Не мила, поубаво е да имаш низок притисок. Не дај боже да е висок. Нормално е, мене па ми е секогаш низок и сеа во бременост нормален абе мислам ќе цркнам од што ми смета… ќе си се напиеш кока кола или газирана вода одма ќе те крене. Плус претопло е, поготово за трудница.. а тек почнуваат жештиниве, само со лесно да си поминеме. Повеќе вода обавезно, да сме си стокмени на жешково.
Јас не сум бремена, па ивф докторот ми препиша и ПреМама дуо, и си ги пијам, сигурно нема штета од толку фолна, дека пијам и метил фолат, и метилиран б 12. А поради мутациите треба засекогаш да пиеме метил фолат?
Девојчиња, како се справувате со жешково? Јас мислам дека ќе цркнам, некако ми е страв клима да пуштам ама вака изгледа само полошо си правам.
Зошто ти е страв да пуштиш клима? Јас пуштам уште од ко затопли, ќе олади па ја гасам, па пак пуштам инаку не се издржува, вријам цело време, надвор излегвам ептен ко ќе морам, и дури да залади веќе ми се приспива и пак сум в соба не ми се мрда никаде
Абе пуштај по малце и навлажнувач стај си, најверојатно го суши воздухот па ти се суши и грлото. Не се издржува еве сега од понеделник и до 37 јас ич неможам да трпам жешко имам вртоглавици и паничен можи да ме стрефи
Леле иста сума и јас, клима штом пуштам одма настинувам. Ма да мене секоја промена ми влијае така, еве вчера со кратки ракави спиев, со отворен прозор од жешково и одма почнав да поткашлувам. Додека да ми се навикне телово на промените и жешково така ќе биде.
Девојки едно прашање… ставам утрогестан и сега при ставање малку ми беше чудно доле на осет.. како едната страна рапава.. што може да биде?? 16та недела сум… немам вака ништо други симптоми, некако и деновиве по тврдо е доле, не можам така лесно да ставам ко претходно.
Јас сум со хронични синуси и клима, појак ветер или да седам на малце промаја ми е убитачно. Амаа климата на прва брзина ми е ставена и на прилагодена тем. за да немам проблеми после. Гледам и во спална да бидам повеќе додека климата е вклучена, ама па и ручек мора да направам, да подсредам низ дневна. Без клима , кај мене дома е еднакво како да си решен на самоубиство.
Каде е рапаво, внатре или на површината? Трпи промени телото нормално е, јас си ја осеќам како подуена да ми е, кога ќе ја допрам.
A zosto ti e daden utrogestanot? Mene ni go davaa ama nikogas ne mi naglasuvaa kolku dolgo da go koristam, pa koga ke mi gi snemase bolkite iskreno sama gi prekinuvav sto ne vikam deka e dobro od moja strana napraveno. Ama nikoj ne mi kazivase kolku dolgo i do koga. mene mi gi prepisaa ne gi piev iskreno. Inaku za bolkite sto gi imav vo prv trimestar mi gi prepisaa. A i ne mi kazaa kolku dolgo treba. Onaka zemi ova samo mo rece i jas ne zedov. Sto pak ke recam ne vikam deka e dobro od moja strana napraveno, ama celo vreme mi se takvi, pij ova zemaj ona a ni kako ni zosto i kolku dolgo, i posle toa na sledna kontrola ni dali piese ni dali ne piese. Neznam jas li sum cudna?
Znam jasno mi e. Zatoa vikam ne dekq sum napravila dobro. Ne ohrabruvam toa da se pravi. Kazuvam moe iskustvo. Plus ovie raboti se kako preventivni. Mislam mene mi gi dadoa preventivno toa go znam. Zatoa i polabavo se odnesuvav mozebi…
Apsolutno se soglasuvam za terapiive od rakav dadeni. I mene maticnata koga mi go dade isto taka zaradi bolki ne go zemav, posle go zemav otkako drugiot doktor so me vodi mi rece deka se pie za cerviksot, imav sladz vo plodovata voda pa taka pocnav da go pijam preventivno, megjutoa kaj mene cerviksot nikogas ne se skrati, a jas uste ja pijam feronata, i ako ne prasam sigurna sum deka nikoj nema ni da mi spomne da ja prekinam, isto i za magneziumot. Malku e cuden pristapot vo odnos na terapijata kaj site doktori. Jas ne vikam deka oni treba da pamtat so pie sekoja trudnica, ama treba da prasaat, a ne nie sami da prasuvame "ova do koga treba da go pijam". Ete imav takvo iskustvo so kleksanot. Go prasav doktorot uste vo 32 nedela koga bev kleksanot do koga da go primam i dobiv odgovor da go prekinam, ne vide nitu d dimeri, nitu hemostaza. Da ne prasav jas, si prodolzuvav so terapijata bez nikakvi dilemi. Prvo sekoja edna od nas ja videle minimum dvajca doktori i sekoj si dava svoja terapija. Mene na dezuren vo Sistina za sladzot mi dadoa sumamed, drugiot doktor sto me vodi koga mu kazav mi rece, a zosto si piela voopsto sumamed, ima sladz ama grloto e odlicno. Za magneziumot isto, edniot mi dade 2x400, drugiot vika sto kje ti e 2x400 magnezium, dovolno e 1x375. Edniot mi dava progesteronska poddrska, drugiot mi vika pod hitno da go prekines utrogestanot i da ne se brckas vise dole. I za se ova sama sum prasuvala. Ama toa e, morame da se navikneme na nekoi raboti, ocigledno taka funkcionira se kaj nas.
Прво ми го дадоа за болки, после имав кафен исцедок па заради тоа. И сеа некако чудно доле коа го пикнав внатрешно, како рапава едната страна. Ќе видам вечер ако е пак така ќе се консултирам со матичната.