Сите доктори имаат различен став. Еве јас уште сум со утрогестан по два пати на ден. Ја прашав уште да ставам рече да. Мислам дека повеќе ми го дава превентивно за да ми го чува стравот, не дека има потреба.
Ама кај нас веројатно лекарствата што ги примате одат без рецепт, па така си докупувате кога ќе ви се потрошат. Тука ти воспоставуваат дијагноза, ти даваат терапија и тоа е тоа, кога ќе се потроши нема повеќе. Освен ако не си прашаш, ама пак со строги проверувања дали има потреба. Зошто на пр. цело време би ставале утрогестан, ако почетно го дале за крварење, а крварењето престанало? На друга тема, откако затопли, таков умор осеќам, мозокот лабав, ама ми се спие, и попладневни дремки терам и навечер рано легнувам, со редовни прекини до тоалет, нормално, и пак отсабајле не се осеќам свежо. Само би јадела и спиела. Уште три работни дена ми останаа до породилно, не знам како ќе ги издржам, се мислам на боледување да се ставам.
Од кога ми го дадоа не сум била на преглед, тек сега сум на 17ти. Последно бев пред на 14ти мај. Се беше супер и скрининг и нифти и брисеви и торч и крвна слика. И урина и уринокултура. И матичната тек на 17ти јуни ми закажа. 5 недели од претходен преглед. Па сега кога ќе одам на следен ќе ја прашам дали да ги прекинам. Малку и мене ми е страв да ги прекинам не знам зашто…
Ako se samo tri rabotno dena ke gi izdrzis Mene me interesira od clenkite sto se vo stranstvo dali site proveruvate ddmeri i hemostaza kako ovde? Mislam se rwzlicnj protokoli vo razlicni drzavi
Во Холандија не проверуваат воопшто, другарка ки е бремена 8 ми месец и ниеднаш не и имаат проверено и не ни проверуваат и рекле. И најако ми е дека до 8ми мораш да одлучиш дали ќе се пораѓаш со епидурал или морфиум
Не сум проверила ниту еднаш. За една недела влегувам во 8-ми. А, имам прашано доктор директно, ми вика не, тоа само ако има индикација, нема потреба. И мене страв ме фати, дека читав сите испитувате, па прашував тука жени по групи, на ниту една ниеднаш не ѝ испитале тоа во бременост. Јас сум во Австрија, инаку. А, за анестезија, ми дадоа куп формулари за пополнување и разгледување, за нив дури на 22 јули имам термин.
Ние ги следиме протоколите од различни држави и затоа кај нас се се испитува и се пие најмногу терапија Шала на страна, кај нас најголем дел од терапијата е превентивно. Во странство сигурно не е такњ, немаат ниту прегледи како кај нас кога ќе ни текне. Ама тоа е, мораме да го прифатиме тоа.
Sigurno e morfium?? Toa go davaat mislam odposle za bolkite… fakticki epidural za pomalce da se cuvatvuvaat bolkite pri prirodniot poragjaj, a morfium koga nema da zemqs nisto vo tekot nq poragjajot tuku odposle post porodilno??
На тема непроверување во странство, мене ич не ми се допаѓа тоа и тоа што прегледите им се многу ретки. Јас не можам 2 недели да издржам да го видам бебче, не па да морам толку да чекам особено за прв преглед, јас се нацртав уште во 5та недела да видам дали е во матка. Пратам на тик ток животни приказни, особено во САД и има толку многу ситуации за спонтани и во рана и во касна бременост што мислам дека со соодветни испитувања можеле да се спречат. Таму нит испитуваат мутации, ни хемостаза и дидимери, нит даваат прогестерон за крварења. Мене искрено ми е многу чудно и би радо да испитам се што треба. Да можам да бирам 100 пати би ја одбрала Македонија за водење бременост.
Даа морфиум и ја исто реагирав 10 пати ја прашав као збунета, плус сестра работи и она. Ама вика некоја мала доза давале.
Кога ќе влезеш во втор на месец ти се прегледите, јас се шекнав одвај чекам да си го видам пак бебето.
Јас минатиот понеделник влегов во 9та недела односно во трет месец, а зашто прегледи закажувам онлајн преку вебсајтот на ординацијата, пак си продолжив на 2 недели да закажувам без да прашам . Знае докторкава дека сум паничар и не ми вика ништо, само се смее. Ваљда ќе ми помине анксиозноста во втор триместер или кога ќе почнам да го чувствувам.
За крварење, болки и сѐ што не личи на уредна бременост, секако дека веднаш се добива терапија. Мене не ми се одеше на итна, па на матичната два-три пати ѝ се тупнав ненајавена, па ме прими во рок од 15-20 мин., иако тука ако немаш термин, а сакаат да ти направат услуга и да те примат (реално може да ти кажат оди директно на итна во болница) ќе ти кажат да чекаш последна до крај на работно време. Термините се строго определени кога треба да се направат, според тие печати се предава мајчината книшка во здравствен фонд, па според тоа утврдуваат право и висина на породилно. Во прв триместар и јас имав почесто прегледи (на две-три недели), сега се на месец.
Абе и овде се така. Еве мене на последниот извештај во 31+ ми пишува доле контрола за 5 недели. Е сега ние шо одеме по дежурни, паралелно кај матични и други приватни доктори, тоа си е наше. Иначе доктор нема да ти рече контрола за 2 недели на уредна бременост и тука, освен нели ако има некаков проблем.
Такво е трето тромесечие, слично на прво Јас во второ летав, сите обврски сама си ги вршев цел град го шетав, од ништо умор не осеќав сега од само седење дома мене ми се спие па да можам по цел ден ќе спијам
Мене третово ми е најубаво искрено Јас во второ имав многу повеќе болки, влечења, тегнења... сега во тој поглед супер сум. А сега и спиењето ми е најдобро и имам енергија. Топлово ми пречи доста, ама тоа ми пречело и кога не сум била бремена.
Блазе си ти јас само ги мењам креветите по цел ден, па ко ќе станам болка во карлица и препони дури се раздвижам само офкам
Може и дека не лежам, гледам што повеќе да сум во движење. Мене во второ тромесечие, имаше еден период ми рекоа повеќе да мирувам и јас се залегнав тогаш 5-6 недели. Станувањето за во вц ми беше кошмар, со плачење и офкање, а немав ниту стомак тогаш. Сега легнувам само за спиење, и кога одмарам преку ден гледам да сум повеќе во седната положба него ли во легната. Сите сме различни, нз што да кажам, различна конструкција, различен организам.
Коа ќе влезеш во втор наеднаш ништо нема да ти е, ќе добиеш и енергија и нема да се осеќаш дека си бремена и после паники за тоа ќе те фаќаат и така се во круг.