.2025.
I jas neveruvav deka kemu pobara pari za pridonesi,ama toa e i ova go vidov i doziveav.Stom moze do 2025 dase iskoristi odmor za 2024 togas kesi go baram odmorot,barem letniot.
За средина не, после нема да можеш да ја продолжиш....за ова ме опоменаа кокнретно од аспект да не си направам беља.
Реално за вакви работи треба да знаат од HR у секоја фирма, да те упатат вака ем губиш одмор, ем плата значи се на куп. Мене сва среќа па колешка ми кажа инаку од каде би знаела никаде не е пишано конкретно, треба да работиш во струката па да знаеш да поврзеш што можеш а што не. Како да работат против трудниците ))))