Istoto sve se vrti u krug.Kaj ginekologot koga se javiv sestrata mi vika nie nemozeme,dobro.A vikam dami dades upat za krvna slika i urinokultura i crp,pa mi vika ako idez kaj opstiot za upat zana transfuziolog neka ti dade i on upat,ne e problem i nie keti dademe ama stom ke odis da nedoagas i kaj nas.I vcera opstiot pak mi mrcese,vika stom e rabota na ginekolog zostoneti dadat oni,mene nemie tesko jas keti dadam nema date vratam.I nie sigo krkame celo vreme,pacientite sme vo najlosa situacija.I jas sega veke mi pomina terminot za kontrola kaj Jani,upat nemam i morav damu pisam da doktorot i mi kaza dojdi ponedelnik moze ke cekas cel den ama toa e druga opcija nemam,a kaj sum trudnica izbegavas guzvi ama sto moram moram
Мене матичната веќе не ми ги става за преглед холестерол, триглицериди Аст, алт и седиментација, нормално е да се покачени во бременост. Затоа и не ги испитуваат. Иначе железото ти е супер, поготово за со близнаци.
Побарај со шифра I83 од општ матичен, мене така ми даде. Инаку гинекологот ми кажа не може, општиот матичен па ми кажа само ако имам проблем со крвта, си ја префрлаат топката.
Ох леле колку те сваќам, некогаш ми се плаче искрено Мака мачам со неа години наназад. Со првото исто цело време имав печење и болки при мокрење и единствено во Ремедика ми покажуваше дека ја имам во урина. Сега е пак исто, симптоми имам значи пече исто како членката што имаше пишано како со лута пиперка да ми е намачкано долу Во Ремедика ми покажа 100.000 во 11та недела Докторката рече не е многу, ама сепак не беше со прва урина проверено. Пиев антибиотик, ништо. Сега еве во Данска сум и 4 пати проверувам и замисли не покажува ништо, а јас сум со симптоми. Ми дадоа антибиотик бидејќи се пожалив на симтомите и рекоа ако покаже негативно да го прекинам. Јас го испив и пак ме пече ли пече... Еве кога ќе се спасам од неа ќе частам што треба
Денес бев на 3 скрининг и плус кај матичната. На двата прегледа ми рекоа дека се е супер, бебенцето е супер - 1700г, 30+6 сум одговара на 31+2, постелка и плодова вода одлични. Ме загрижи моментот кога докторката на скрининг 5-6 пати ги мереше и боеше долните крвни садови на матката и ми рече дека се малце стеснети. Горните се супер, но долните се стеснети и протокот е ограничен. Ми рече да не се грижам, нема никаква опасност за бебето, си расте и се развива, но сепак да следиме на 2-3 недели. Супер му е крвотокот, пулсот, срценцето, пак му направи ехокардиографија. Потоа ми покажуваше некои референтни вредности со крива - нормала е 95, мене ми е 90. Не разбрав искрено за што се работи. И кажав на матичната за ова, провери и она, рече да но меѓутоа ова ништо не е страшно и да не се секирам. Имала ли некоја вакво искуство? Пробувам да не мислам ама стварно се загрижив
Општ матичен ми дава упат од сам старт бидејќи гинекологот неможе да издаде за таму секој месец идам кај Јани од декември со дијагноза Z34 сум немала до сега проблем да неможе да ми издаде
Колку може висока температура во бременост (30+ нед), да е опасна? Што е најпаметно да правам во ситуацијава. Немам никаков апетит, под 2 кебиња сум.. до вц на мочање тресејќи одам ми е ладно.. Главата ми е тапан, очи ми солзат, носот и синуси фатени, тело ме боли. И што ме плаши имам повремено грчења ниско доле, те лево, те десно Ама толку се јаки, да во моментот не можам ни да за завртам... Правам се што треба (чај, течности, супа, лимони, парацетамол, вит Ц)...
Јас го користам дезодорансот. Не сум забележала дека го намалува потењето но дефинитивно не се чувствува непријатна миризба. Самиот дезодоранс на почеток е цитрусен а после е неутрален, не е јак како редовните на Dove, Rexona и сл.
Јас мака мачам со феталниве движења. До вчера мн поактивно, денес како заспано цел ден, ќе се протегне, некое ударче малце и толку цел ден. Не знам сега колку е нормално. Утре полна 34 недела.
И кај мене десниот проток е ограничен, па пак на месец ипол ми темпираа прегледи. И како да не се нервира човек. Додуша на последниот преглед таман си беше по мерки и после оваа констатација, пак си се развиваше правилно. Сега едвај чекам понеделник да отидам на преглед. Па, ќе закажам и јас трет скрининг секако. @mariz, колку висока? Јас со денови имав 38.8 која едвај се симнуваше и пак се качуваше одма. Ништо не ми делуваше, а и позитивна излегов на тест за инфлуенца А грип. На крај на инфузија завршив. Ова во 12 недела се случуваше.
Горе доле толку и кај мене, со парацетамол спуштам до 37.3. Ама чоече ладно ми е се тресам како 40 да имам. Сега и долги облеков, а надвор е 30 степени. Децава боси, во кратко... Малку киваше ќеркичката и подкашлуваше пред 3 дена, ама еве е добра. Јавив на лекар, ќе одам во 6 да ме ѕирнат... Прееска дали и киселини, едно стегање во градите којзнае што беше. До ребра некоја болка како спазма... стега стега стега и пушта. Што ме снајде баш сега незнам И бебе слабо претка, стомак доле се грчи... кај да барам инфузија да ме дигнат малку. Дали Ремедика или Гак...
Аха, епа супер штом така можам да си го земам таман и за доење после, не дека дав и рексона ми вршат работа сега џабе мирисаат појако